Seçim sürecinde bazıları “Erdoğan Yüce Divana gönderilsin” talebini güçlü vurgularla dile getirmiş olan muhalefet partileri yeni dönemde bu yaklaşımlarını “Erdoğan’ı tartıştırmayız” diyen AKP’nin istediği yönde değiştirirler mi?
Şimdilik bu taleplerini şartların gereği olarak ertelemek mecburiyetinde kalsalar dahi, en azından Erdoğan’ın herşeye müdahil olma alışkanlığını frenleyip tarafsız konumda kalması hususundaki ısrarlarından vazgeçmeleri herhalde beklenemez.
Ama Erdoğan ve AKP yanaşır mı?
Bakarsınız, gerçekte Erdoğan’ın müdahalelerinden en fazla bîzar olup yaka silken AKP bir sürpriz yaparak bu konuda muhalefetle birlikte hareket eder! Belli mi olur?
Ki Davutoğlu’nun sözleri, o cenahta da ayrışmanın giderek netleştiğinin işareti.
Peki, muhalefetin şiddetle karşı çıktığı, Davutoğlu’nun da “Millet izin vermedi” dediği, ama Erdoğan’ın yine gündeme taşımak için fırsat kolladığı başkanlık sistemi meselesindeki ihtilâfın aşılması mümkün mü?
Muhalefetin bir başka kırmızı çizgisi, AKP’nin kapatmaya çalıştığı yolsuzluk dosyalarının kapağının tekrar açılması ve iddiaların üzerine gidilmesi. Ve özellikle, engellenen 17-25 Aralık soruşturmalarının önünün açılıp yeniden canlandırılması.
AKP bu işe ne der?
Diğer bir önemli konu AKP’nin bilhassa son dönemde muhalefetin itirazlarına rağmen çıkardığı tartışmalı kanunlar. HSYK, MİT, internet, iç güvenlik yasaları ve ilgili ilgisiz birçok konunun sokuşturulduğu torba kanunlardaki problemli maddeler gibi.
Bilindiği gibi, Risale-i Nur’a devlet tekeli getiren madde de bunların arasında.
Bunların hemen hemen tamamı, anamuhalefet partisi CHP tarafından, iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesine götürüldü.
Ve epeyce bir kısmı iptal de edildi.
Bunlar, muhalefetin itirazları dikkate alınarak düzeltilmediği takdirde bir uzlaşma sağlanabilir ve daha ötesinde Davutoğlu’nun seçimden sonra bir kez daha gündeme taşıdığı yeni anayasa çağrısı karşılık bulur mu?
Görünen o ki, AKP’nin güç sarhoşluğu ile, “Ben yaptım oldu” mantığıyla dayattığı birçok şey, yeni süreçte ciddî handikaplar olarak kendisine geri dönüyor ve dönecek.
tweet 1- Yeni Asya’nın 29 Mayıs’ta duyurduğu karar resmen açıklandı: AYM, Risale-i Nur’a devlet tekelini “anayasaya aykırı” gerekçesiyle iptal etti.
tweet 2- AYM: Devlet tekeli, ifade özgürlüğü ile bilim ve sanat özgürlüğüne, demokratik toplum düzeninin gerekleriyle bağdaşmayan bir müdahaledir.
tweet 3- AYM'nin devlet tekelini iptalinden sonra, Danıştay'ın da bu maddeye istinaden çıkarılan hükümet kararnamesini iptal etmesini bekliyoruz.