"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Danıştay: Kararname yasal dayanaktan yoksun

Kâzım GÜLEÇYÜZ
13 Aralık 2015, Pazar
Danıştay İdarî Dava Daireleri Genel Kurulunun, Risale-i Nur neşriyatında yetkiyi Diyanet’e veren hükümet kararnamesinde yürürlüğü durdurma kararının ilgili pasajları özetle şöyle:

* AYM kararı ile, iptal hükmünün, kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiş ise de, Anayasa Mahkemesince bir kanunun tümünün ya da belirli hükümlerinin Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş olduğu bilindiği halde eldeki davaların Anayasaya aykırılığı saptanmış olan kurallara göre görüşülüp çözümlenmesi, Anayasanın üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği için uygun görülemez. 

* AYM’nin, iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi ileriye dönük olarak ertelemesi, yargı mercilerinin bakmakta oldukları uyuşmazlıklarda hukuka ve Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş kuralları uygulaması ve uyuşmazlıkları bu kurallara göre çözümlemesi sonucunu doğurmaz.

* AYM’nin söz konusu kararının, bu karardan önce açılmış ve henüz sonuçlanmamış tüm davalara uygulanması gerekir.

* Dava konusu Bakanlar Kurulu Kararının yasal dayanağı olan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 47. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinin Anayasa Mahkemesince iptaline karar verilmesi karşısında, yasal dayanaktan yoksun dava konusu Bakanlar Kurulu Kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

* Açıklanan nedenlerle, olayda 2577 sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanununun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, davacı itirazının kabulü ile Danıştay 10. Dairesinin 18/05/2015 günlü, E: 2014/ 6384 sayılı kararının kaldırılmasına, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütülmesinin durdurulmasına, 10/09/2015 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

***

Kararnamenin iptalinin de habercisi olan kararın, iki yıldır sekteye uğratılan Risale-i Nur neşriyatının önünü açıp hayırlara vesile olmasını ve ilgili kurumların da buna göre davranmasını diliyoruz.

Yüksek yargının da çok ağır bir siyasî baskı ve ablukaya alındığı bir ortamda, AYM ve Danıştay’ın kararları daha da önem ve değer kazanıyor.

Yeni Asya olarak haksızlıklara asla pes etmedik, boyun eğmedik; hukuka ve adalete hep güvendik ve çok şükür ki, hiçbir zaman mahcup olmadık.

Üstadın “Avrupa ikidir” dediği gibi Ankara da ikidir. Biri risalelerin önünü açarken, diğeri 72 yaşındaki tefsir hocasını gözaltına alıyor.

Okunma Sayısı: 2694
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Garib Doğu

    13.12.2015 13:48:54

    Risale-i Nur'a dün müdahale vardı,bugün de var.Vatan,millet ve İnsanlığın saadetine vesile olan bu hakikatların yayılması,dün birilerini rahatsız ediyordu,bugünde bazıları bunu çekemiyor.Bu engeller,galiba Risale-i Nur'un serbestiyetine dokunanlar ile buna karşı mücadele edenlerin bir çeşit sınavıdır diye düşünüyorum. Kader iki tarafı da bir imtihan eleğinden geçiriyor.Her neyse, eninde sonunda hak tecelli etti,hukuk gerçek yerine oturdu.Ağır şartlara rağmen,doğru hukuki kararı veren AYM'yi ve Danıştayı can-ü gönülden tebrik ediyorum.Bu kararları kıyamete kadar hayırla yad edilecektir...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı