"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu yazı 11 yıl önce yazıldı: Terör sınavı (2)

Kâzım GÜLEÇYÜZ
17 Mart 2016, Perşembe
(Dünden devam)

Öte yandan, 90’lı yılların ilk yarısında kent terörünü etkisiz kılma noktasında sivil güvenlik güçlerinin ciddî mesafe aldığı görülürken, henüz AB sürecinin söz konusu olmadığı bir ortamda “MİT’i sivilleştirme” atağının başlatılması da demokrasi adına oldukça önemliydi. Bütün bunlar, Türkiye’yi terör tehdidiyle demokrasi içinde kalarak da mücadele edebilecek duruma getiren önemli gelişmelerdi.

3 Kasım 2002 seçiminden sonra işbaşı yapan AKP, böyle bir altyapıyla yola çıktı. Ve AB sürecinin olağanüstü katkılarıyla devam etti. İktidarının daha ilk günlerinde gerçekleşen Hablemitoğlu suikastı ve 2003 Kasım’ındaki İstanbul patlamalarıyla yüzünü gösteren terör tehdidini bu birikim ve katkılarla aşabildi.

Ama son günlerde gerek Güneydoğu’da, gerekse kimi turizm merkezlerinde terör olaylarında gözlemlenen tırmanış gösteriyor ki, AKP iktidarının terörle sınavı devam ediyor. Ve bu sınav giderek daha da kritikleşiyor. Güneydoğu’da peş peşe gerçekleşen tren saldırıları, yol kesip asker kaçırmalar ve eşzamanlı olarak Çeşme ve Kuşadası gibi turistik yerlerde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı patlamalar endişeyle takip edilmekte.

AKP’nin ve Türkiye’nin terörle sınavı önümüzdeki dönemde şiddetlenecek gibi. Eğer AKP bu noktada, beğenmediği geçmişten devraldığı tecrübe ve birikimleri iyi değerlendirebilmiş ve AB’nin katkılarıyla başlayan sivilleşme reformlarını, güvenlik konusunda herhangi bir boşluğa meydan vermeden sağlam bir zemine oturtarak sürdürebilmiş olsaydı, bu sınavı aşmak daha kolay olabilirdi.

Aynı şekilde, iktidar “Güneydoğu için artık sivil çözümler de üretin” diyen AB’ye kulak vermek yerine, tam tersine 17 Aralık sonrasında Brüksel’e mesafe koymak ve yüzünü ABD’ye dönmek gibi anlaşılması zor bir tercihte bulunmasaydı, durum daha farklı olabilirdi.

Temennî edelim ki, iş daha ciddî ve vahim boyutlara varmadan bu hataların farkına varılsın ve bir an önce telâfileri cihetine gidilsin. (17.7.05 tarihli yazımız)

Cemil Çiçek nihayet: Hukuk herkese lâzım. Hukukî bir konuyu siyaseten değerlendirmek hukuku aşındırır, kutuplaşma ve ayrışmaya yardım eder.

Okunma Sayısı: 2611
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rüstem Garzanlı

    17.3.2016 14:10:37

    Yeni Asya yazarları ve mensubuyla her zaman doğrusunu savunmuşlar, doğrudan yana hareket etmişler, 11 sene evvel Devlet ve millettin bekası için hatırlatmada bulunmuş;keza, üstadları ise bundan 111 sene önce Münazarat'a, Hutbe-i Şamiye'de Divan-ı Hrabi Örfi'de Türkiye'ye ve tüm islâm alemine göstermiş yol haritası ortadadır. Bu reçeteye uyulsaydı bugünkü olaylar olmayacaktı. Umarım ki birgün bu reçeteyi rehber ederler, o zaman insanlar terörden de anarşiden de kurtulur, o zaman muhabbet ve sevgi tohumları yeşermeye başlar. Bediüzzaman "Ümitvar olunuz" işte o müjdeyi bekliyoruz.....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı