Risale-i Nur Enstitüsünce organize edilen bir ulusal kongre daha sonuçlandı.
Risale-i Nur’un tecdid misyonunun farklı boyutlarıyla incelendiği çalışmalar neticesinde hazırlanan sonuç bildirilerinde yine çok önemli tesbitler dile getirildi.
Bunlardan bir kısmını buraya da alalım:
* Dinin bir otorite tarafından himaye edilmesine ihtiyaç yoktur. Bediüzzaman kafalarımızdaki bir otoritenin dini koruması yönündeki anlayışı tenkit etmektedir. “İslamiyet güneş gibidir, üflemekle sönmez.” Risale-i Nur hareketi tavandan tabana değil, tabandan tavana yönelik bir tecdid hareketidir.
* Said Nursî ferdi değil, meşverete dayalı şahs-ı manevîyi esas alan eğitim ve tebliğ metodunu benimser. Bediüzzaman’ın Medresetüzzehra projesi yüksek bir medeniyeti netice veren muhteşem bir eğitim projesidir.
* Risale-i Nur, mutlak teslimiyet değil, araştırmacı ve eleştirel bir eğitim anlayışı önerir.
* Batı aklının bilimsel, teknik ve sosyal birikimi ile Doğu irfanını bir araya getirmenin zemini olan empatinin insaniyet-i kübra hizmetine sunulması, Risale-i Nur bakışının bir yeniliği olarak kabul edilmelidir.
*İslam birliğinin tesisine mani olan ve yapıcı eleştiriyi de engelleyen şahsî, cemaatî ve etnik enaniyet duvarlarının ortadan kadırılabilmesi için, bir tecdid eseri olan ve ittihadın da çekirdeği durumunda olan İhlas ve Uhuvvet Risaleleri tüm İslam dünyasına yayılmalı, anlaşılması ve uygulanması sağlanmalıdır.
* Bediüzzaman Batıya toptancı bir bakışla yaklaşmamakta, vahye istinat eden ve insanlığa faydalı bilimsel gelişmelere ön ayak olan birinci Avrupa ile materyalizmden aldığı dersle insanı ahlaksızlık ve dinsizliğe sevk eden ikinci bozuk Avrupa’yı birbirinden ayırıp birinci Avrupa ile işbirliğini öngörmektedir.
*Arap baharının gerçek bir bahar olabilmesi için Bediüzzaman’ın ortaya koyduğu çözüm yollarının anlaşılması ve bilhassa cehalet, zaruret ve ihtilafa karşı marifet, sanat ve ittifak silahlarıyla cihad edilmesi önemlidir.
Tam metnini internet sitemizdeki ilgili haberde bulabileceğiniz sonuç bildirileri, öncekiler gibi, Risale-i Nur’da ifadesini bulan ve Müslümanlara da, bütün insanlığa da yol gösterip istikamet veren Kur’anî ölçülerin yeniden vurgulandığı bir manifesto niteliğinde.
Emeği geçenleri kutluyoruz.
tweet 1- Bediüzzaman: Birinin hatası ve günahıyla başkası, akraba ve dostları mes’ul olamaz. Kardeşi de, aşireti de olsa, o cinayete şerik sayılmaz.
tweet 2- Kişi, geçerli delillerle suçluluğu ispatlanmadıkça masumdur. Suç da, ceza da şahsîdir. Kimse işlemediği bir suçtan dolayı cezalandırılamaz.