"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Listeler ve sistem

Kâzım GÜLEÇYÜZ
10 Nisan 2015, Cuma
Partilerin aday listelerini YSK’ya teslim etmeleriyle, 7 Haziran seçim sürecinde önemli bir dönemeç daha aşıldı.

Seçime katılma hakkına sahip 31 partiden 11’inin vazgeçip liste vermemesiyle, yarışacak partilerin sayısı 20’ye, SP ve BBP’nin ortak liste vermesiyle de 19’a düştü. Böylece oy pusulası önemli ölçüde rahatlamış oldu.

Seçmenler tercih edecekleri adresi artık 31 değil, 19 amblem içinde arayıp bulacak.

Şimdi sıra aday listelerinin kesinleşmesinde. Çekilenler olursa—ki başladı bile—yerleri doldurulacak. İtirazlar olursa YSK tarafından değerlendirilip sonuca bağlanacak ve 24 Nisan’da listeler en son şeklini alacak.

Listelerin mevcut haliyle ilgili ilk değerlendirmelerde öne çıkan hususlar şunlar:

Bir defa, 24. dönem Meclisinde görev yapan isimlerin yüzde 70’e yakını yeni listelerde yok. Bu, sayı ve oran olarak çok ciddî bir tasfiye ve yenilenme gibi görünüyor, ama...

Bu seçimin de 12 Eylül Anayasası ile ona uygun şekilde hazırlanan seçim ve partiler kanunları çerçevesinde, tabanı ve seçmeni dikkate almayıp lider ve çevresinin tercihlerini esas alan bir sistemle yapılacak olmasını dikkate aldığımızda, işin özünde değişen fazla birşey olmadığını belirtmek gerekiyor.

Sadece CHP, adaylarını belirlerken, liderini de dahil ettiği önseçim yaptı; ama partinin, kimlik ve çizgisini tam olarak netleştirip oturtamayışının sıkıntısı aşılabilmiş değil.

MHP de tabanı dikkate almış gibi.

AKP temayül yoklaması yaptı, ama bu göstermelik olmaktan öteye gidemedi. Nihaî listenin şekillenmesinde Saray etkili oldu.

HDP ise çelişkili sinyaller verdi.

Öte yandan “Temsilde adalet”i berhava etmeye devam eden yüzde 10 barajı sürüyor.

Keza partilere devlet bütçesinden verilen Hazine yardımının dağıtımındaki fâhiş adaletsizlik ve çarpıklık aynen devam ediyor.

Bununla irtibatlı olarak, yarışacak partiler arasında, halka ulaşabilme, kendilerini anlatabilme, propaganda imkânları noktasında ortaya çıkan orantısızlık ve eşitsizlik de.

Aynı şekilde, seçmeni yönlendirme ve iradesini saptırma amaçlı anket yayınları da.

Böyle bir sistemden doğru sonuçlar çıkmasını ummak ve beklemek mümkün mü?

İşin bir başka düşündürücü tarafı, Türkiye’nin 1983’ten bu yana dokuzuncu genel seçimini de bu sisteme göre yapacak olması.

Darbe düzeniyle demokrasi olur mu?

tweet- Demokrat misyon toparlanabilmiş olsaydı, Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu dahil, bu çizgiden gelen insanlar başka partilere dağılırlar mıydı?

Okunma Sayısı: 2206
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • SERDAR

    10.4.2015 16:20:54

    farklı Nur cemaatlerine mensup AKP’li vekiller, Kilis Milletvekili Fuat Karakuş, Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Adıyaman milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Muhammed Murtaza Yetiş, Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ve Bingöl Milletvekili Eşref Taş bulunuyor. Bunların yerine listelere giren tek isim, Nur Risaleler’inin devlet tekeline alınması projesinde aktif rol alan Barla Platformu Başkanı Said Yüce oldu. Said YÜCE efendi lerine koltuk ve makam tatlı gelmiş. tabiki yargılanmamak için vekillik kalkanı şart.

  • cemal özkaya

    10.4.2015 11:49:53

    AKP’de farklı Nur cemaatlerine mensup milletvekillerinin tamamı tırpan yedi. Tasfiye edilen 10’u aşkın milletvekili yerine, Risale-i Nur’ların devlet tekeline alınması projesinin mimarı Said Yüce aday gösterildi. AKP’nin 7 Haziran milletvekili aday listesinin ayrıntıları netleştikçe ortaya çarpıcı tablolar çıkıyor. Yeniden aday gösterilmeyen milletvekilleri arasında ‘Nurcu’ olarak fişlenen 10’u aşkın vekil de bulunuyor. Hizmet Hareketi’yle ilgisi olmayan farklı Nur cemaatlerine mensup AKP’li vekiller, salı akşamları Meclis’e yakın bir evde Risale-i Nur sohbeti yapıyordu said yüce amasya 2.sıradan aday. oh ne ala.

  • halil

    10.4.2015 11:44:19

    Demokrat misyonun toplanması için ne yaptık acaba? El alemin rezalet çukurlarında sürünen partilerine zar zor laf söylerken; misyonun küçücük filizine olmadık tenkitler yaptık, yok programı şöyle, yok eski başkanı şunu dedi gibi kıymetsiz laflar ettik, hatta onun Demokrasi müzesi açılış davetine bile gönülsüz katıldık! Şimdi böyle mi diyoruz?

  • Ali Vefalı

    10.4.2015 10:19:48

    Durum iç açıcı görünmüyor ama, vardır bunda da bir hayır diyelim.

  • cemal özkaya

    10.4.2015 08:43:17

    demokrat misyon şimdi lsa ve ağırlığını hissettirebilseydi zaanım oki çok kuvvetli bir şekilde iktidar adayıydı. ama misyon temsilcileri meclise girmeyerek, liderinide başka partiye gn.bşk.yrd. olarak göndererek, şemsiye partisi gibi partilerle kendi içinde bölünerek kendini imha etti. siyasetteki boşluk demokrat boşluğu ama va esefaki gözükürde yok. fikir olarak bizde hala capcanlı olarak yaşıyor. bizden başkada bunu mesele eden yok zaten. allah bu islam milletini korusun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı