"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargı bu girdaptan artık çıkmalı

Kâzım GÜLEÇYÜZ
21 Aralık 2017, Perşembe
Hâkimlere yönelik empati eğitimlerinde, kürsü ve duruşma heyecanını yenmeleri için gerçek dosyalar üzerinden “sanal duruşmalar” düzenleniyor, “canlı tiyatro”larda kurgulanan mizansenlerle hâkimler sanık, davacı, savcı, avukat rollerine sokuluyormuş.

Hâkimlerin yargıladıkları insanlarla empati kurmak zorunda olduğunu dile getiren Bakanlık yetkilileri şöyle diyorlarmış:

“Empati önemli. Kürsü yukarıda. Vatandaşı yargılarken sürekli yukarıdan, tepeden bakıyorsun, bu zamanla hâkimleri olduğundan daha güçlüymüş gibi bir duyguya itiyor. Bu ortam hâkim ve savcılarımızı toplumdan koparıyor. Bunu kontrol etmek adına diyoruz ki, ‘Gelen taraflar yaşlı ise anne babanızın, gençse kardeşinizin yerine koyun. Onlar sizden nasıl bir tavır ve davranış bekliyorsa siz de öyle davranın.’ Tavırlarını güzelleştirsin, insanî vasıflarını genişletsin. Yargıdaki güveni ve memnuniyeti arttırmak amaç.”

Şu ifadeler de aynı yetkililere ait:

“Medenî bir şekilde yargılayacaksınız, hakaret ve aşağılamaya ilişkin söz ve tavır sergilemeyeceksiniz. Cezası neyse hukuk ekseninde vereceksiniz. Hâkim sanığı azarlayamaz. Katil bile olsa. Katil belki saygıyı hak etmese de o salonda yakınları var, başkaları var, onları da gözetmemiz lâzım. Hâkim ve savcılarımıza bu bilinci vermeye gayret ediyoruz.”  (Milliyet, 17.12.17)

Biz bunları başından beri ısrarla vurguladık. Hukukun vicdan, merhamet, empati boyutlarına hep dikkat çektik. Ama maalesef linç mantığı yargıyı da etkiledi.

Katile karşı dahi gösterilmesi istenen duyarlılık, ne yazık ki, gündemdeki f.ö davalarında cinayetle de, darbeyle de, terörle de hiçbir ilgileri olmadığı halde delilsiz tutuklamalarla aylarca zindanda süründürülen ve hapis cezalarına çarptırılmaya başlanan masumlardan esirgendi.

Yargılama süreçlerinde ve duruşmalarda sürekli aşağılayıcı tavırlara muhatap kılınan, azarlanan ve savunmaları hiçbir şekilde dikkate alınmayan bu insanların uğradıkları ağır hak kayıpları ve yaşadıkları mağduriyetler nasıl telafi edilecek?!

Bu girdaptan artık çıkılmalı. Bir an önce.

***

“Hakim ve savcılara empati eğitimi verilecek” haberi üzerine 9.3.17 tarihli yazımızı tekrar hatırlatıyoruz: Nerede merhamet ve empati? - http://www.yeniasya.com.tr /kazim-gulecyuz/nerede-merhamet-ve-empati_425832

Süleyman Soylu ve Vedat Demir üzerinden yapılan tartışma - http://www.yeniasya.com.tr/video/suleyman-soylu-ile-vedat-demir-uzerinden-yapilan-tartisma_448948

Okunma Sayısı: 8412
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp

    21.12.2017 12:24:22

    "Zararın def'i menfaatin celbinden önce gelir" demişler. Evvela yargı yakasını siyasal otoritenin elinden kurtarmalıdır ki; erdemli, âdil, cesur, hür olabilsin ve öyle kalabilsin. Tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesini kaybetmiş bir yargının empati eğitimi alması, kanaatimce faydasız değilse de çok fazla bir şey ifade etmeyecektir. Siyasal otoritenin yargıya müdahalesi devam ettiği sürece,bir yandan yargıya, "şöyle yapınız! böyle davranınız!" nevinden telkin ve tavsiyeler bulunacak öte yandan da baskı ve kokutma ile itaat altına alınan yargıya empati eğitimi vereceksiniz. Sizce tesiri olur mu? Yeni Asya'nın bugünkü manşetinde eski bir yargıç ne diyor:"TÜRKİYE BU HUKUKLA BİR YERE VARAMAZ!" Siyasetçinin hâkim-savcı, hâkim ve savcının siyasetçi rolü oynadığı bir zemin ve zamanda, yargıya verilecek empati eğitimi vicdanlarda ne kadar tesirli olabilir ki. Vicdanların hürriyetine kavuşturulması meselesi empati eğitiminden önce gelmelidir.

  • Ali Tam

    21.12.2017 12:06:28

    Müge Anli'nin programinda bazi katliamlarda ezici delillere ragmen katiller elleri kollari serbest dolasiyorlar. Diger yanda aleyhlerine hicbir delil bulunmayan insanlarin durusmalari -oladigindan dolayi toplanamayan deliller sebebiyle- ertelenip duruluyor. Bu ülkede illaki cinayet mi islemek lazim serberst birakilmak icin?

  • alim

    21.12.2017 01:18:16

    Coluk, çocuk hakim savcı oldu.Siyasetin gölgesinde iş yapiliyor

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı