"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

17 KHK hükümsüz

Kâzım GÜLEÇYÜZ
03 Mayıs 2017, Çarşamba
Kanun hükmünde kararname, hükümete icraatını hızlandırma noktasında tanınan bir imkân.

Kanunla tanzim edilmesi gerektiği halde, görülmek istenen işin niteliğine bağlı olarak sür’ate ihtiyaç duyulan hallerde başvurulan bir formül. Ama kararnamenin kalıcılığı, yine Meclis tarafından onaylanıp kanunlaşması şartına bağlı. Bu şart hem olağan hal, hem OHAL KHK’ları için geçerli.

Anayasa m. 121/3’e göre; “Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler, Resmî  Gazete’de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur; bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin süre ve usul, İçtüzükte belirlenir.”

Peki, İçtüzükteki belirleme nasıl?

İçtüzük m. 128’e göre: 

“Anayasanın 121. maddesi gereğince çıkarılan ve TBMM’ye sunulan KHK’lar anayasanın ve içtüzüğün kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi için koyduğu kurallara göre, ancak komisyonlarda ve Genel Kurulda diğer KHK’larla kanun tasarı ve tekliflerinden önce, ivedilikle en geç 30 gün içinde görüşülür ve karara bağlanır. Komisyonlarda en geç 20 gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan KHK’lar Meclis Başkanlığınca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınır.”

Hukukçulara göre, bu sürede TBMM Genel Kurulunun onayına sunulmayan veya Mecliste reddedilen KHK’lar yürürlükten kalkar.

15 Temmuz’dan beş gün sonra ilan edilen ve 3. üç aylık dilimin ardından bir üç ay daha uzatma ile bir yıla tamamlanacak olan OHAL çerçevesinde çıkarılan, en son 2 adetle toplam sayısı 24’e yükselen KHK’lardan yalnızca 5’inin Meclis onayından geçtiğini ifade etmiştik. Yeni çıkanları saymazsak, 17’sinin, yukarıda aktardığımız kurallar gereği hükümsüz hale gelmiş olması gerekiyor.

Bu KHK’ların hukukî geçerliliği son derece tartışmalı olan içerik ve kapsamları bir yana; yürürlük kazanmaları için anayasa ve içtüzüğün öngördüğü kurallar bunu icab ettiriyor.

Ama kural tanımama, keyfîlik, hukuksuzluk o kadar kanıksanmış ki, bu derece önemli bir konu hiç kimsenin gündeminde değil.

***

Meclis onayına sunulmayan OHAL KHK’ları yürürlükten kalkar... - http://www.yeniasya.com.tr/video/meclis-onayina-sunulmayan-ohal-khk-lari-yururlukten-kalkar_430802

Adalet Bakanlığına “Cezaevlerine gazetemizin girişi niçin engelleniyor?” diye sormamızın üzerinden bir hafta geçti. Hâlâ cevap bekliyoruz...

Duruşması bugün görülecek olan Nur “Yalan ve iftiralar açığa çıkacak. Ben de başım dik olarak yaşadıklarımı anlatacağım” diyor. İnşaallah.

Okunma Sayısı: 21023
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • sezer

    3.5.2017 22:26:27

    bu dönemde kanunun ne emrettiği değil C B 'nının ne söyledi önemli ama herkes şuna inanmalı inşAllah bu günler geçici ileride öyle günler gelecek kanunları hiç kimse yok sayamayacak çünkü mevcut durum sürdürülemez geç kalınmadan hukuk devletine dönülmesi gerekir

  • Özcan Erkiş

    3.5.2017 16:46:18

    (3) Siyaseti ve partisini, -hâşâ- hizmet-i kutsiye gibi görüp gösteren ve dinin imanın yerine ikâme etmek isteyen siyasal İslâmcı ideoloji sahibi iktidar cenahının partisine üye olan Sayın CB'nin kimi muhatap aldığı ehlince bilinen mesajında :"Bu dâvâya bu partiye sırtını dönüp de iflah olanı kimse görmedim! " demesinin mânâsı nedir? İçinden "gömlek değiştirerek" geldiği geleneğin de benzeri söylemleri vardı. Kendileri hak ötekiler bâtıldı. Değişen yalnızca isimler olup işin hakikati aynen yerinde durnaktadır. Tevekkeli Üstad Hz.leri "Tebeddül - ü esma ile hakaik tebeddül etmez! " dememiş. Ah keşke bir de Üstad'a kulak verenler anlayabilseydi! Felah ve necât "imanla kabre girmek "le mümkündür. Partiye sırt dönmekle değil! İbret alalım ey akıl sahipleri!

  • Özcan Erkiş

    3.5.2017 16:22:43

    (2) Artık partili CB dönemine girdik. CB gayri resmî olarak zaten partili idi. Şimdi ise resmen partili oldu. Partiler üstü mevkiden bir partinin üyesi olan reisicumhurluk makamı. Üstelik tarafsızlık yemini de etmişken. Bir sonraki aşama parti başkanlığı. Demokratik hukuk devletine nasıl bir katkısı olacak hep birlikte göreceğiz. Hele referandumdan sonra ileri sürecek bir mazeret ve çift başlılık da kalmadı. Herşey tek elde toplandı. Aslında %51'lik evet ile istenen "mühim olan maçı kazanmak" ise netice iktidar lehine sonuçlandı. OHAL ve KHK'lara ihtiyaç kalmadığından kalkması gerekmez mi? OHAL milleti ne hâle getirdi? M. Âkif'e kulak verelim :"Vefâ yok, ahde hürmet hiç, lâfz- ı bi medlul /Yalan râiç, hıyanet mültezem heryerde, hak meçhul / Ne tüyler ürperir yâ Rab! Ne korkunç inkılap olmuş / Ne din kalmış ne iman, din harab iman türâb olmuş!"

  • Özcan Erkiş

    3.5.2017 15:47:42

    Sayın Güleçyüz, sizler hukuksuzluğu dile getirmekten usandınız fakat hukukun ocağına incir ağacı dikenler ne utandı ne de usandı. OHAL öyle pervasız bir hâl aldı ki, dahilden yükselen feryatlar ve hariçten gelen ikazlar, muhataplarının vicdanında bir türlü ma'kes bulmuyor. Yüksek Yargının yüksek duvarları arkasında yüksek mevkilerde oturanlarda; aklın ve vicdanın kabul edemeyeceği bir suskunluk. Neden? "17 KHK hükümsüz" diyorsunuz. Yâni bunun mânâsı "yok hükmünde"dir! Hükümsüz yahut yok hükmünde olan KHK'lar ile yapılan icraatlar nasıl hukukî olabilir? Meclisin onayından geçmemiş, hükümsüz KHK'lar ile adâlet değil, ancak zulüm düzeni tesis edilir. %49 Hayır çıktı diye "siyasi analiz" Komisyonu kuranlar! Binlerce mağdur ve mazlumun hak ve hukuku aldığınız oydan daha mı değersiz?

  • Yusuf ATMACA

    3.5.2017 05:05:34

    Rabbim ülkemize hukukun gelmesini nasip et

  • Bir magdur

    3.5.2017 00:46:23

    Nur Hanim ve O nun gibi binlerce masumun Allah (cc) yar ve yardimcisi olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı