"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu yazı 11 yıl önce yazıldı: Terör sınavı (1)

Kâzım GÜLEÇYÜZ
16 Mart 2016, Çarşamba
Aşağıdaki yazı, 17.7.2005 tarihinde bu köşede yayınlanmıştı:

Türkiye’de halkın reyiyle işbaşına gelen iktidarların yüz yüze geldiği en zorlu ve çetin sınavlardan birinin terör olduğu mâlûm. Nitekim terör demokratik hükümetleri yıpratmanın en etkili silahı olarak kullanılmak suretiyle askerî müdahalelere gerekçe yapıldı.

Özellikle 12 Mart ve bilhassa 12 Eylül darbeleri, bunun tipik örnekleri. Üstelik 12 Eylül’de anarşiyi bitirip güvenliği teminle görevli olanların, “Darbe ortamı olgunlaşsın” diye olaylara seyirci kaldıkları, bizzat ihtilâl kadrolarının önde gelenleri tarafından da açıkça itiraf edildi.

Bu bakımdan Türkiye’de hükümetlerin terör olaylarını çok ciddîye almalarında zaruret var. Bilindiği gibi, Türkiye 80’li ve 90’lı yıllarda da terör hadiseleriyle sarsıldı. Bir taraftan PKK terörü, diğer taraftan sansasyonel suikastlarla uğraşmak durumunda bırakıldı.

Ama geçmiş tecrübelerden alınan derslerin de yardımıyla, bu defa çözüm demokrasiyi bir defa daha askıya alarak değil, demokrasi içerisinde arandı. Ve büyük ölçüde de başarılı olundu.

Gerçi çok kayıt ve sınırlarla mâlûl bir demokrasiydi bu. Terörle mücadele gerekçesi Türkiye’nin önemli bir kısmını olağanüstü hal rejimiyle yaşamak zorunda kaldı. Teröre karşı yapıldığı ifade edilen operasyonlardan ise maalesef masumlar da etkilendi. Ama hiç değilse sıkıyönetim ve askerî idare ortamına bir kez daha geri dönülmedi. Nisbeten dar bir ölçekte de olsa, sivil iradeye ait belli bir hareket ve inisiyatif alanı korundu.

Bu alanın genişletilmesi ise, öncelikle ihtilâl ürünü 82 Anayasasının aşılmasına bağlıydı. Zaman içinde sivil siyaset bu anayasayı da değiştirmeye başladı. Önce anayasa ile konulan siyasî yasaklar kalktı. Ardından 1995’te bir hayli anayasa maddesi değişti. Sonra, 1999 sonunda AB sürecinin hızlanmasına paralel şekilde bir dizi başka değişiklikler oldu. Bunların içinde MGK reformu gibi, Türkiye’deki sistem ve yapılanmanın özüne biraz da olsa dokunan reformlar da vardı.      

(Devamı yarın)

CB “Terörün gündemi kontrol altına almasına izin vermeyeceğiz” diyor. Nasıl? Terörü bitirerek mi, yoksa başka gündemlerle terörü örterek mi?

Geçen Temmuz’dan beri maalesef birinci gündem terör. Aşmanın yolu ise hukuk ve demokrasi içinde doğru teşhis ve doğru çözümlerde birleşmek.

Okunma Sayısı: 2921
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rüstem Garzanlı

    16.3.2016 13:48:52

    terörü, "aşmanın yolu ise hukuk ve demokrasi içinde doğru teşhis ve doğru çözümlerde birleşmek" tespit doğru bu reçete uygulamalı yoksa nice on bir yılları daha aşacak gene ayni tas ayni hamam.... Kırk senedir bir avuç dediler hâlen bu avucu bitiremediler. Kökünü kazıyacağız gitikçe kök toprağa salmaya başlıyor. Öldürdük ha bitiyor ha bitecek, ne bitirdiler ne de bitti.... Kazım beyin yukarıda ki bir iki satırı uygulasınlar bakayım huzur temin edilir mi edilmez mi?

  • Hanifi Demirkıran

    16.3.2016 11:55:16

    Doğru tespitlere uyulmadığı takdirde zaman geçsede aynı ağır bedeller maalesef ödenmeye devam ediyor.

  • Hasan

    16.3.2016 03:24:29

    Kardesim hislerimize tercuman oldugunuz İçin cok Tesekkur ederim Evet Asrin recetesi ile Tum insanlari Sefkat merhamet adalet ve ihlasla kucaklamaliyiz Allaha emanet olunuz Gazete aboneligim icin donulmedi.Kalbi Sevgi ve Saygilarimla ...Haza min Fazli Rabbi Elhamdulillah ...Dr Hasan Gok Konya

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı