"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Siyasette yeni dönem

Kâzım GÜLEÇYÜZ
10 Haziran 2015, Çarşamba
7 Haziran seçiminde sandıktan çıkan sonucun, AKP’yi yine birinci parti konumunda muhafaza etmekle beraber, bu partinin iktidarının son bulacağı aşamaya yumuşak bir geçişin işaretini de verdiği söylenebilir.

Gerçi aynı sonucu “Seçmen AKP’yi uyarırken bir şans daha verdi, mesajı alır, derlenip toparlanırsa iktidarını yine sürdürebilir” şeklinde yorumlayanlar da var.

Ama Erdoğan’ın Saraya çıktıktan sonraki tavırlarının bıraktığı izler, parti için bu noktada büyük handikap oluşturuyor.

“Reis”in her işe müdahil, dominant, buyurgan ve mütehakkim tavrı kolay kolay değişmeyeceğine göre, AKP’nin ondan bağımsız ve özgür politikalar geliştirmesi beklenemez.

Eğer böyle bir irade ve inisiyatif ortaya koyup rüşdünü ispatlama çabasına girerse, o zaman geçmişte örnekleri çokça yaşanan çatışmaların bir yenisi daha tekrarlanmış olur.

Böyle bir durumun yaşanması halinde, bunun Erdoğan’a da, partiye de yansımaları haliyle olumsuz olur.

Sonuçta, her iki şıkta da, yani Erdoğan’ın metbu, AKP’nin tâbi olduğu seçenekte de, karşı karşıya gelmeleri halinde de hem Erdoğan, hem AKP kaybeder.

Bu ikilemden çıkmaları hiç kolay değil.

O cenahta durum bu iken, muhalefet kanadında gördüğümüz manzara da şu:

Kendisini alabildiğine dar bir çerçeveye hapseden eski kimliğinden sıyrılma sancıları içindeki CHP, yaşadığı geçiş sürecinde kayda değer bir atak yapamıyor. Eski çizginin takipçilerinden bir kısmı başka adreslere kayarken, yeni çizginin hedef ve muhatap kitleye ulaştırılması noktasındaki ciddî zorluklar hâlâ aşılabilmiş değil.

Aynı şey bir cihetiyle MHP için de geçerli. Aday listelerindeki farklı açılımların da katkısıyla parti oy oranını 3.5 puan yükseltti ve vekil sayısını arttırdı, ama genel imajında halen fazla bir değişikliğin olduğu söylenemez.

Seçimin sürpriz partisi HDP ise, CHP ve sol ve kısmen de muhafazakâr kesimden gelen kaymalar ve emanet oylarla bu sonucu elde etti; ama bu durumun kalıcı olup olmayacağı henüz belli değil.

Ve genel siyasî tabloda DP-AP çizgisinin temsil edil(e)meyişinden kaynaklanan boşluk, hâlâ doldurulmayı bekliyor.

Artık bu boşluğu doldurması gereken demokrat misyonun takipçileri nerede?

tweet- Erdoğan “Yeni süreçte partilerin sorumlu davranış sergilemeleri büyük önem arz ediyor” diyor. Öyle ve bu mesaj cumhurbaşkanı için de geçerli.

Okunma Sayısı: 2677
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Sezai Mumcu

    10.6.2015 21:26:35

    ÖZTÜRK Bizden de herkese mesaj! Son nefese kadar SUVER-i KUR'AN dan bildigini ezberden bilmedigini Kur'an'dan okuyabilen ALLAH RIZASI icin ve MÜSLÜMANLARIN AFV ve MAGFIRETI icin okusun.

  • öztürk

    10.6.2015 15:17:01

    Telefonlarımıza gelen bazı mesajlarda, Üstad'ın hayattaki bazı talebelerinin seçimden sonraki durumun vahim olduğunu, AKP hükümeti kuruluncaya kadar Fatiha, Yasin, Fetih sürelerinin okunması gerektiğini rica ettikleri söylenmektedir. Bu hizmet, en zor karanlık günlerde ve ceberrut dönemlerinde dahi ihlas, fedakarlık ve dualarla yapılan faaliyetlerin sonucunda, hiç bir siyasi cereyana adapte olmadan inkişaf ederek bu günlere gelmiştir. Siyasiler gölge etmesinler başka ihsanlarını istemiyoruz. Hizmetlerin devamını mevcut iktidarın sürmesine bağlamak ne derece doğru..

  • Sezai Mumcu

    10.6.2015 15:10:08

    2. Iste basimizda demokrasiye seriat namiyla sahip cikan Hz. Üstad R.A. ve 6000 küsür sayfalik eseri. Acaba dünya ondan sonra onun gibi demokrasi icin calisan ve sahip cikan bir kisi daha görmüs müdür? Ilaveten, karincalarin cumhuriyetciliklerine bile atifta bulunabilecek kadar dahî ve ince fikirli onun gibi Cumhuriyetci bir kisi Anadolu topraklarindan cikmamistir. Istibdata Cumhuriyet adi verip halki ezen zulm ile halkin burnundan fitil fitil getiren zalimler zengin olup kendilerini putlastirmislardir. Gercek demokrat olmak isteyen Hz. Üstad Bediüzzaman Said Nursî'nin R.A. Risalelerini okuyup hayatinda tatbik etmeli. Vesselam

  • Sezai Mumcu

    10.6.2015 15:02:52

    Elimde Barak Obama'nin kendi kalemiyle yazdigi biyografisi var. Hayatini demokrasiye ve demokratliga adamis, hukuk fakultesinden mezun olduktan ve de doktorasini yaptiktan sonra düsük ücretli olarak mühim demokrat siyasetcilerine secim yardimciligi yapmis. Ve nihayet ABD Baskani secilinceye kadar azamî sekilde davasi ugruna yogun ter dökerek calismis... Semeresi ortada dünyanin en basarili ve demokrasiye en bagli demokrat ülke(ler) baskani yegane ve acik ara Barak Obama'dir. Obama'nin babadan birkac kardesi, yegenleri kendi cocuklari var, siz onlarin birdenbire milyonlarca dolarlara sahip gemiler, holdingler isletmecisi oldugunu duydunuz mu?

  • Derkan BERK

    10.6.2015 14:11:46

    Kendimize göre demokrasi yorumları yapmayalım. Meşveret ve şura mecburiyetini bile nefsine yorumlayanları gördük ve maalesef fitne çıkartma peşindeler. Bu hafta sonu anlarız dertlerini nasılsa... Risale-i Nur ların en az okunup en az sohbet konusu yapılan münazarat dahil pek çok bahsi; işte tam da yaşadığımız garabet çelişkilerin nereden kaynaklandığını da tam isbat etmektedir. Hem imani hem de içtimai olarak götürülmeyen sohbet ve derslerin meyvesi "sen kitabını oku hizmetini yap kardeşim, bırak siyasi tefrikaları v.s" çıkışları ile insanlarımız itaatkar kullar(!) haline getirilip sonra da ağabeylerin hamiyetli (!) ellerine teslim ediliyor. Maraba mı üretiyoruz birey mi? Önce ve hakikaten kendi suratımıza bakıp "kimiz?" diye soralım... Toygar kardeşime hak veriyorum.

  • TATAR RAMAZAN

    10.6.2015 11:54:05

    Milletin önceliği; AKP ye ders verme talaşı olduğundan hiç arkasına bakan olmadı. inşaallah bundan sonrası güzel olacak.

  • Toygar

    10.6.2015 11:24:40

    Herkesi aynaya bakıp kendisiyle yüzleşmeye davet etsem ayıp etmemiş olurum sanırım. Bugün herkes kendisi için bir şey yapsın ve aynaya baksın ve kendine ne kadar demokrat olduğunu söylesin. Demokrasiyi ve hürriyetleri kendisi için, ailesi için ne kadar çok istediğini ve dar çerçevede bunu yapmaya çaba gösterdiğini söylesin. Bir dakika bakmaya devam edebilecek misiniz?

  • tekin şahin

    10.6.2015 10:36:38

    Yüz yıl öncesinden üstadlarından demokrasi dersi alan tüm nur talebeleri demokrasiyi tam olarak anlamadıktan ve dahi tam demokrat olmadıktan sonra ülkenin demokratlaşmasını beklemek ham hayal olur.

  • Turgay Namdar

    10.6.2015 09:47:47

    "Siyasette 1 gün bile çok uzun süredir." Türkiye'nin kıskaca alındığı bir fetret dönemini geçirdik. Tam da herkesin ne mal olduklarının açığa çıktığı ve demokratlar için zemin hazır olmaya başladığı hengamda nur talebelerine ümitsizlik yakışmıyor. Bizler ümit fedaileriyiz...

  • ahmet

    10.6.2015 09:35:27

    20 yıldır DP-AP çizgisinin temsil edilemeyişinin sırlarını çözemedik.Sıkıntı nerede bilen varsa söylesin.söyleyeyim sana ne sen partilimisin hizmeti en iyi nasıl yaparım de .

  • Toygar

    10.6.2015 09:27:54

    DP-AP çizgisine dair sorunun aslında basit bir cevabı var: Nasip!.. Evet "kendiniz gibi idarecilerle yönetilirsiniz" hadisine binaen, memleketin adamı demokrat olmalı ki, idareci demokrat olsun. Her hangi bir birimde, ailede, mahallede, okulda, işte, gazetede, cemaatlerde, siyasetçilerde HER ŞEYE RAĞMEN DEMOKRASİ diyebilen bir tane adam gösterin, ben de size istikbali anlatayım. Kendi menfaati peşine düşüp giden ve dünyalılaşan ehl-i diyanet bile bu sekülerlik vartasına kapılıyorsa, demokratlık hayal görünüyor! "Önce ben demokrat olmalıyım" demek lazım ki, seni idare edenler de demokrasiden nasibini alsın ve öylece hüküm versin. Halk zalim (kendine zulmediyor), idareci zalim (memlekete zulmediyor)!

  • Mustafa Sabur

    10.6.2015 09:08:07

    20 yıldır DP-AP çizgisinin temsil edilemeyişinin sırlarını çözemedik.Sıkıntı nerede bilen varsa söylesin...

  • Sezai Mumcu

    10.6.2015 04:02:12

    Genel siyasî tabloda DP-AP çizgisi nasıl başarılı bir şekilde yüzde sıfırla bir arasına indirilir ve oralarda muhafaza edilir seçimden seçime hepimiz hayretlerle izliyoruz. Thomas Alva EDISON (Ampülün mucidi) başarıyı yüzde bir inspirasyon (ilham) yüzde doksandokuz transpirasyonun (alın teri dökerek yoğun çalışmanın) ürünü olarak tanımlar. Türkiye de Demokratlar/Ahrarlar ataleten yorgunluklarını atmak için dinlenmedeler. Henüz ufukta ve de ufukun arkasında başka bir gelişmeyi umutla intizar etmek maalesef abesle iştigal sanki.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı