"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyanet’in risale toplantısı

Kâzım GÜLEÇYÜZ
10 Aralık 2014, Çarşamba
Risale-i Nur neşriyatına Kültür Bakanlığınca getirilen keyfî bandrol engelinin 8. ayını doldurup 252. gününe eriştiği bir noktada, durduk yere çıkarılan sorunun güya çözümü adına Meclisten geçirilip risaleleri “kamuya mal eden” düzenlemeye istinaden çıkarılan kararnamenin eserlerle ilgili olarak yetkili kıldığı Diyanet’in, geçen hafta risale yayıncıları ile yaptığı toplantıyı kısaca değerlendirecek olursak:

Konuyla ilgili herkesin, kimse dışlanmadan davet edildiği böyle bir toplantının nihayet yapılması, çok geç de olsa memnuniyet verici. 

Keşke işin başında yapılsaydı da, bandrol keyfîliğinin risale neşriyatında yol açtığı kesintiye ve de tartışmalara meydan verilmeseydi... 

Kültür Bakanlığının ısrarla kaçındığı kapsamlı buluşmayı düzenlemek Diyanet’e nasip oldu; ama yargıdan dönme ihtimali çok yüksek hukuksuz bir yetkilendirme emrivakisi ile. 

“Devlet tekeli” getiren kanun AYM’nin, ona istinaden çıkarılan kararname de Danıştay’ın gündeminde. Ve ikisinin de iptali isteniyor. 

Çıkabilecek iptal kararları, Diyanet’e verilen yetkiyi ve buna dayanılarak yapılacak tasarrufları hükümsüz kılıp akamete uğratabilir. 

Toplantı için de şunları ifade edebiliriz:

Yeni Asya’yı Neşriyat Koordinatörümüz Abdullah Eraçıkbaş ile Avukatımız Kadir Akbaş’ın temsil ettiği toplantı, İhlas Nur Neşriyat dışındaki bütün yayınevlerinin iştirakiyle yapıldı.

İhlas Nur’un katılmama sebebi, başlatılıp bu noktaya gelmesinde aktif rol oynadığı sürecin, arzu ettiği şekilde gelişmemesi olabilir mi? 

Başkan Görmez’in sözlerinden çıkan sonuç: 

Diyanet kararname ile verilen yetkiyi ilânihaye elinde tutmak niyetinde olmadığı gibi, herhangi bir vakfa devretmeyi de düşünmüyor. 

Aslına uygun olmak şartıyla, isteyen herkesin eserleri basabilmesinden yana. Basılacak eserler için telif bedeli de talep etmeyecek. 

Ayrıca risalelere lûgatçe, ayet-hadis mealleri ve kaynak dipnotları konulmasını “tahrifat” olarak vasıflandıran itirazlara da iştirak etmiyor. 

Görmez’in bu yaklaşımı, kurulacak yeni düzen ve sistemle eserlerin kendi istedikleri tarzda neşir hakkının kendilerine verileceğini hesap edenleri hayal kırıklığına uğratmış olmalı. 

Konuyu yine Diyanet’le bağlayalım: 

Görmez’in iyiniyetine güveniyoruz. Ancak Diyanet bürokrasisinin tavrıyla ilgili olarak Bizzat Başkanın anlattığı anekdot düşündürücü: 

Rusya’da risalelerle ilgili sıkıntı başlayınca konu oradan Diyanet’e sorulmuş, Din İşleri Yüksek Kurulu “Bizi ilgilendirmez” diyecekmiş ki, o zamanki konumuyla Başkanvekili olan Görmez son anda müdahale edip düzgün bir cevap vermiş. Risale-i Nur Diyanet bürokrasisine bırakılırsa yaşanacaklara tipik bir örnek...

tweet 1- Millî Eğitim Şûrasında İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin adına dokunulmasın kararı çıkmış. Demokraside Atatürkçülük diye ders olur mu?

tweet 2- Eğitim Şûrasının “İnsan Hakları ve Demokrasi dersi kalksın, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sürsün” kararı Osmanlıca polemiğiyle örtülmemeli.

Okunma Sayısı: 5529
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • TATAR RAMAZAN

    10.12.2014 12:13:30

    risalei nur ahirzaman fitnesine karşı sivil kur an i bir haykırıştır,inisiyatiftir,harekettir. asla devlet leş tirilemez. bu kur an ın malı olan risalei nurun ruhuna aykırıdır. risalei nurun devam eden bir kerameti vardır. önüne çıkan engelleri tokatlaya tokatlaya yıkar geçer. o mun ateşi değil ki üflemekle sönsün. o kur an i bir ateştir söndürmeye çalıştıkça parlar. çünkü özelliği budur.

  • ismail doğruer

    10.12.2014 11:02:46

    Madem samimi idiler neden yetkiyi alınca bir yıldır baskıya hazır olan (ve seçim meydanlarında bir siyasi malzeme gibi kullandıkları) ' işarat-ül icaz'ı 100 bin adet basmıyorlar? Bu imkan bir daha ellerine geçmeyebilir.

  • YAHYA YILDIZ

    10.12.2014 09:09:42

    MUHTEREM MEHMET GORMEZ HOCANIN SAMIMIYET VE CIDDIYETINE RISALE KONUSUNDAKI SADAKAT VE YAKLASIMINA, SU ANA KADAR YAPTIKLARI VE IFADELERIYLE ORTAYA KOYMUS. DIYANET CAMIASINDA BU SAHADA ORNEK VE MUMTAZ BIR SAHSIYET OLMUSTUR.ANCAK KAZIM BEYIN YAZISINDA DA BELIRTTIGI GIBI DIYANET BUROKRASISINDE YANLIZ OLARAK CIKMASI NEREYE KADAR OLUR? VEYA NE ZAMANA KADAR MUSADE EDERLER? BIR CICEKLE BAHAR GELEMIYECEGI GERCEGINI DE GOZARDI ETMEMEK GEREKIYOR. RABBIM KENDISINI VE YARDIMCI OLANLARI BU SAMIMI CALISMADA SADAKATLE MUVAFFAK KILSIN. OLABILECEK ENGELLERI DE ASMAYI NASIP ETSIN.(amin) Yahya YILDIZ- ADANA

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı