"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Koalisyon

Kâzım GÜLEÇYÜZ
07 Mayıs 2015, Perşembe
7 Haziran seçiminde sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak?

AKP tek başına iktidarını devam ettirebilecek ve dahası Erdoğan’ın istediği 400 sandalyeyi çıkarabilecek mi; yoksa üç dönemdir süren tek parti iktidarının ardından yine koalisyonlara geri dönülebilir mi?

Sıklıkla yapılan anketlerin ortaya  koyduğu muhtemel oy dağılımlarına göre üretilen farklı senaryolar arasında bu kez koalisyon seçeneğinin de yabana atılmayacak bir ihtimal olarak gündeme getirilmiş olması dikkat çekici bir durum.

Böyle bir ihtimalin içte ve dışta ciddi şekilde seslendirilmesi ne anlama geliyor?

İktidar cenahı buna tepkili. En başta Erdoğan’ın koalisyonu “eski Türkiye’nin dönüşü ve kaos” olarak nitelemesi, bu tepkinin en net ve keskin ifadelerinden.

Ancak partinin önde gelen isimlerinden, eski bakan ve Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin “Tek başına iktidarımız ilanihaye devam etmeyebilir ve koalisyonlar devri tekrar başlayabilir” diyerek, başkanlıktaki ısrarlarının bir gerekçesini bu durumun getirebileceği istikrarsızlığa meydan vermemek olarak ifade ediyor.

İşin bu yönü ayrı bir tartışma konusu.

Ama uzun süren tek parti iktidarlarının ardından koalisyon dönemlerinin gelmesi, siyaset pratiğinde sıkça yaşanan bir vakıa. Oturmuş demokrasilerde istikrarın tek parti iktidarına endeksli olmayıp koalisyonlarla da devam ettirilebildiği de.

Ne var ki, Türkiye örneğinde koalisyonlar toplumsal hafızada uyumsuzluk ve istikrarsızlığın sembolü olarak yer etmiş. 

Gerçi işin aslı tam olarak öyle değil.

Farklı dünya görüşüne sahip partilerin ortak programlarda kendi iradeleriyle uzlaşarak kurdukları koalisyonların başarılı sayılabilecek örnekleri de var. 1991’deki DYP-SHP ve 1996’daki Refahyol gibi.

28 Şubat döneminde dayatmayla kurdurulan Anasol-D ve Anasol-M koalisyonları ise uyumsuz ve dayanıksız yapı ve işleyişleriyle, başarısız koalisyon örnekleri olarak tarihteki yerlerini aldılar.

Ve AKP “Biz gidersek koalisyon gelir” derken, halkı bu örneklerle “korkutuyor.”

Ancak bilhassa üçüncü iktidar dönemindeki dışlayıcı, ötekileştirici, dayatmacı ve tepki çeken tavır ve icraatlarıyla koalisyonlara dönüşün önünü kendisi açıyor.

tweet- İtalya koalisyonu kanunla yasaklamış. Türkiye de yapsın. Hattâ “Bütün seçimleri AKP kazanır” diye kanun çıkarsın, dahası anayasaya da koysun!

Okunma Sayısı: 2944
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nadir Hatipoğlu

    18.5.2015 01:42:40

    Hüseyin İlhan Bey, şu çok methettiğiniz 1974-1979 arasındaki ve 1990 ile 2002 arasındaki KOALİSYON hükumetlerinin ülkeye neler kazandırdıklarını (kuyruklar, ambargolar, anarşi ortamı, 70 cente muhtaç olmalar, TL nin bir gecede %50 değer kayıpları, faili meçhuller, devlet içinde çeteler, banker iflasları, banka batmaları, milletvekili pazarlıkları ve daha neler neler) bir saysanız da bazı hafızalar tazelense. Çok şükür biz hafızamızı RESETLEYENlerden değiliz.

  • Hüseyin İLHAN

    7.5.2015 07:38:09

    1-Bu günkü iktidar zihniyeti ile KOALİSYON lardan daha şer ve ülkeye nifak sokucu,bölücü ve ifsadçıdır. 2-Bu günkü iktidarın yolsuzluk,hırsızlık ve adaletsizlikleri KOALİSYON larda asla olmaz. 3-Bugünkü iktidar zihniyet olarak koalisyonlardaki anlaşma,birlik-beraberlik olma haline bakıldığında kendi içinde yeknesak gibi görünmüş olsalarda kırkbir yamalı bohça gibiler.Bunları birleştiren MADDİ MENFAAT,MAKAM VE MEVKİ MANSIBIYETİDİR. 4-Dış politika ise tam rezalettir.Kendi dindaş ve soydaşımızla dahi anlaşmaktan aciz,mağrur,kibir ve guru içinde olanların komşu ülkelrde ateşe odun taşımaları,ve benzin püskürtmelerine bakın,birde geçmiş koalisyonların kurdukları ilişkilerin ülkeye kazandırdıklarına bakınız.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı