"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tek adama dayalı keyfîlik rejimi

Kâzım GÜLEÇYÜZ
15 Nisan 2017, Cumartesi
Paket ne getiriyor, ne götürüyor? (4)

DENGE-DENETİMİN KALKTIĞI BİR SİSTEM

Sonuç olarak; Türkiye, “yönetimdeki çift başlılığı ortadan kaldırma ve yürütmeyi güçlendirme” iddiasıyla önüne konulan bu anayasa değişikliği ile, Meclisin işlevini yasama ile sınırlayan, ama onu da CB kararnameleriyle bypass edip delen ve bunu yaparken TBMM’nin denetim fonksiyonunu fiiliyatta işlemez hale getiren; keza yargıyı da bütün fonksiyonlarıyla birlikte misyonundan koparıp bağımlı kılan bir “tek adam” rejimine götürülmek isteniyor. 

Öngörülen CB yardımcılıklarının sayısı, görevleri ve yetkileriyle ilgili belirsizliklerin ihtiva ettiği kaos ve çatışma potansiyelini de içinde saklayan bir rejime.

Çağdaş ve evrensel demokrasilerin asırlık mücadele ve tecrübelerle geliştirdiği denge-denetim mekanizmalarından tamamen mahrum bir keyfîlik rejimine...

TEK ADAMLA YÖNETİLMEYE RAZI MIYIZ?

***

“Oku, düşün, karar ver” başlıklı dört sayfalık broşürümüzün son sayfasında da Bediüzzaman’ın konuyla ilgili sözlerinden şu manidar örnekler aktarılıyor:

Riyaset-i şahsiyenin (şahsa dayalı reisliğin) kat’iyen aleyhindeyim.

Meşrutiyetin (demokrasinin) sırrı, kuvvet kanundadır, şahıs hiçtir. İstibdadın esası, kuvvet şahısta olur, kanunu kendi keyfine tâbi edebilir.

Şimdi meşrutiyettir (demokrasi); hâkim şahs-ı mütehakkim (baskıcı şahıs) değil, meşveretin ruhu olan efkâr-ı ammedir (kamuoyu).

Meşrutiyet (demokrasi) hâkimiyet-i millettir (milletin hâkimiyetidir). Mevcudiyet-i milleti (milletin var olduğunu) göstermek lâzımdır. Mevcudiyetinizi (varlığınızı) ittihadla (birleşerek) gösteriniz.

***

Yarın sandık başında tercihimizi, bu bilgi ve prensipler çerçevesinde yapalım. Adalet, hukuk ve demokrasi noktasında yaşanan endişe verici vahim gidişatı demokrasi içinde durdurmak için elimize geçen bu tarihî kaçırmayıp en iyi şekilde değerlendirelim. Hayırlısı inşaallah.

“Oku, düşün, karar ver” broşürümüz - http://www.yeniasya.com.tr/video/oku-dusun-karar-ver-brosurumuz_428734

Çoğunluk, tercihini kötüye kullandırmamalı - http://www.yeniasya.com.tr/video/cogunluk-sandiktaki-tercihini-kotuye-kullandirmamali_429030

Nur’un Turgay Tanülkü ile söyleşisinin 2. kısmı: Said Nursî onca acıya rağmen hiç belâ okumamış http://www.yeniasya.com.tr/roportaj/kimin-seyircisi-allah-razi-olsun-diyor_391598

 

Okunma Sayısı: 6171
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Özcan Erkiş

    15.4.2017 16:32:55

    (4) Sandığa giderken katiyetle biliyor ve inanıyoruz ki bir şahıs yahut parti için gitmiyoruz. 80 milyonluk bir ülkenin sevk ve idaresini, asrın gerisinde kalmış, hürriyet ve şahsı manevi asrının hususiyetine uymayan, dengesiz, denetimsiz, frensiz "tek adamlık " sistemiyle idare edilmesine razı olmadığımıza sandıkta "Hayır!" diyerek irade ortaya koymak için gidiyoruz. Niyet ve nazarımızda millet ve memleket, adalet ve hürriyet, hukuk ve demokrasi, meşveret ve Meclisin şahsı manevisi, mazlum ve mağdurların hak ve hukuku vardır. Hayırlı olacağına inandığımız için de "Hayır!" istikametinde oy kullanacağız. Evet diyecek olanlar da hasmımız değildir, katiyen adavet etmeyiz. Zira 17 Nisan'dan sonra da aynı ülkede yaşayacağız. Başka Türkiye yok. Hadi Hayırlısı diyelim.

  • Özcan Erkiş

    15.4.2017 16:17:20

    (3) Nefsim ve neslim adına, 18 maddeyi okuyup mütalaa ederek ve tenvir edici bilgiler ışığında (yarın) inşâallah sandığa gidecek; aklen mantıken, vicdanen, kalben tatmin olmadığım, tek adamlık sistemi olduğuna kalben kanaat getirdiğm bu sistem için "Hayır!" oyu kullanacağım. Kampanya boyunca maalesef insanımızın uhuvvet ve muhabbetine, ittihad ve tesanüdünü tahrip edici şeyler söylendi. Fakat şimdi onlar geride kaldı. 17 Nisan'dan sonra yeni bir sürece gireceğiz. Duâmız toplumsal barış adına müsbet tarzda ve kavli leyyin ile yeni bir maddi manevi sürecin başlatılmasıdır. En başta adaletin acilen tesisi ile hak ve hukukun ve demokrasinin işler hâle gelmesini istiyoruz. OHAL ve KHK'ların sebep olduğu antidemokratik uygulamalar artık bitsin. Hak ve hukuk ve adalet yerini bulsun. İşte "Hayır!"dememizin sebepleri de bunlar olacaktır.

  • Özcan Erkiş

    15.4.2017 15:55:46

    (2) Kampanya sürecinde iktidar cenahının menfi söylem ve ayrıştırıcı siyasetiyle herkes "eteğindeki taşları döktü. Bizler de siyasî ve şahsî mülahazadan uzak, memleket ve millet hesabına, hukukun üstünlüğü ve demokrasi adına, Parlamenter sistemin devamı için, mazlum ve mağdur insanların hak ve hukuku için kendi hür irâdemizle, Yeni Asya ve değerli kalemlerinin ve emsali kalemlerin tenvir edici bilgileri istikametinde tek adamlık sistemine ve istibdatı netice verebilecek bir gidişata "Hayır!" diyerek dur diyeceğiz inşâallah. Niyetimiz budur. Duâmız, Cenab-ı Hakk neticesini hayırlara tebdil eylesin!. Aslında "Hayır!" demek suretiyle bir şahıstan ziyade şahsı manevi adına hareket etmiş olacağız. Şöyle ki 'evet' diyenler tercihini bir şahıs hesabına yaparken, "Hayır!"diyecek olanlar şahsı manevi hesabına, millet ve memleket ve Parlamenter sistem adına yapmış olacaklardır. Şahıs mı şahsı manevi mi?.

  • Özcan Erkiş

    15.4.2017 15:37:37

    Sayın Güleçyüz, Yeni Asya olarak gerek mağduriyet gerekse referandum süreciyle ilgili meselelerde üzerine düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirdiniz. Allah edebeden razı olsun. Şimdi sıra bizlerde. İnşâallah doğru bilgiler ışığında doğru bir kararla sandığa gideceğiz. Efendimiz Aleyhissalâtu Vesselâmın "Ameller niyetlere göredir! "nurlu beyanınca biz de hayırlı bir neticeye vesile olmak ve hayırlı bir iş niyetiyle "Hayır!" istikametinde oyumuzu kullanmak suretiyle millî, tarihî, vatani, vicdani vazifemizi yapacağız. Niyet ve nazarımızda, millet ve memleket hesabına hayırlara vesile olmak vardır. Parlamenter sistem ve demokratik hukuk devletinden yana olarak "Hayır!" diyerek hak ve hukukumuza ve hürriyetlerimize sahip çıkacağız. Tıpkı Üstad Hz.lerinin dediği gibi diyoruz "Riyaset-i şahsiyenin katiyen aleyhindeyim!"

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı