8. sınıf ders kitapları içinde Matematikle Fen ve Teknolojinin de Kemalizm propagandasına alet edildiğini görüyoruz.
7. sınıfta her nasılsa Matematik hariç tutulmuştu, ama bir üst sınıfta bu “ihmal”in telâfisi unutulmamış.
İşte Matematik-8 kitabı sayfa 82:
“Atatürk’ün geometriye katkıları. Atatürk matematiği iyi bildiği ve sevdiği için terim devrimine matematikle başlamıştır. Bilimsel terimlerin Türkçeleştirilmesinde Atatürk’ün 1936 yılında yazdığı geometri kitabı önemli bir rol oynamıştır. Kitap 1937’de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yazar adı konmadan yayınlanmış ve okullarda geometri öğretiminde kullanılmıştır. Kitabın ikinci bir baskısı 1971 yılında Türk Dil Kurumu tarafından yapılmıştır. Bugün kullandığımız geometri terimlerinin büyük çoğunluğu Atatürk tarafından üretilmiştir. Eskiden kullanılan ‘muvazi, zaviye, müselles, imsiy, ökül ve yüre’ gibi matematik terimleri yerine ‘paralel, açı, üçgen, benzerlik, tüm / bütün ve küre’ gibi terimler getirilmiştir.”
(Bunlar 5. sınıf kitabında da var ve 6.10.12 tarihli yazımızda bu konuyu değerlendirmiştik.)
Şu cümleler de Fen ve Teknoloji-8’den:
“Bilim ve teknolojinin anlamı ve önemi, Atatürk’ün ‘Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır’ şeklindeki sözlerinden en açık şekilde anlaşılır. (...) Atatürk’te akılcılığın ve akılcı düşüncenin temel taşları bilim ve teknolojidir. (...) Atatürkçülük, ilerlemenin temeli olan çağdaş ilim ve teknik esaslarının her alanda rehber kabul edilmesini gerektirir (Atatürkçülük 3, s. 110-2).” (s. 188)
Görüldüğü gibi, bu bölümlerle hem söz konusu dersler Atatürkçülük propagandası için kullanılmış, hem de akıl, bilim ve tekniği tek rehber olarak gösterirken, doğru bilgi ve istikametli çizginin rehberi ve kaynağı olup akıl ve bilimin de tasdik ettiği vahiy ve dini dışlayan bir yaklaşım sergileniyor.
Ve bu kitaplar, bütün 8. sınıf öğrencileri gibi imam hatiplilere de okutularak, hepsi bu propagandanın muhatabı yapılıyor.
Böylece AKP iktidarının 13. yılında da okullar Kemalist propaganda mekanizmasının etkin ve yaygın üsleri olarak kullanılıyor.
Yarın: İmam hatipte İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük.
tweet 1- Üstadın sözünü yine hatırlatalım: Hak noktasında mağlup olduğunuz zaman kuvvete müracaat edersiniz. Ama hak kuvvette değil, kuvvet haktadır.
tweet 2- Kurtuluş savaşında kazanılan zafer tek kişinin mi eseri; yoksa zaferden sonra çoğu tasfiye edilen komutanların ve topyekûn bir milletin mi?