Sandıktan çıkan sonuç AKP’nin yaklaşık 13 yıldır devam eden tek parti iktidarını sona erdirip, başka bir partiye de böyle bir gücü vermeyince, ister istemez ve kaçınılmaz bir şekilde koalisyon seçeneği gündeme geldi.
Kâğıt üzerinde farklı alternatifler var.
Birinci parti AKP; CHP, MHP veya HDP’den herhangi biriyle ortak hükümet kurabileceği gibi, üç muhalefet partisi de AKP’yi dışlayan bir hükümet formülünde bir araya gelebilirler.
Veya AKP’nin tek başına ya da muhalefet partilerinden ikisinin kuracağı azınlık hükümetine, bir diğer parti dışarıdan destek verebilir. Bu da teorik olarak mümkün.
Ama bunların gerçekleşme şansı ne?
Bu formüllerden herhangi birinin hayata geçirilebilmesi için, taraflarının kendilerince belirlenen şartlarda uzlaşması gerekiyor.
Ve bu noktada, her partinin kendisine göre tayin ve deklare ettiği kırmızı çizgileri var.
Meselâ AKP’nin kırmızı çizgileri, Erdoğan’ın konumunu hiçbir şekilde tartışmamak ve tartıştırmamak, “paralel yapı”yla mücadeleden taviz vermemek ve çözüm sürecini devam ettirmek olarak ifade ediliyor.
Buna karşılık özellikle Erdoğan’la ilgili maddenin muhalefet cenahında kabul görmesi pek mümkün görünmüyor. Çünkü Erdoğan’ın seçildikten bu yana sergilediği tavır ve icraatlar, girdiği keskin polemikler, seçim sürecine “taraf” konumunda aktif şekilde müdahil olması, Saray tartışmaları... ciddî bir tepki birikimine sebebiyet vermiş durumda.
Muhalefet Erdoğan’ın hiç değilse bundan sonra anayasal sınırlarına çekilip tarafsız kalmasını isteyecek; ama Sarayın da, AKP’nin de buna rıza göstermesi ihtimali hayli zayıf.
“Paralel yapı” meselesinde de AKP, şimdiye kadar süreci MGK kararları çerçevesinde tek başına, Meclise dahi bypass yaparak ve muhalefeti bilgilendirme gereği duymadan götürdüğü için, kiminle ortak olmak istiyorsa, onu bu konuda ikna etmesi gerekecek.
Çözüm sürecine gelince: MHP bu hususta tavrını baştan koymuş, sürecin tamamen iptal edilip gündemden kaldırılmasını istiyor.
Sürecin aktif taraflarından biri olan HDP ile AKP’nin ilişkileri ise, “seçim arası”ndan ve seçim sonuçları belli olduktan sonra neredeyse tamamen kopmuş gibi görünüyor.
Başka kırmızı çizgiler de var. Yarına.
tweet 1- Çevik Bir: Bugün Erdoğan ve AKP hükümetinin “paralel yapı”yla mücadele için MGK’da aldırdığı kararların, 28 Şubat’takilerden bir farkı yok.
tweet 2- Bir’in sözü, “Cemaat ve İktidar” kitabımızda ifade ettiğimiz “28 Şubat’ta yapılamayanlar şimdi AKP’ye yaptırılıyor” tesbitimizi teyid ediyor.