"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sultan V. ve VI. Mehmedler

M. Latif SALİHOĞLU
04 Temmuz 2016, Pazartesi
GÜNÜN TARİHİ: 3-4 Temmuz 1918

Osmanlı’nın son iki padişahı: Sultan V. Mehmed Reşad ile Sultan VI. Mehmed Vahdeddin.

Sultan Beşinci Mehmed, 3 Temmuz (1918) günü Hakk’ın rahmetine kavuştu. Sultan Altıncı Mehmed Vahdeddin ise, ondan bir gün sonra Osmanlı tahtına “Son Padişah” olarak geçti. Şimdi, bu son iki padişahı biraz daha yakından tanımaya çalışalım.

İttihatçıların gölgesinde

Osmanlı padişahları içinde en tâlihsiz olanlardan biri sayılan Sultan Mehmed Reşad, yakalandığı şeker hastalığından kurtulamayarak 74 yaşında vefat etti.

Onun büyük ve şanssızlığı ve talihsizliği 600 yıllık devletin içte ve dışta, üstelik hemen her kademede yıkılışa doğru gittiğine yakînen şahit olmasından kaynaklanıyor. 

Amcası Sultan Abdülaziz, onun gözleri önünde devrilip (1876) katledildi. Büyük kardeşi Sultan II. Abdülhamid'in tahta geçmesinin ardından, her ihtimale karşı kontrol altında tutularak bir nevi hapis hayatı yaşamak mecburiyetinde bırakıldı. 

Bu çileli hayat, tam 33 yıl devam etti. 1909'da ağabeyi komitacılar tarafından devrildi ve kendisi tahta çıkarıldı. Komitacı İttihatçıların gölgesinde kaldı ve adeta onların kuklası durumuna düştü. 

Tam bir zaaf ve acziyetin ifadesi olan bu vaziyet bir yana, 1911'den itibaren çoğu mağlûbiyet ile sonuçlanan zincirleme savaşlara şahit oldu: Trablusgarp (Libya) Savaşı, Ege'de İtalyan Harbi, Birinci ve İkinci Balkan Harbi, son olarak da Birinci Dünya Harbi.

3 Temmuz 1918'de vefat etti. Yerine ise, başka türlü talihsizlikleri ve bahtsızlıkları yaşayacak olan Sultan Vahdeddin getirildi.

Bahtı kara son padişah

4 Kasım 1922 tarihi itibariyle ortada Sadâret/Hükümet diye bir makam kalmadı.

Zira, Ankara’daki Millet Meclisi'nin kararıyla, Saltanat-ı Osmaniyenin kaldırılmasının hemen ardından, Sadrâzam Tevfik Paşa da kabinenin istifasını sunarak bir kenara çekildi.

36. Padişah Sultan Vahdeddin'in 16/17 Kasım (1922) gecesi yurdu terk etmesiyle de, altı asırlık Osmanlı Saltanatı fiilen sona ermiş oldu.

Böylelikle, Saltanat sistemi bitmiş, ancak Hilâfet makamı Millet Meclisi'nin iradesiyle devam ediyordu.

Meclis'in uhdesinde bulunan Hilâfet mânâ ve makamı, 17 Kasım tarihi itibariyle Mehmed Vahdeddin'in üzerinden alınarak şehzâde Abdülmecid Efendiye tevcih olundu.

Son vedâ

Son Padişah Sultan Vahdeddin, ortaya çıkan yeni durumu kendisi ve aile efradı için güvenli bulmadığı için, işgalci İngilizler'den yardım istemek durumunda kaldı.

Bu, aslında beklenen bir gelişmeydi. Zira, İngiliz işgal güçleriyle, şöyle veya böyle anlaşan, uzlaşan her kim olursa olsun, bir şekilde terk-i diyâr etmek mecburiyetindeydi. 

Sultan Vahdeddin, netice itibariyle 16 Kasım günü İstanbul'daki işgal kuvvetleri başkomutanlığına müracaat etti ve İngiltere hükûmetinden sığınma talebinde bulundu. 

Bu talep üzerine, Malaya isimli harp gemisiyle İngiliz idaresindeki Malta Adasına götürüldü. 

Hicaz Krallığının dâveti üzerine bir müddet için Hicaz'a giden Sultan Vahdeddin, bilâhare İtalya'nın tatil beldesi San Remo'ya giderek, âhir ömrüne kadar burada kaldı. 

15 Mayıs 1926'da vefat eden ve borçları yüzünden cenazesi haczedilen Sultan Vahdeddin, kızlarının mücevherlerini satarak haczi kaldırması üzerine, naaşı Şam'a getirildi. 

Mezar, halen Sultan Selim Camii haziresinde ziyarete açık halde tutuluyor.

@salihoglulatif:

2 Temmuz 1993’teki Madımak Katliâmı gibi, ondan 3 gün sonraki Başbağlar Katliâmı da vahşettir, lânete müstehaktır. Birine üzülüp diğerine sevinen ise, insanlıktan nasipsiz bir sadist olur ancak.

Okunma Sayısı: 1954
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Yardimoglu

    4.7.2016 06:57:18

    Allah Hz. leri cumlesine rahmet, ve Makkeme-i Kubra'da yuzlerini, "eyyuhel mustehziiuuuun larin neseblerine karsi nur eyleye,amiiiin ve amiiiin. .

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı