"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“28 Şubat”ın 28. Yılı

M. Latif SALİHOĞLU
28 Şubat 2025, Cuma
Bazılarının “Post-modern darbe” diye tarif ettiği “28 Şubat Süreci”, 1997 senesinin 28 Şubat gecesi başladı. O gece, Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı 9 saat sürdü. Bu aynı zamanda toplantı süresi itibariyle bir rekordu.

Ülke genelinde gerginlik had safhaya çıkarılmıştı. “İrtica” gerekçesiyle darbe hazırlığından söz ediliyordu. Bazı gazeteler “Hava kurşun gibi ağır” şeklinde manşet atarak gerilimi daha da tırmadırıyordu.

Öte yandan, “Batı Çalışma Grubu” isimli korsan bir grup, beş bin civarında “irticaî faaliyet odağı” damgasıyla kendince adres tesbiti yapmıştı.

O tarihte, yönetimde Refah-Yol hükümeti vardı. Necmeddin Erbakan Başbakan, Tansu Çiller de Başbakan Yardımcısı idi.

Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı sıfatıyla MGK’ya başkanlık ediyordu. Askerî cuntanın hazırlamış olduğu 24 maddelik “yaptırım listesi” önce 18’e indirildi. Ardından maddelerin yumuşatılmasına çalışıldı.

Bu yaptırım listesi, aynı sene içinde Mesut Yılmaz (ANAP) başkanlığında kurulan hükûmete havale edildi. Ardından, özellikle memur kıyımının ve öğrenci baskısının bariz şekilde görüldüğü yeni ucûbe bir dönem başlatılmış oldu.

*

“28 Şubat Süreci” için “Bin yıl devam edecek” ifadesi kullanılıyordu. Oysa, aradan daha otuz sene bile geçmeden, halkın genelinde o dönemden neredeyse nefret etmeye kalmadı.

Buna rağmen, uygulamada yine 28 Şubat’ın balçıkları, tortuları ve birtakım hukuksuzlukları tümüyle ortadan kaldırılamadı. Bir kısmı olduğu yerde duruyor. 

Keza, o dönemde yaşanan derin acılar, mağduriyetler, mazlûmiyetler, hak-hukuk ihlâlleri, maalesef hâlâ telâfi edilmiş, yahut ortadan kaldırılmış değil.

Tabiî, budurum hatıra şu da geliyor: Yâ hû, daha “12 Eylül Darbesi”nin tortuları, molozları, süprüntüleri ve daha bir sürü ant-i demokratik tasarrufları ortadan kaldırılamadı ki, sıra “28 Şubat”a gelsin…

Aynı manadaki değerlendirme “15 Temmuz Hadisesi” için de geçerli. Yani, daha “28 Şubat”ın mahiyeti tam anlaşılamadı ki, sıra “15 Temmuz”a gelsin.

*

Gelişmeleri özetlemek gerekirse, şunları söylemek mümkün: “28 Şubat Dönemi”nde zulüm gören, haksızlığa uğrayan binlerce insanımızın mağduriyeti, na yazık ki hâlâ giderilmiş değil. Hem işini, hem özlük haklarını, en önemlisi de sağlığını kaybeden, yerinden yurdundan edilerek sürgüne mahkûm edilen, aile efradından ayrı düşmek durumunda kalan, yıllardır mahkemesi sonuçlanmayan insanlarımız var.

Aradan geçen zaman zarfında lokal çapta bazı iyileştirmeler yapılmış olmakla birlikte, temel hakların iadesi noktasında umuma yönelik bir “eşit muamele”den söz etmek mümkün görünmüyor. Zira, o dönemde yönetimin hışmına uğrayan sayısız vatandaşın mühim bir kısmı eski işine, mesleğine, mevkiine dönemedi. Ne gariptir ki, güya 28 Şubat’a fikren ve siyaseten karşı olan mevcut hükûmet de o dönemle bir hesaplaşma içine girmedi. Vatandaşın kaybolan hakkını-hukukunu iade ettiremedi.

*

Tarihin garip cilvelerinden biri de “28 Şubat” tarihinde görünen mânidar tevafuklardır. Şöyle ki:

1. 1839 tarihli Tanzimat Fermanından 16 sene sonra, bir başka reorganizasyon sayılan Islâhat Fermânı 28 Şubat 1856’da ilân edildi. 

2. Türkiye, 28 Şubat 1945’te Birleşmiş Milletler Beyannâmesini imzaladı.

3. “28 Şubat Süreci”nde Başbakan olan Necmettin Erbakan, 2011’de 28 Şubat’tan bir gün önce vefat etti, bir gün sonra da (1 Mart) cenazesi kaldırıldı.

4. Nur camiası içinde Erbakan’lı siyasete en yakın olan isimlerden Tillolu Said Özdemir, gün itibariyle Erbakan’dan 2 gün önce, yani 26 Şubat 2016’da vefat etti.

Okunma Sayısı: 1633
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Semanur Tunoğlu

    3.3.2025 14:32:05

    Salih bey meselemiz o değil ki. Önemli olan 28 şubat zulümlerinin ortadan kaldırılması ve bir daha aynı şeylerin yaşanmasının önüne geçilmesi. 28 şubat zalimleri bu dünyada çekmeseler de ahirette hesabını verecekler. 28 şubatta yapılan zulümle o zulümlere sebep olan zalimlere verilen af şekilde zulüm olabilir mi? Hem Süleyman Demirel 60 darbesinin hesabını sormadığı halde neden oy verdiniz diye sorsam ne diyeceksiniz... Cevabı olmayan sorulara gerek yok. Şartlar böyle gelişmiş. Elimde ne var: Başörtüsü ile rahatça okuyup çalışabiliyorum elhamdülillah. Ben buna bakarım.

  • Salih özbay

    28.2.2025 21:07:41

    Sema hanım! Evlatlarımıza envai zulmü reva gören, baskı, ŞİDDET uygulayan,İKNA odalarında mobinge maruz bırakan, eğitimletinden eden, haysiyetleriyle oynayan, 3.sınıf insan muamelesi yapan 28 şubatçı darbeci zalimleri hükümlü ve tutuklu iken özel yetkisiyle affeden ve yorumlarınızdan toz kondurmadığınız insanlara söyleyecek hiç bir sözünüz yok mu sahiden? Bilmem 28 şubat zulmünü yaşadınız mı? Yaşadığınız halde affedenlere bir sözünüz yoksa eğer, ben şahsen size diyecek bir şey bulamıyorum.

  • Semanur Tunoğlu

    28.2.2025 16:39:53

    Said Özdemir ağabeyin Üstadımıza bağlılığını sorgulamak gayet lüzumsuzdur. Said Özdemir ağabeyin ehli sünnet vel cemaat yoluna muhalif bir fiilini ve düşüncesini görmedim. Gören varsa buyursun.

  • Doğukan Pamir

    28.2.2025 11:40:08

    28 Şubat davasında "darbeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası almış ve tutuklu olan emekli askerler Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Çetin Doğan ve Çevik Bir'in kalan hapis cezalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yetkisine dayanarak kaldırdı yani 28 şubatçıları affetti. Kaynak:Resmi gazete /17.05.2024 -Kim kiminle beraber, kim kiminle kolkola? Bu millet gerçekleri ne zaman idrak edecek? Affederken mazlum ve mazlumelere sordunuz mu?

  • HASAN DOĞAN

    28.2.2025 11:04:14

    Nur camiası içinde Erbakan’lı siyasete en yakın olan isimlerden Tillolu Said Özdemir, gün itibariyle Erbakan’dan 2 gün önce,yani 26 Şubat 2016’da vefat etti. Üstad'ın reddettiği dinin siyasete alet edilmesi hadisesinin yanında duran acaba üstada bağlılığı ne derece kalır merak ediyorum doğrusu.

  • erhan

    28.2.2025 10:42:41

    o dönemin batı çalışma grubu, 15 temmuzun "yurtta sulh konseyi" değil mi? acaba!

  • Salih...

    28.2.2025 01:09:25

    28 Şubat davasında "darbeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası almış olan emekli askerler Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Çetin Doğan ve Çevik Bir'in kalan hapis cezaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla kaldırıldı. Resmi gazete /17.05.2024 Not:Kim kiminle beraber. Bu millet gerçekleri ne zaman sahiplenecek?

  • Necati

    28.2.2025 00:33:56

    28 Şubat, 12Eylul',ün, 15Temmuz'da 28 Şubat'ın devamı gibi. Çünkü tüm bu ihtilâl ve ihtilâl girişimlerin de dini gruplar ve dindarlar çok zararlar gördü.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı