Bir partinin siyasette kalıcı olup olmadığının ölçülerinden biri, muhalefette iken de fikir, kurum ve kadro olarak varlığını sürdürebilmesi.
Bekası iktidarla kaim bir parti, muhalefete düştüğünde erir ve siyasetten silinir.
Bunun en tipik örneklerinden biri, 12 Eylül döneminde ihtilalcilerin icazetiyle kurulup 1983 seçiminde tek başına iktidar olan ve 1987’de oy oranı gerilediyse de yine iktidarını devam ettiren ANAP’ın, 1991 seçiminde muhalefete düştükten sonra hızla güç kaybedip, 2002 seçimi sonrası siyaset sahnesinden çekilmesi.
Hür siyasetin müdahalelerle tahrip edildiği dönemlerde ortaya çıkan bu tür köksüz partiler, adeta altın tepsiyle kendilerine sunulan iktidarın cazibesiyle, iktidar oldukları sürece çekim odağı olsalar dahi, yıprandıkları an inişe geçerler.
İktidarı kaybedip muhalefete geçtiklerinde bu yıpranış ve iniş iyice hızlanır.
Buna karşılık, öyle veya böyle bir fikir temeline dayanıp çekirdek kadrolarını da muhafaza eden partiler, hiç iktidar olmayıp sürekli muhalefette kalsalar bile siyasetteki varlık ve güçlerini korurlar.
Sandıktan muhalefet olarak çıkmayı hazmetmek, aynı zamanda demokratlığın da ölçü ve kriteri olarak görülmeli.
Hep iktidar olmaya ve o konumda kalmaya ayarlı bir siyaset anlayışı ise demokratlıkla bağdaşmaz. Erdoğan’ın, girdiği seçimlerin öncesinde sürekli tekrarladığı “Birinci olamazsak siyaseti bırakırım” resti bu bağlamda çok düşündürücü.
Oysa yıllarca çok yüksek oy oranlarıyla seçim kazanıp iktidar olduktan sonra, maruz kaldığı askerî darbe ve müdahalelerin de yol açtığı çeşitli sebeplerle güç kaybedip seçmen iradesiyle iktidarı bırakmak zorunda kalma tecrübesini de yaşayan Demirel’in, bu tür seçim sonuçlarıyla karşılaştığında “Millet bize muhalefet görevi verdi” deyip halkın tercihini saygıyla karşılaması ve muhalefet görevini hakkını vererek yapmaya çalışması, bu noktada hatırlanması gereken bir demokratlık örneği.
Yine Demirel’in “İktidar her rejimde vardır, ancak muhalefet yalnızca demokrasilerde bulunur” beyanı da çok önemli.
Demokratik muhalefet hem işbaşındaki iktidarı denetlemek için gerekli, hem de iktidar değişimi sürecinde potansiyel ve güçlü bir iktidar alternatifi olmak için...
tweet 1- Yeni Asya resmî ideoloji içerikli, müstehcen, faiz ve alkol gibi haramları özendirici ilanlara kapalıdır; diğerlerini istişareyle yayınlar.
tweet 2- Bastığı özel ilanları yayın esaslarına göre istişareyle seçen Yeni Asya bunun için işi gücü tezvirat olan provokatörlerden izin alacak değil.
tweet 3- Yeni Asya’nın bastığı ilanlarla uğraşanlar, kuyruğuna takıldıkları iktidar medyasının müstehcen ve faizli ilanlarından hiç rahatsız değiller.