"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Târık Sûresinin sebeb-i nüzûlü

İbrahim Günaydın
23 Nisan 2024, Salı
Bir gün Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem, amcası Ebû Tâlib ile oturuyordu. Tam bu sırada bir yıldız kaydı ve etrâfı aydınlattı. Ortalık aydınlığa büründü.

Ebû Tâlib endişe ile, “Bu nedir?” diye sordu.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Bu Allâh’ın dikkat çekici işâretlerinden birisidir. Salıverilmiş bir yıldızdır” cevâbını verdi.

Ebû Tâlib’i şaşırtan bu olay üzerine Târık sûresi nâzil oldu. (DİA, c.40. s.23, Bekir Topaloğlu)

Târık; gece fazla ışık saçan yıldız anlamına gelir. Ayrıca, mecâzî olarak meşhur ve çok ünlü kişiye de Târık denir. Cenâb-ı Hak Târık sûresinin 3. âyetinde; ortalığı aydınlatan bu yıldızın Târık yıldızı olduğunu ve karanlığı delip geçen bir yıldız oladuğınu bildiriyor.

Kur’ân nazil olmaya başladığında kâhinlerin gaybî haberleri son buldu. Çünkü semâya çıkıp haber hırsızlığı yapan cinler, kayan yıldız mermileri ile taşlandı. Kur’ân’a şüphe gelmemesi için, cinlerin semâdan kâhinlere getirdikleri gaybî haberler yasaklandı.

Kâhinlerin haber kaynakları kuruduğu için, pek çok kâhin müslüman oldu. Bu sure, insanın yaratılışına ve tevhid delillerine dikkat çekiyor. İnsanın âhirette tekrar yaratılacağına ve Allâh’ın sonsuz gücüne ve ikinci yaratılışın daha ehven olduğuna vurgu yapıyor.

Târık yıldızına ve yere yemin edilerek insanlar îman etmeye çağrılıyor. Surenin son kısmı ise; Kurân’ın hak ile bâtılı birbirinden ayıran bir söz olduğunu ve aslâ bir şaka olmadığını anlatıyor.

Sûre şöyle sonlanıyor: “O kâfirler bir tuzak kurarlar. Ben de bir tuzak kurarım. Kâfirlere mühlet ver. Ey peygamber! Onları biraz kendi hallerine bırak, pek yakında desteğim sana gelecektir.”

Îman, ihlâs, istikâmet üzere kalınız.

Okunma Sayısı: 1516
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin Avni KABAÇALI

    23.4.2024 11:15:37

    Elhamdülillah ki tevafuk bu yazıyı okumadan sabah namazından sonra Tarık suresini okudum....Rabbime hamdü senalar olsun..çok sevindim....Nur talebelerine selam ve hürmetlerimle

  • Abdullah Tunç

    23.4.2024 09:27:35

    Biz dindarlar mustakim ol sak; eğri belâsını bulur. Yalnız bizde de istikamet sorunu var.Sağa sola sav ruluyoruz.Şunun, bunun peşine takılıyoruz.İstika met kayboluyor.İstikame timiz Nur'un şaşmaz ve şaşırtmaz dustür,prensip ve kaideleri, ölçüleri olsa asla doğru yoldan sap maz ve şaşmayız.Hem kendimiz huzur içinde olur ve hemde ümmet ra hat eder.Memleket te maddi ve manevi belâler den kurtulacaktır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı