"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu nasıl demokratlık?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
21 Mayıs 2015, Perşembe
Türkiye şu anda demokrasi, sandık, millî irade kavramlarını sadece kendisine oy veren kesimlerle tanımlayan bir anlayışla yönetiliyor.

Bu anlayış bilhassa son dönemlerde iyice belirgin şekilde açığa vurulmakta.

O kadar ki, iş “Ya bendensin, ya düşmanımsın” deme noktasına vardırıldı.

Herkesten kayıtsız şartsız biat bekleyen ve isteyen bu anlayış, kendisine oy veren kitlenin desteğini böyle bir dayatmanın dayanağı olarak görüyor.

Oysa iktidarın ilk günlerinde verilen balkon mesajlarında “Bize oy vermeyenlerin de hükümetiyiz” denilmiş; uygulamaya konulacak yönetim politikalarının böyle kapsayıcı bir yaklaşımla hayata geçirileceği ifade edilmişti.

Bu söylem, oy artışıyla çıkılan her seçim sonrasında da tekrarlanarak, uzlaşmacı ve kucaklayıcı bir imaj verilmişti.

Müteakip süreçlerde bilhassa gerilimin tırmandığı dönemlerde bu balkon mesajlarına atıf yapılarak, iktidarın yeniden bu yaklaşıma dönmesi gerektiği yönünde hatırlatmalara muhatap kılınması, bu söylemlerin ne kadar etkili olduğunun da bir ifadesiydi.

Ne var ki, gelinen noktada sergilenen dışlayıcı ve ötekileşltirici sert ve keskin tavırlar, bunların da, samimiyeti sorgulanmaya açık taktik manevralardan ibaret olduğunu düşündürüyor.

Özellikle birden bire gündeme taşınan “paralel” heyûlâsının en birinci tehdit ve düşman olarak ilan edilmesi sonrasındaki iktidar söylemleri ortada.

Geçen seneki 30 Mart yerel ve 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimleri ile önümüzdeki 7 Haziran milletvekili genel seçimlerinde iktidar cenahının kullandığı dil hep aynı eksende yine toplumu kamplaştırmaya yönelik.

Millî iradenin temsilciliğini münhasıran kendi tekeline alırken, muhalefet partilerini “paralel yapı”nın güdümünde darbe peşinde koşmakla suçluyor.

Mevcut tablodaki muhalefet partilerinin yeterliliği veya yetersizliği ayrı bir konu. Ama seçimde yarıştığı rakiplerini darbecilikle itham etmek nasıl bir mantık? Seçimin ve sandığın olduğu yerde darbeden söz edilir mi?

Ancak cumhurbaşkanı seçiminde ortak bir adayda birleşen muhalefeti “şer ittifakı” olarak niteleyen iktidar, şimdi de benzer söylemlerle “Eski Türkiye koalisyonu millî iradeye vurmak darbe için birleşti” iddiasını seslendiriyor.

Böyle demokratlık olur mu?

tweet- Nutuk referanslı “Yeni Türkiye”de, tıpkı 30’ların Nutuk döneminde olduğu gibi muhalif basına hayat hakkı tanımayan bir zihniyet işbaşında.

Okunma Sayısı: 2566
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Garib Doğu

    21.5.2015 11:28:59

    Biz millet olarak demokratlığın,hür düşüncenin nasıl olduğunu,mahiyetini,özünü,esasını bimezsek,enva-i çeşit demokratlıklar karşımıza çıkar,değişik mecralara sürükler.Demokratlık söylemleriyle,icraatlar arasında doğru bağlantılar kurulmalı.Doğru muhakeme, muhasebe yapılmalı ve ilişkiler kurulmalıdır.Zihin altyapısının sağlam ve doğru argumanlarla dolu olması,dağarcığın bu noktada zengin olması,şaşmaz bakış açıları ve sağlam ölçülerin olması gerekiyor ki yanlış yola sevk edilmiyelim.Yoksa demokrasi ile kamufle edilmiş çok değişik cereyanların oyuncağı olmak işten bile değildir.

  • demokrat

    21.5.2015 11:27:23

    Niye şaşırırıyorsunuz;malumun ilanı değil mi?Ne zaman demokrat oldular ki?

  • Hüseyin İLHAN

    21.5.2015 09:03:39

    AKP asla demokrat olamadı ve olamazda.Zihniyetleri ihtilalci,dayatmacı ve despot anlayışta olduğu için bunu idrakten uzaktırlar.Arada bir demokrasi demeleri ise oyunun bir efektidir o kadar.Fakat çook iyi tiyatrocu ve figürandırlar.Oynadıkları roller ve figüranlıkları nice tecrübeliler dahi yutmuştur.

  • Abdurrahman KOÇAK

    21.5.2015 08:59:39

    Bu anlayış demokrasiyi hiçbir zaman içselleştiremez ve içselleştiremedi.Demokrasi kelimesini daha evvel hiç kullanmazlardı kullananlarada Nur talebelerinede sui zan ederlerdi.Şu anda muhalefet olan hiç bir parti paralel dedikleri yapı ile 12 yıl canciğer beraber hareket etmedi.Partileri geçelim AKP ye muhalif olan STK larda paralelci olarak düşman ilan ediliyor.Yapılan tüm bu yanlışlar İslamiyete ve dindarlara zarar verdi vermeye devam ediyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı