"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Barla ve Emirdağ-2 nihayet listede

Kâzım GÜLEÇYÜZ
23 Ekim 2015, Cuma
Hükümetin AYM’den dönen devlet tekeli kanununa istinaden çıkardığı ve Risale-i Nur neşriyatında yetkiyi Diyanet’e veren kararnamenin de Danıştay’ca iptal edildiğini biliyoruz.

Alınması gibi resmen tebliği ve açıklanması da fazlasıyla geciken bu karar risale basımlarında Diyanet’i aradan çıkaracak. 

Böylece başından beri bu işe sokulup arada kalmanın rahatsızlığını yaşamakta olan ve bu kararı dört gözle bekleyen Diyanet yöneticileri rahat bir nefes alacak. 

Ve yeniden başa dönülmüş olacak. 

Hatırlanacağı gibi kararname yürürlüğe girdikten sonra Diyanet İşleri Başkanı risale yayıncıları ile bir toplantı yapmış, ardından bir sözleşme metni ve kitap listesi hazırlanarak, eserleri basmak için müracaatta bulunan yayınevlerine verilmişti. 

Bu listenin ilk şeklinde Hizbü’l-Envar, Cevşen ve Namaz Tesbihatı bile vardı. Tepkiler üzerine listede ayıklamalar yapıldı. 

Ama bu defa da külliyatın bazı temel eserlerinin listede yer almadığı görüldü. Bunlar, Emirdağ Lâhikası’nın 2. cildi ile Barla Lâhikası ve İşaratü’l İ’caz’dı. Ayrıca Şualar’daki Hata-Savab Cetveli de yoktu. 

Listede olmayan kitaplar için “Hazır değildi” gibi tuhaf bir gerekçe gösterilirken, Cetvel’e de Üstad zamanında kitaba konulmadığı, daha sonra ağabeylerin meşveretiyle konulduğu gibi bir izah getirildi. 

Bu meşveret kararının hangi yetkiyle hükümsüz kılındığı sorusu ise geçiştirildi. 

Bir diğer itiraz ve tartışma konusu da “put-pot” meselesiydi ve birileri Üstada pot kırdırma garabetinden vazgeçmediler. 

Bandrol ve tekel süreci gibi bu konuları da yakından takip eden Yeni Asya, kararlı bir şekilde bu meselelerin üzerine gitti. 

Keyfî ve hukuksuz bir şekilde elinden alınan risale basma hakkını geri almak için o da Diyanet’e başvurabilirdi. Ancak getirilen sisteme temelden itiraz ettiği için bunu yapmadı ve hukuk mücadelesi başlattı. 

AYM ve Danıştay kararları bunun neticesi. 

Yanı sıra eserlere uygulanan sansüre de karşı çıkıp konuyu sürekli gündemde tutarak kamuoyuna mal etti Yeni Asya. Ve bu noktadaki yanlıştan da nihayet dönüldü. 

Sıra diğer yanlışların da düzeltilip risale basımının özgürlüğe kavuşturulmasında.

tweet- Yeni Asya hiçbir zaman aktif siyasetin içinde olmadı, R. Nur ölçülerine göre oy desteği verdiği partilerle de bütünleşmedi, mesafeli durdu.

Okunma Sayısı: 2752
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı