Prof. Dr. İsmail Kara’nın Risale-i Nur hareketine yönelik genel yaklaşımında ve kimi değerlendirmelerinde itiraz kaydımızı muhafaza ettiğimiz hususlar var, ama bazı konulardaki yorumlarımız örtüşüyor.
Bir kısmını, Doğan Ertuğrul’a verdiği son mülâkatta da gördük (Zaman, 30-1.3.15).
Bazı anekdotları paylaşalım:
* Muhafazakârların çok sevdiği Özal ile AK Parti’nin tutumları arasında fark yok. ANAP döneminde, ki 12 Eylül demek o, cemaat ve tarikatların, dindar çevrelerin ne hale geldiğini, getirildiğini kimse görmek istemiyor, herkes maddî ve sayısal yükselişlere bakıyor. Özal bu bakımdan AK Parti’nin başlangıcıdır.
* Cemaat ve tarikatlar birlikte kamu mallarına el uzatmada perhizkâr davranmadılar. Devlet kadrolarını ve imkânlarını ele geçirmek konusunda hak hukuk gözetmediler.
* Cemaatler tedirgin ve bıçak sırtında.
* Bu operasyon CHP yahut MHP eliyle yapılsaydı AK Partililer dahil iktidarın yanında saf tutanların hepsi cemaatin yanında olacaktı.
* İki tarafa da mesafeli hocaların çözüm bulucu ciddi bir çaba içine girmemesi düşündürücü. Belki taraflar da tam istekli davranmadı. Ama sanıyorum, başka psikolojik sebepler de devreye girdi. Cemaat daha önce ilahiyat fakültelerini ve Diyanet’i rencide etti, fiilen veya hissiyat olarak. Ayrıca bu iki kurum da resmî kurumlar, iktidara daha bağlılar. Yine de ahlakî tutum devreye girmeliydi.
*Erdoğan Diyanet ve ilahiyat camiasının hazır bulunduğu bir toplantıda, eski bir Diyanet mensubu olan Fethullah Hoca için “yalancı peygamber” dedi. Ön sırada oturan ve cemaatin, benim mesafeli durduğum diyalog ve Abant toplantılarına katılmış kişiler dahil kimseden ses çıkmadı. Bu kabul edilemez.
* Bu kriz başladığı zaman cemaatten tanıdığım birkaç kişiye, “Kendinizi savunmak hakkınız, ama bunu kendi üslûbunuzda ve geleneklerinize uygun yapın, görsel ve yazılı medyanızda kullandığınız dil ve üslûp sizin değil, üzerinizde hiç iyi durmuyor” dedim. Cemaatin tutumu iktidarın işini kolaylaştırıyor. Bu tarz, cemaatin tabiatına aykırı.
* Devletin çekirdeği diye birşey var. Bu açıdan yaşanan krizi cemaat-hükümet çatışması olarak tartışmak gevezelik yapmaktır.
* Devlet cemaatleri bir yandan güçlendiriyor, bir yandan kontrol altında tutmak istiyor.
* İrticanın gündemden düşmesi konjonktüreldir. Yarın gelmeyeceğinin garantisi yok.
tweet- Kayahan, inançlı ve bunu her fırsatta dile getiren bir sanatçıydı. Helalleşerek veda etti. Allah rahmet eylesin ve ailesine sabır versin.