Devlet tekelini AYM’ye götüren Ankara 3. Fikrî ve Sınaî Haklar Mahkemesinin gerekçeli kararından birkaç pasaj daha:
Kanun koyucu malî ve manevî haklar yönünden bir ayrım dahi yapmamıştır. Dolayısıyla eser sahibinin eser üzerindeki işleme, çoğaltma, yayma, temsil ve kamuya iletim şeklindeki malî hakları yanında; eserin ilk defa ve sonraki kamuya arz edilmesi zaman ve tarzını belirleme, eser sahibinin adının eserle birlikte belirtilmesi ve eserin bütünlüğünün korunması biçimindeki manevî hakları da kamuya mal etme işleminin içinde kalacaktır.
Amacı belirsiz ve ölçüsüz bir sınırlandırma, kuşkusuz AY’nın 12. maddesinde yer verilen “Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir” hükmüne de aykırı olacaktır. Zira eser üzerindeki manevî haklar devredilemeyeceği gibi, bu haklardan vazgeçilemez.
FSEK m. 47 hükmü, eser sahibinin mirasçılarına tanınan kendine özgü devredilemez süresiz nitelikteki manevî hakları da hiçbir makul nedenle açıklanamayacak biçimde, kamuya mal etme işlemi sonrası, hak sahibinden alıp, bir başka makam veya kuruma bırakmaktadır. Dolayısıyla düzenleme AY m. 12 hükmüne de aykırıdır ve iptali gerekir.
Temel haklardan mülkiyet hakkının (AY m. 35) bir türü olan, eser sahipliğinden doğan malî ve manevî hakların hangi hal ve koşullarda, ne amaçla kamuya mal edilmek suretiyle sınırlandırılacağı konusunun, muğlak, belirsiz, ölçüsüz müdahaleye imkân verir biçimde düzenlenmesi mümkün değildir. Salt bu nedenle somut uyuşmazlığa uygulanması söz konusu olan hüküm AY 2 ve 5. maddelerine aykırı olup iptalinin talep edilmesi gerekmiştir.
M. 47 esasen bir kamulaştırma niteliği taşımaktadır. Zira böylece eser sahibinin (mirasçılarının) eserden doğan malî ve manevî hakları, hak sahibinden alınıp bir makam veya müesseseye verilmektedir. Oysa bu işlem Anayasanın 46. maddesinde düzenlenen “kamulaştırma” ve 47. maddesinde yer alan “devletleştirme” koşullarına da aykırıdır.
tweet 1- Üstad “Demokratlara yardımcı olun” demiş, Risale-i Nur’u bile devlet tekeline alan ve hukuksuzlukta sınır tanımayan antidemokratlara değil.
tweet 2- Burhan Kuzu’ya: Said Nursî tarikat şeyhi değildir, müritleri yoktur, seçimde kime oy verileceğine de kişiler değil, cemaat karar verir.