Yeni Nesil’in bir yıl kapatılmasına sebebiyet veren yayınları, anayasa taslağıyla ilgiliydi.
Bilhassa emekli general Süleyman Tuncel’in “Hürriyetçi parlamenter rejimi bu anayasa ile kurmak mümkün değil” manşetiyle verilen beyanatı, bardağı taşıran son damla oldu, gazete 5 Kasım 1982’de, anayasa referandumundan bir gün önce kapatıldı; bir yıl boyunca da kapalı kaldı.
Yeni Nesil kadrosu bu zaman zarfında yine susmadı. Resmî ilân hakkı olmayan Tasvir gazetesinde fikirlerini dile getirmeye devam etti. İşin enteresan tarafı, Yeni Asya ve Yeni Nesil okurları, aradıkları fikirlerin bu defa Tasvir’de neşredilmekte olduğunu çabucak kavrayıp Tasvir’e sahip çıkmıştı. Tasvir de sık sık yapılan ikazlar eşliğinde yayınını devam ettirdi ve 1 Ekim 1983’te o da kapatıldı.
Bu ihtimale karşı yedekte tutulan ve kısa bir süre tabloid boyda basılarak sadece resmî makamlara dağıtılan Hür Yurt genel dağıtıma geçmenin hazırlıklarını yaparken, Tasvir’in neşrine izin verildi. Ardından da, bir yıl sonra, 5 Kasım 1983’te Yeni Nesil açıldı. Bütün bu kapanmaların toplam süresi, 470 günü buluyordu. Bu bir dünya rekoruydu.
6 Kasım 1983 seçimleriyle girilen “sözde demokrasi” devrinde Yeni Nesil, mücadelesine devam etti. Seçime girmesine izin verilen partilerin ihtilâl ürünü olduğuna; bu seçimlerin, milletin gerçek iradesini ortaya koymadığına dikkat çekti. 12 Eylül’le hesaplaşmayı ilk başlatan basın organı da Yeni Nesil’di. Rejimin çarpıklıklardan temizlenip tamiri için büyük gayret gösterdi. Siyasî yasakların kalkması için başlatılan kampanyanın başarıya ulaşmasında büyük payı oldu. 12 Eylül’ün, yıllar süren tek taraflı beyin yıkama faaliyetleriyle ülke üzerine sinen korku havasının dağılması için çalıştı. 12 Eylül’ün yegâne malzemesi olan anarşinin ardındaki gizli hesapları deşifre eden yayın organı yine Yeni Nesil’di.
Zülfikar-Uhuvvet-İttihad-Yeni Asya-Yeni Nesil-Tasvir ve tekrar Yeni Nesil silsilesi, 15 Ocak 1990’dan bu yana aynı istikrar çizgisinde Yeni Asya adıyla yoluna devam ediyor.
tweet 1- Kocaeli Kitap Fuarında yıllardır seminer de veriyorduk. Bu sene bizi “çizmişler.” Gerekçe: “Siyasî” imişiz. Şuna “Yandaş değil” desenize.
tweet 2- Kocaeli Kitap Fuarı seminer programındaki Dilipak, Taşgetiren, Mısıroğlu, Balçiçek İlter ve Nihat Ergün “siyasî değil,” ama biz “siyasî”yiz!