"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Neye oy kullanacağız? (1)

Kâzım GÜLEÇYÜZ
23 Şubat 2017, Perşembe
Köprü’deki başkanlık konulu makalesinden tanıdığımız Prof. Dr. Emre Bağce, referandumda oylanacak anayasa değişikliği teklifini tek tek 63 madde halinde açıklayarak twitter hesabından paylaştı.

Bunları köşemize alıyoruz. Yorumu bilâhare.

1. Milletvekili sayısı 550’ten 600’e çıkarılıyor (m. 2).

2. Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indiriliyor (m. 3).

3. Mevcut durumda, Meclis seçimleri 4 yılda bir, Cumhurbaşkanı seçimi 5 yılda bir farklı zamanlarda yapılıyor.

4. Teklifte Meclis ve Başkan seçimleri aynı güne getiriliyor (m. 4).

5. Meclisin seçimin yenilenmesine karar verebilme yetkisi değiştiriliyor (m. 4 ve 11)

6. Mevcut durumda cumhurbaşkanı seçimlerden sonra 45 gün içinde hükümet kurulamazsa seçimi yenileme kararı verebilir.

7. Teklifte, başkan sebep göstermeden dilediği zaman Meclis seçimlerinin yenilenmesine karar verebilir (Teklif m. 12)

8. Mevcut durumda Meclis basit çoğunlukla Meclis seçimlerini yenileme kararı verebilir.

9. Teklifte Meclis ancak üye tamsayısının 5’te 3 çoğunluğuyla (360 milletvekili) seçimlerin yenilenmesine karar verebilir (m. 12).

10. Meclisin hükümeti güvenoyuyla denetlemesi kaldırılıyor (m. 6).

11. Meclisin Bakanlar Kuruluna KHK çıkarma yetkisi verme yetkisi kaldırılıyor (m. 6).

12. TBMM’nin bakanlıkların çalışmasına dair bilgi edinme ve denetim yolları başlığı kaldırılıyor.

13. Milletvekillerinin bakanlara sözlü soru sorması kaldırılıyor (m. 6).

14. Meclisin Bakanlar Kurulu veya bir bakan hakkında gensoru önergesi vermesi (güven oylaması talebi) kaldırılıyor. (m. 6)

15. Mevcut durumda, milletvekilleri yürütmenin başı olan başbakana sözlü veya yazılı soru sorabiliyor.

16. Teklifte, yürütmenin başı olacak olan başkana soru sorulamıyor; ancak yardımcı ve bakanlarına yazılı sorulabiliyor (m. 7).

17. Suç işlediği iddia edilen bakanlarla ilgili Meclis soruşturması açılması zorlaşıyor.

18. Mevcut durumda, başbakan veya bakanlar hakkında 55 milletvekili soruşturma önergesi verebilir (Üye tam sayısının 1/10’u) (Anayasa m. 100).

19. Mevcut durumda, başbakan veya bakanlarla ilgili Meclis soruşturma önergesi basit çoğunlukla gündeme alınır.

20. Mevcut durumda, salt çoğunluk ile (276 oy) suçlanan başbakan veya bakan Yüce Divana gönderilebilir (Anayasa m. 100).

21. Teklifte, suçlanan başkan yardımcısı ve bakanlar hakkında Meclisin salt çoğunluğu ile (301 milletvekili) soruşturma önergesi verilebilir.

22. Başkan yardımcısı veya bakanlara dair soruşturma önergesinin gündeme alınabilmesi için Meclisin 3/5’inin (360 milletvekili) oyu gerekir.

23. Suç işlediği iddia edilen başkan yardımcıları ve bakanlar 400 milletvekilinin oyu ile Yüce Divana gönderilebilir (m. 10).

Yarın devam edelim.

Okunma Sayısı: 8604
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Özcan Erkiş

    23.2.2017 20:08:39

    (3) "Neye oy kullanacağız(1)" başlıklı tenvir edici yazılarınız inşaallah devam eder. Çünkü medyanın tek ses hâline gelmesiyle ve Yeni Asya emsali "doğruyu konuşan ceride(gazete)" de pek olmayınca "neye oy kullanacağız" meselesi ehemmiyet arz etmektedir. İnsanların doğru karar verebilmesi için doğru bilgilere ihtiyacı vardır. Yeni Asya ve sizler işte bu noktada, millet ve memleket hesabına tarihi bir görevi yerine getirmektesiniz. Teşekkür ediyor Allah razı olsun diyoruz ve hep diyeceklerdir.

  • Özcan Erkiş

    23.2.2017 19:59:14

    (2) En basitinden bu teklif ve sistem değisikliği ile demokratik bir hukuk devletinin inşâsı mümkün görünmemektedir. Yazınızdaki maddeler de tetkik edildiğinde, temel hak ve hürriyetlerden ziyade, bir şahsın iktidarını garanti altına almayı amaçlayan teklif olduğu açıkca görünmektedir. Adalet,hürriyet,hukukun üstünlüğü, meclisin şahsı manevisini öne çıkaran ve müessir kılan maddeleri ara ki bulasın. Demokratik parlamenter sistemi kökten yok eden, ülkenin sevk ve idaresini tek adamın emir ve iradesine tâbi kılan asrın ruhuna ve hususiyetine zıt bir vaziyet almaktır. Böyle fıtrat kanununa ters bir hareket ile başarı beklemek ancak zaman kaybı demektir. Oysa zaman öyle boşa harcanacak kadar kıymetsiz bir şey değildir.

  • Özcan Erkiş

    23.2.2017 19:39:52

    Sayın Güleçyüz, gerek iktidar cenahı gerekse teklifi gündeme ve meclise getiren muhalefet partisi; yazınızdaki akademisyenin madde madde açıklayıp niçin "evet"dememiz lazım geldiğini söylemek yerine slogan seviyesindeki söylemlerle bazen korkutarak bazen baskı uygulayarak bazen de suçlayarak referandumda istedikleri neticeyi almak istiyorlar. Peki neden sistemi izah etmek yerine gerilimi ve kutuplaşmayı arttırarak "evet"dememizi istiyorlar? Bunu sorup cevabını bulmak zorundayız. Çünkü "evet"dememiz için akli, mantıki, vicdani, vatani, milli gerekçeler bulunmamaktadır...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı