"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Devlet cemaatlerden elini çeksin

Kâzım GÜLEÇYÜZ
26 Ocak 2016, Salı
Her ne kadar tartışmaya açık ve aksini söylemeye müsait yönleri olsa da, “Artık kendi kulvarında siyasetten bağımsız bir yapıya oturduğu için, ekonomi siyasî dalgalanmalardan fazla etkilenmiyor” görüşünün kısmen de olsa gerçeği yansıtan bir tarafı olabilir.

Fert ve toplum hayatının önemli boyutlarından biri olan ekonomi, günübirlik ve gelip geçici siyaset rüzgârlarından ne kadar az etkilenirse, insanlar o derece rahat ve güvenli olurlar.

Aynı şey hayatın diğer alanları için de geçerli. Ve bunların başında dinî hayat geliyor.

Dikkatle bakılır ve iyi değerlendirilirse, bu alanda yaşanan sıkıntıların temelinde, devlet ve—sahip çıkıp savunma amaçlı da olsa—siyaset kaynaklı müdahalelerin yattığı açıkça görülür.

Yaşadığımız tecrübeler gösteriyor ki, devlet ve siyaset dinden elini çekmediği ve dinî hayatı ikisinden de bağımsız bir konuma yerleştiremediğimiz müddetçe sıkıntılar bitmeyecek.

Peki, bunlar kendiliğinden ellerini çeker mi? Devletin de, siyasetin de tabiatının buna müsait olmadığı açık. Hele bizdeki uygulamada, dini tamamen vicdanlara hapsederek hayattan silme hedefiyle yola çıkmış bir ideolojinin güdümündeki devletten bunu beklemek çok abes.

Böyle bir devlet yapılanmasından kaynaklanan dayatmalara karşı çıkıp dinî talepleri gündeme getirme yolu olarak siyasetin doğru bir yöntem ve tercih olmadığı da anlaşılmış olmalı. (Toplumun siyasetten, parti ayrımı gözetmeden, din özgürlüğü talebinde bulunup bu talebinin takipçisi olması ve siyasetin yine parti ayrımı olmadan kurum olarak dine hizmet etmesi gereği ayrı konu.)

Dinin, sivil, özgür, bağımsız ve gayri siyasî bir zeminde yaşanması ve savunulması gerekiyor. Çünkü din, esas itibarıyla ölümden sonrasındaki ebedî hayata yönelik, uhrevî amaçlı, ama bunu yaparken dünyayı ihmal etmeyen, ancak dünyevî hayata ilişkin düzenlemelerini de ahiret perspektifine yerleştiren bir inanç sistemi. Devlet ile siyaset ve ortak paydalarını oluşturan “iktidar” olgusu ise dünyevîliği önceliyor...

(Bu yazı Cemaatler ve Toplum-Siyaset-Devlet kitabımızdan alındı, s. 45-6)

Başkanlığa bu şekliyle itiraz edenleri “millî iradeden korkmak”la” suçlayanlar, 7 Haziran’da sandıktan çıkan millî iradeyi beğenmemişlerdi.

“Eğer millî irade benim arkamdaysa makbuldür, değilse yine bana arka çıkıncaya kadar seçimlere devam edilir” anlayışıyla demokrasi olur mu?

Okunma Sayısı: 3111
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • demokrat

    26.1.2016 18:42:24

    cemaatlerin siyasetçilerin kucağına oturması engellenmediği müddetçe bu omurgasızlık devam edecektir...

  • Mustafa BİTER

    26.1.2016 10:54:20

    Devlet mi cemaatlerden elini çekmeli,cemaatler,tarikatler ve diğerleri mi devletle kucak kucağa oturmaktan mı vazgeçmeli ? Peki vazgeçebilirler mi ? Evet demek mümkün mü ? Devlet diyetini almadan bırakır mı ? Eli tutan devlet şu anda dirsekleri geçti , yakında boğaza (bazılarına sarıldığı gibi) sarılacak , sonra midesine kadar inecek...Bunu adamlar seçim esnasında açıkça söylediler ve şu anda da satır satır yazıyorlar. Uyandıkları zamansa vakit gece yarısını geçmiş olacak... Allah korusun...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı