Önceki senenin başında “çözüm süreci” adıyla gündeme getirildikten bir buçuk yıl sonra tıkanıp rafa kaldırılan proje 2009 yazının sonlarında evvelâ “demokratik açılım,” sonra “millî birlik ve kardeşlik projesi” adıyla başlatılmış, ama Habur olayı ile adeta daha başlamadan bitirilmişti.
O projenin açıklanmasından itibaren Yeni Asya olarak, en önemli referans isim olan Üstad Bediüzzaman’ın soruna kalıcı çözüm getirecek temel yaklaşımlarını dikkatlere sunma gayreti içinde olduk.
13.8.09 manşetimizde sorduk: “Açılımda Bediüzzaman niye yok?” Erdoğan’ın bir konuşmasında Üstaddan söz etmesiyle oluşan atmosferi yine manşetten 5.10.09 günü “Açılımda Bediüzzaman rüzgârı” diye yorumladık. 8.11.09’da da “Açılım Said Nursî ile başarılır” diye manşet attık.
Bu manadaki manşetlerimizi, aynı eksendeki yazı ve yorumlarla destekledik.
Ayrıca “Demokratik Açılım ve Said Nursî” başlıklı bir kitapçık yayınlayıp bütün yetkililere, milletvekillerine, bürokrasiye ve medya yöneticilerine gönderdik.
Ancak süreç ilerledikçe gördük ki, projeyi hazırlayıp uygulamaya koyanlarda, Üstadı ve fikirlerini anlayıp hayata geçirmeye yönelik bir niyet ve irade yok.
“Yılmaz Güney’in filmlerindeki mesajlar anlaşılabilmiş olsaydı bu sorunlar yaşanmazdı” diyen Erdoğan, bu sözdeki mananın asıl adresi olan Said Nursî’yi ise bir-iki defa âdet yerini bulsun kabilinden, öylesine telâffuz ederek geçiştirdi.
Ve çözüm sürecinde Nur cemaatinin katkılarından istifade etme ihtiyacı duyulmadı. Cemaatin iktidarı destekleyen grupları dahil. Âkiller heyetinde cemaatle irtibatlı sayılabilecek tek bir isme yer verildi, ama o da paralel meselesi patlak verdikten sonra “terörist” ilan edildi!
Yakın zamanda iktidar cenahında Üstadı çözüm adresi olarak gündeme taşıyanlardan biri, Mecliste isim vererek risaleden bölümler okuyan—ve belki böylece devlet tekeli önergesine koymuş olduğu talihsiz imzayı telafiye çalışan—Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal oldu.
Ama gelinen nokta 8.8.15 manşetimizi doğruladı: “Said Nursî’siz çözüm olmaz.”
Üstadın adı HDP’nin “Şeyh Said ve Seyid Rıza ile birlikte mezarları bulunsun” teklifiyle Mecliste gündeme gelmiş, polemiklerle konu kapanmış.
Üstadın adını ve davasını siyasî polemiklere malzeme yapmak yerine, onu anlamak için samimiyetle gayret gösterilsin http://www. yeniasya.com.tr/kazim-gulecyuz/siyasi-polemikler-ve-said-nursi_215025 …
Kayyım sonrası Cihan’ın dağıtımı durdurması üzerine okuyucularımızdan ricamız, gazetelerini en yakın bayiye getirtip oradan temin etmeleri.