"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İmanlar tahkikî olmayınca...

Kâzım GÜLEÇYÜZ
15 Temmuz 2015, Çarşamba
Dün bahsettiğimiz Gezici araştırmasından sonra MAK Danışmanlık Şirketinin de “Toplumun din algısı ve dine bakışı” konulu bir araştırması yayınlandı.

50 il ve 211 ilçede 5400 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmada çıkan sonuçlar, Gezici’ninkilerle paralellik arz ediyor:

Her gün beş vakit namaz kılanlar yüzde 24, Cuma namazını kılanlar 31, bayramdan bayrama kılanlar 15, hiç kılmayanlar 12.  

Camiye gitme sıklığı: Yüzde 12 “hiç,” 14 “her gün,” 30 “Cuma’dan Cuma’ya.” 

Ramazan ayında oruç tutanlar yüzde 52, tutmayanlar 22, birkaç gün tutanlar 16. 

“Hacca gitmek ister misiniz?” sualine “evet” diyenler yüzde 75, “hayır” diyenler 15.

“Arapçasından Kur’an’ı okuyabiliyor musunuz?” sualine verilen cevaplar: yüzde 25 “Hayır, bilmiyorum;” 20 “Küçükken okuyordum;” 24 “Çok iyi değil;” 16 “Evet.”

“Öldükten sonra dirileceğimize ve bir hesap âlemi (ahiret) olduğuna inanıyor musunuz?” sualine verilen yüzde 81’lik “Evet, inanıyorum“ cevabına mukabil yüzde 4’lük “Hayır, inanmıyorum” ve yüzde 9’luk ‘İnanıyorum, ama şüphelerim var” cevaplarının, bizleri özellikle düşündürmesi lâzım.

İnanmayanlar neden inanmıyor, inandığı halde içinde şüpheleri ve soru işaretleri olanların bu istifham ve soruları nasıl giderilecek ve inandığını söyleyenlerin bu inancı ibadetlerine niye yeterince yansımıyor?

Keza “Hangi sıklıkta dua edersiniz?’ sorusuna yüzde 74 “sürekli” diye karşılık verirken, devamlı namaz kılanların oranı neden bu rakamın üçte birinde kalıyor? “Zaman zaman dua ederim” diyenlerin  yüzde 14’e çıkması, yüzde 3’ün de “Hiç dua etmem” cevabı vermesi, iman noktasındaki problemin ciddiyet ve önemini bir defa daha önümüze koymuyor mu?

Toplumda ahlakî çöküntü olduğuna inananların oranının yüzde 65’e ulaşması ise, iman ve amel cihetinde kayda değer eksikleri olsa da, insanlarda fıtratın yine hükmünü icra ettiğini gösteren manidar bir işaret.

Ve nihayet, toplumun dindarlaştığına inananlarla inanmayanların 41-42 gibi kritik bir dağılım ortaya koyması, zihinlerdeki kavram kargaşasının çarpıcı tezahürü olsa gerek.

Sonuç: İman hizmetine devam...

tweet 1- Risalelere devlet tekelinin iptali ve dershanelerin kapatılmasına red. AYM’nin bu iki kararı, hukukun herşeye rağmen ölmediğinin işaretleri.

tweet 2- AYM: Devlet tekeli düşünce ve ifade özgürlükleri ile mülkiyet hakkının, dershanelerin kapatılması eğitim ve özel teşebbüs haklarının ihlali.

tweet 3- Temel hakları ihlal eden yasal düzenlemeler AYM’den döndüğüne göre, iktidar artık bu tür yanlışları sürdürmesin, yaptıklarını da geri alsın.

Okunma Sayısı: 2941
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • aşkın

    15.7.2015 03:05:02

    imanlar tahkiki olmayınca yazınızı beğendim sonuç iman hizmetine devam. cümlesi ile bitirmişsiniz bu bizim tabi ki dünyada ilk vazifemiz üstüne daha büyük bir vazife yok iman hizmetini yapan hocalarımızın ilk önce anlattıklarını kendilerinin yaşaması gerekiyor iman hizmetine devam ederken mutlaka yaşayarak lisanı halimiz ile anlatmamız gerekiyor iman hizmeti için ancak nefsimizde yaşamamız gerekiyor diye düşünüyorum iman hizmetini ele alan hocalarımız ilk önce dönüp kendilerine bu hizmeti vermeliler bunu yapsalardı çoktan bu toplum her alanda önde olurdu selamlar

  • garip talebe

    15.7.2015 00:18:13

    Ülkemiz ve dünyamiz imansizligin çilesini cekmeye devam ediyor..Ülkemizin durumu ibretlik..bina yaparak cami inşa ederek Lüks icinde yüzerek dindarlastigimizi zannetmek en buyuk ülfet perdesi ve gaflet kuyusu..Risale-i Nur'a ne kadar ihtiyaç olduğu bu kadar acik olamaz..Anketler de bunu tasdik ediyor..Sorun dindar siyasetci eksikligi degil bizatihi fert fert dini degerleri icsellestiremeyisimiz ve sahip cikamayasimizda diye dusunuyoruz..Bunun ölcülerini en iyi ortaya koyan yine Üstad hazretleridir..Eserler ortada..Zaman her gecen gün hakliligini teyid ediyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı