Bugün, imam hatiplerde de okutulan Türkçe-8 kitabına bakalım.
Ve “Atatürk” başlıklı 4. Tema’daki “Atatürkçü düşünce” yazısında yer alan bazı cümlelere birlikte göz gezdirelim:
“Gençlerin ihtiyaç duyacağı güç kaynağı, damarlarındaki asil kan olacaktır.
“Türk gençleri, Ata’nın emaneti olan inkılapların yılmaz bekçileridir.
“Atatürkçülük akılcı ve bilimseldir.
“Atatürkçülükte sorunlara akılcı ve bilimsel yaklaşımlarla çözüm aranır.
“Atatürkçülük de bir doktrin olarak ortaya çıksaydı, şimdiye kadar eskir, yıpranırdı. Çağını tamamlar ve söner giderdi. Oysa Atatürkçülük şimdi de diri, canlı ve geçerlidir. Gelecekte de böyle kalacaktır.
“3 Mart 1924’te kabul edilen Eğitim Birliği (Tevhid-i Tedrisat) Yasası ile öğrenim birliği sağlandı. Medreseler kapatıldı. Bu tarihten sonra Türk gençleri amaçta, tasada, kıvançta bir, aynı duygularla kaynaşan insanlar halinde yetişmeye başladı.
“Cumhuriyetle birlikte kadınlarımıza verilen haklarla kadın-erkek ayrımı ortadan kaldırıldı. Kız öğrenciler erkeklerle aynı okulda, aynı sınıfta okumaya başladılar.
“Osmanlı İmparatorluğu dinsel bir devletti. Atatürk dinsel devletin yerine laik devlet düzenini getirdi. Okulları dinin baskısından kurtararak Millî Eğitim Bakanlığının denetimine verdi.” (s. 26-30)
“Dersimiz Atatürk” başlıklı tiyatro oyunundaki öğretmen-öğrenci diyaloglarında da Onuncu Yıl Nutku referans gösterilerek bol bol inkılâp övgüleri yapılıyor:
“Saltanat ve hilafeti kaldırmış, laiklik için gerekli ortamı sağlamış. İnkılâpları sürdürerek cumhuriyeti sağlamlaştırmaya çalışmış. Harf devrimiyle alfabemizi değiştirmiş; tekke, zaviye ve türbeleri kapatmış...
“Nutuk Atatürk’ün en önemli eserlerinden biridir. 6 gün boyunca CHP kurultayında herşeyi bir bir anlatmış. Hesap vermiş. Aynı zamanda geleceğe de ışık tutmuş. Türk gençliğine bir bölüm ayırmış. Sanki bugünleri görüyor gibi bizlere neler yapmamız gerektiğini anlatmış...
“Ne mutlu Türküm diyene. Nutuk’un, cumhuriyetin, devrimlerin özü bu. Türk, övün, çalış, güven. İyi ki Atatürk varmış, bunları yapmış, teşekkür borçluyuz ona.”
2015 AKP Türkiye’sinde çocuklarımıza bunlar okutuluyor. “Velilerin rızası var mı?” diye de sorulmadan... (Devam edeceğiz.)
tweet- Başkanlık olmazsa muhtariyet sistemi: Tepede baş muhtar ve ülke genelinde muhtarlar. Valiler ve belediye başkanları... muhtarlara bağlansın!