"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ortak bağ

Kâzım GÜLEÇYÜZ
06 Mart 2025, Perşembe
“Genelde Kürtler dindardır. Sünnî Kürtler Türkiye ortalamasına göre daha dindar ve muhafazakârdır. Kürtlerin tercihlerinde din faktörü çok ağırdır, etnik kökenin önündedir.”

Bu sözlerin sahibi, bir Kürt siyaset adamı: Merhum Şerafettin Elçi. 1980 öncesinde AP’den milletvekili seçilip bakan dahi olan, ama Kürt olduğunu söylediği için şimşekleri üzerine çekip hapse tıkılan, 12 Haziran 2012 seçiminde de -şimdiki adı DEM Parti olan- BDP’nin listesinden aday olup Meclise giren Elçi, Neşe Düzel’in yaptığı röportajda böyle demişti. (Radikal, 14.6.2004.)

Elçi’nin bu tesbiti meselenin bam telini yakalıyor.

İlginçtir; bu önemli gerçeğin bir diğer boyutunu da aynı partiden Hatip Dicle, “Biz Kürt ve Türkler bin yıl birlikte yaşadık. Dinimiz ortak olduğu için kardeşliğimiz bin yıl devam etti” diyerek dile getirmişti.

Bu iki beyan bize Dicle’nin de dahil olduğu bazı DEP’li vekillerin karga tulumba içeri tıkılmasından sadece birkaç ay önce, 22 Aralık 1993 akşamı Orhan Doğan’ın davetiyle katıldığımız DEP kokteylinde, o dönemde partinin genel başkan adayları arasında adı geçen milletvekili Mahmut Kılınç’ın söylediği şu sözü hatırlatıyor:

“Türkiye’de İslâmî düşünce hâkim olsa, bugünkü gibi bir Türk-Kürt meselesi olmaz.”

Burada sözü edilen “hâkimiyet”i “siyasal İslâm” bağlamında anlayıp öyle yorumlamamak gerekiyor. Aksine böyle bir yorum yeni bir saptırma ve çarpıtma örneği oluşturur. Ki son dönemde “Türkçü” siyasetle kader birliği yapan “siyasal İslâm” politikalarının sorunu hangi boyutlara taşıdığını hep birlikte görüyoruz.

Onun için, konuyu Bediüzzaman’ın “Milliyetimiz İslâmiyettir” yaklaşımı çerçevesinde ele almak ve Türk-Kürt kardeşliğinin en temel dayanak noktalarından birini asırlar boyunca paylaşılan ortak din bağının teşkil ettiğini görüp ona göre tavır belirlemek gerekiyor.

Ve bu noktada özel bir konumu olan Kürtlerin bilhassa dikkat etmesi gereken önemli hususlardan birini de, talebelerinden Muhsin Alev’in aktarımıyla Said Nursî şöyle ifade ediyor: 

“Eğer Kürtler İslâm milliyetini esas alarak hareket ederlerse, bölücü bir unsur olmak yerine, ittihad-ı İslâma sebep olacaklardır...” (Necmeddin Şahiner, Son Şahitler, cilt: 1, s. 220.)

Okunma Sayısı: 2263
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Demokrat

    6.3.2025 23:19:48

    Vatan sevgisi imandandır ve bizler bir Müslüman olarak vatanımızı sever gerektiğinde canımızı feda ederiz bu dinin,namusun ve vatanın emperyalistler ve onlara uşaklık edenlere karşıdır. Amma sloganlarla vatan,millet sevgisi olmaz.Birlik ve beraberliğin sağlanması için baş örtülü diye kızlarımızın eğitim kadınların ve erkeklerin çalışma hakkini gasp eden dini egitime mani olanlar bize milliyetçi muhafazakar ve dindarız yaveri okumasınlar. Bu numaraların tedavülden kalktığını hatırlatırım.

  • vasfi akçetin

    6.3.2025 17:06:37

    Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkes TÜRK vatandaşıdır.Bu ırkçılık değil,bir zorunluluktur.Tek dil,tek bayrak,tek vatan ve tek Millet...Bunu beğenmeyen ihanet ve gaflet içindedir.Mİlliyetini sevmek;ırkçılık değildir.

  • Necati

    6.3.2025 13:38:35

    Tebrikler gerçekten olması gereken ortak paydamız olan ve bir çok birlik noktamızı oluşturan İslâmî değerlerde birleşmektir. Ancak o zaman barış, huzur ve kardeşlik olur. Başka türlü birlik, huzur ve barışın saglanamayacağı yaşayarak görüldü. Neticesi akim kalmış oyunları tekrar etmek bu millete kötülük etmektir.

  • Cemal

    6.3.2025 12:55:21

    Bu kadar önemli bir mesele hakkında savuşturma kabilinden bir yazı yazmışsınız

  • Raşit örenel

    6.3.2025 11:46:19

    Allah razı olsun abi, zaten Kürtlerle Türkler de bir arada yaşayamayacaksa İslam kardeşliği mümkün değil. Kürt kardeşlerimiz İttihad-ı İslama vesile olacaklar inşaallah.

  • erhan

    6.3.2025 11:26:10

    Evet, eğer dindar Kürtler, baştan beri ayrılıktan yana tavır almış,, kavgayı desteklemiş olsalardı, şimdiye kadar ülke çoktan bölünmüştü. hep, "biz aynı dinin mensuplarıyız, etnik kökenin bir önemi yoktur" tezini savunmuşlardır. Allah onlardan razı olsun, başımızın tacı dünya ahiret kardeşimdirler. Öbür taraftan, hem Kürtlük hem Türklük adına ortalığı karıştırıp, bundan nemalanmak isteyen o kadar aşağılık adam var ki, kurban olsunlar iki taraftan da biz kardeşiz diyen insanlara. bu gün yapılmak istenen de bu hassas noktalara değinerek siyasi geleceğini kurtarmak isteyenlerin beyhude çabalarıdır. Bizim tabanda bir sorunumuz yoktur. Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz.

  • HÇeşitcioğlu

    6.3.2025 11:18:10

    PKK ve Türk solcuları (2) “Adam öldürmeyi oyun mu sandın?” Halil Berktay/ Serbestiyet.

  • Mustafa Güreldi

    6.3.2025 11:01:17

    Yerinde ve güzel bir yazı teşekkür ederiz

  • Hüseyin İlhan

    6.3.2025 09:59:45

    Hadisenin esası şudur.Emperyalistlerin milletimize ve vatanımıza karşı oyunlarında perde değiştirildi. Hatırlarsanız ASALA bertaraf edildi amma yerine PKK kurduruldu.PKK ilga ediliyor amma sınırın dibinde CANTON devlet statüsünde milletimiz,vatanımız ile beraber alem-i islam için daha büyük gaile açılıyor.

  • HASAN DOĞAN

    6.3.2025 09:47:30

    Bu hususta ben de bir hatıramı anlatayım;ben daha çok küçük bir çocuk iken 1970'li yılların başında bizim köyde yaşlı dedelerimiz kendi aralarında konuşurlarken süfyan yüzünden güya Türklerin dinden uzaklaştıklarını söylerlerdi ve o yüzden de onları çok sevmemek gerektiği söylenirdi.Şimdi anlıyorum ki çok önceden tefrika tohumları atılmış.Keza sonradan Pkk çıktıktan sonra da bu sefer de Türklerin kafasına kürtlerin Ermeni olsukları safsatası öne sürülerek tefrikaya çalışılmış....

  • Mustafa

    6.3.2025 06:48:46

    Allah razı olsun sayın Kazım Güleçyüz güzel bir yazı selamlar saygılar...

  • Demokrat

    6.3.2025 06:27:28

    Allah razı olsun.Bir Müslüman vatandaş olarak rabbimizin emri olan'inananlar kardeştir,emrine karşı olan amma Müslüman geçinen bukalemunlara fevkalade güzel ikaz ve iftarda bulunuyorsunuz. Irkçı,sovenist anlayışta olan ve 28 ŞUBAT zulmünden kendi vekilinin dahi başını açtıran bir zihniyet ile sözde dindar ama özünde dindara kindar olan,zihni şirk yapana 'sükut ikrardan gelir darıb-ı meselince sesiz kalanların,dini tahrifte yol alanların böyle meselelerde çözüm bulacak çare olacak kapasiteleri yoktur. Olsaydı bugüne kadar bu problemde'ikircikli davranmalar olmaz dı.

  • HÇeşitcioğlu

    6.3.2025 00:40:44

    “Öcalan, dayandığı ve üzerinde yükseldiği düşünsel ve toplumsal zeminin yok olduğundan hareketle PKK’nin defterini kapattı. PKK belli bir çağın şartlarının bir sonucu olarak hayat bulmuştu ve yine bir başka çağın değişen şartlarının bir sonucu olarak da nihayete ermesi lazımdı. Gerçekte bu, geç kalmış bir sondu. Nitekim PKK de çok geçmeden Öcalan’ın çağrısına uyacağını duyurdu ve ateşkes ilan etti.” Tüpten Çıkan Macun/ Vahap Coşkun.

  • Halil İbrahim Karahan

    6.3.2025 00:23:51

    Allah razı olsun Rabb'im her türlü kötülüklerden korusun sizi...

  • Said Yazar

    6.3.2025 00:13:19

    Tebrikler,harika bir yazı olmuş,emeğinize sağlık

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı