Anayasa Mahkemesinin Mehmet Altan ve Şahin Alpay için verdiği tahliye kararına, ilgili ağır ceza mahkemelerinin direnişi sürerken, şimdiye kadarki “tutukluluğa devam” kararlarında gözlenen oybirliği, ilk kez bu kritik davada bozuldu.
AYM kararı sonrasındaki ikinci itirazı da reddeden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Halit İçdemir, tahliyeden yana oy kullandı ve çoğunluk kararına muhalefet şerhi koydu:
“AYM’nin hatalı uygulamaları eleştirilebilir nitelikte olsa da bu durum AYM kararlarının bağlayıcılığına engel teşkil etmez. AYM’nin gerekçeli kararının beklenmesinde hukukî yarar yoktur. AYM iradesini kısa kararında ortaya koymuştur. Nihayetinde AYM kararları bağlayıcıdır, kesindir. Kararlarına karşı başvuru mercii yoktur. Tutuklama kararı AYM’nin göreviyle bağlantılıdır. Birtakım hatalı uygulamaları görev ve yetki alanını daraltmayacaktır. Bu nedenle kesin ve bağlayıcı AYM kararları doğrultusunda hak ihlalinin ancak tahliye ile giderilebileceği anlaşıldığından itirazın kabulü ile sanık Mehmet Hasan Altan’ın tahliyesine karar verilmesi kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun aksi yöndeki kararına katılmıyorum.”
Bu karşı oy ve muhalefet şerhi, hukukun en temel ilkeleri çiğnenerek bir linç mantığıyla yürütülen f.ö davalarındaki vahim gidişat açısından çok önemli ve kritik bir kırılma noktası.
Benzer örneklerini, 28 Şubat sürecindeki Yeni Asya davalarında, özellikle Mehmet Kutlular’ın yargılanma süreçlerinde çok görmüştük.
O konjonktürde DGM’lerin verdiği mahkûmiyet kararlarındaki oybirliği, AB’nin sıkı ve yakın takibiyle yapılan yasa değişiklikleri yürürlüğe girip kamuoyunda da bu yönde bir değişim süreci yaşanmasına paralel olarak tedricen delindi ve karşı oylar verilmeye başlandı.
Bir aşamadan sonra da, başlangıçta mahkûmiyet yönünde oluşan oybirlikleri, tahliye ve beraat istikametinde şekillenir hale geldi.
Bunun detaylı örnek ve açıklamaları, son çıkan “İttihad’dan Yeni Asya’ya Risale-i Nur’un Medyadaki Dili” kitabımızın ilgili kısımlarında.
OHAL sürecinde yargıyı da hukuk ve adaletten uzaklaştırıp AYM ve Yargıtay gibi yüksek yargı organlarını dahi fonksiyonlarını icra edemez hale getiren baskı ve korku ortamının aşılması noktasında gerek AYM’nin tahliye kararı, gerekse 27. Ağır Cezadaki karşı oy, tarihin burada da tekerrürünün güncel örnekleri.
İttihad buluşmalarının son durağı bu akşam Erzurum. Programı Ağrı, Ardahan, Erzincan, Iğdır, Kars ve Tunceli’den de katılımlarla gerçekleştirecek ve bölge toplantımızı da yapacağız inşaallah. Ömer Yavuzyiğitoğlu ve Rifat Okyay’la birlikte. Doğu Anadolu okuyucularımızı bekliyoruz.
Yargıdaki normalleşme adımları hızlanmalı - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/yargidaki-normallesme-adimlari-hizlanmali_451482