“Davutoğlu bile zor girebilmiş” gibisinden “espri”lere konu edilen “Saray/Başkan kabinesi,” bir Rus savaş uçağının Türk jetlerince düşürülmesi sebebiyle Türkiye-Rusya ilişkilerindeki gerilimin zirve yaptığı bir günde açıklandı.
Hükümet, Putin’in en üst perdeden “Arkadan hançerlendik, bunun çok ciddî sonuçları olacak” tepkisi verdiği bu krizin üstesinden gelebilecek mi, göreceğiz.
Kriz tırmanırsa NATO’nun da devreye girmesinden söz ediliyor, ancak diplomasi uzmanları Rusya’nın ne olacağı şu an için kestirilemeyen bir misillemede bulunmasına kesin gözüyle baksalar da, işin çok geniş çaplı bir çatışma boyutuna taşınmasına pek ihtimal vermiyorlar.
Ama genelde iyi giden Türkiye-Rusya ilişkilerinin ağır bir hasara uğradığı ve bunun başta ekonomi, farklı alanlardaki yansımalarının ciddî sıkıntılara yol açacağı muhakkak.
Uçak düşürme olayında diplomasi ve güvenlik uzmanlarının dikkat çektiği bir nokta da şu:
Yunan uçakları da sık sık hava sahamızı ihlal etmiş, ama şimdiye kadar hiçbiri düşürülmemişken, Rus uçağı niye düşürüldü; vurmadan hava sahamızı terk etmeye zorlanamaz mıydı?
Geçen ay da yine sınırda “milliyeti bilinmeyen” insansız bir hava aracı düşürülmüştü.
Son uçağın, Suriye savaşını sona erdirmek için Rusya’nın inisiyatifi ve Türkiye dahil diğer ilgili ülkelerin katılımıyla başlatılan Viyana süreci devam ediyorken düşürülmesi, provokasyon şüphesini de akla getiriyor.
Tıpkı savaşın şimdiye kadarki safahatında pek adı geçmeyen Bayırbucak Türkmenlerinin bir anda gündeme taşınması gibi.
Daha önce Kobani üzerinden Kürtlere yönelik olarak yapılan tahriklerin şimdi de Türkmen versiyonu mu sahneleniyor?
Orada yaşanan gelişmeler, yöre Türkmenlerini de tahrik ederek, ardından yalnız ve desteksiz bırakıp rejimin hedefi haline getirme yanlışının da bir sonucu değil mi?
Eğer orada söylendiği gibi bir katliam yapılıyorsa, bu politikanın mimarları ve uygulayıcıları da sorumluluğuna ortak değil mi?
64. hükümet böyle bir krizle start aldı...
Genelkurmay “Rus uçağını 5 dakikada 10 kez uyardık” diyor. İz analizi açıklanırken ise “17 saniyelik ihlal”den söz ediliyor. Hangisi doğru?
NATO diplomatları ve uzmanlara göre kısa süreli ihlallerde uçak düşürmek, çok tehlikeli haller dışında istisnaî bir uygulama. Peki son olay?
Erdoğan’ın uçak düşürme olayı için “daha önce yaşanmamasının sebebi” olarak ifade ettiği “soğukkanlılığımız” bu defa neden terk edildi?
Suriye’deki Rus operasyonları eleştirilirken, Türkmenleri de silahlı direnişe tahrik edip rejimin hedefi yapan politikalar da sorgulanmalı.
Bazı Türkmenleri de Suriye’deki vekâlet savaşında kullanmaya yönelik politikaların acı faturası, Bayırbucak’taki vahim gelişmelerde görüldü.