"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

230 ayet ve Demirel

Kâzım GÜLEÇYÜZ
26 Haziran 2015, Cuma
Demirel’e vefatından sonra dahi yapılan hücumlardan biri de Kur’an’daki 230 ahkâm ayetinin geçersizliğini ilan ettiği iddiasına dayandırılıyor.

İşin aslını anlamak için 1994’te yine bize verdiği mülâkattaki şu sözlerine bakalım:

“Türkiye Kur’an’ın dünyayı tanzim ettiği hükümlerle değil, Medenî Kanunun, Borçlar Kanununun, Ceza Kanununun getirdiği kaidelerle işlerini yürütüyor; bunlar da Batıdan alınan kanunlardır. Kur’an’da Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyenleri ‘kâfir, zalim, fâsık’ olarak vasıflandıran ayetler var. Bunun içinden nasıl çıkacağız?” (Yeni Asya, 27.12.1994)

Bir sonraki görüşmemizde de aynı konuya devam ettik ve 4.5.1995’te şunları yazdık:

“Cumhurbaşkanı, din, devlet ve hukuk konularındaki arayışını ısrarla devam ettiriyor.

“Dinin ahireti de, dünyayı da düzenlediğini hatırlatan Demirel, ‘İslam, kişilerin birbirleriyle ve devletle olan münasebetlerini de, devletin görev ve yetkilerini de tanzim etmiştir’ diyor. (...) Araştırma ve sorgulamasını şu ifadelerle yine sürdürüyor.

‘Müslümanım. Allah’ın varlığına, birliğine, Peygamberin resul olduğuna, diğer iman esaslarına inanırım. Namaz kılar, hacca gider, oruç tutar, zekât veririm. Bundan sonraki kısımlar kitaba ve Sünnete uyma şartları. O şartları yerine getirip getirememem, benim Müslümanlığımı elimden alır mı, almaz mı?’

“Cumhurbaşkanı, bu sorunun cevabını ulemadan beklediğini ifade ile şunu ilave ediyor: 

‘Ben zaten onun için bir tartışma açtım.’ 

“Medenî hukuktaki, borçlar, miras, ceza ve ticaret hukukundaki düzenlemelere cumhuriyetten önce, Osmanlı zamanında başlandığını hatırlatan Demirel, ‘Mecelle hareketiyle ve ondan sonraki kısmıyla, acaba dinden ve Kur’an’dan uzaklaşılmış oluyor mu?’ tartışmasının açıldığını belirterek, bu tartışmalarda kendi tavrını şöyle özetliyor. 

‘Vukuf sahibi değilim, arıyorum.’” (4.5.95)

Son asırda ulema ve hukukçuları da çok meşgul eden ve onların çözüme bağlaması gereken meselenin esası bu. Aslında Üstad, o ayetlerdeki “Kim hükmetmezse”nin manasını “tasdik etmezse” şeklinde vererek ve farklı yerlere serpiştirdiği izahlarıyla bunu da halletmiş, ki biz de konuya iki yazıyla giriş yapmıştık, inşaallah devam edeceğiz.

Yarın: Demirel’in Said Nursî’ye bakışı.

tweet- Üstad boşuna “doğru İslam ve İslama lâyık doğruluk” vurgusu yapmıyor. Zira “İslam adına” verilen yanlış imaj ve mesajlar sıkıntı getiriyor.

Okunma Sayısı: 9502
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • demokrat

    26.6.2015 10:28:01

    Bence Demirel'in bu görüşlerini seri kitap haline getirirseniz daha iyi olur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı