TYB’nin ‘’Üstün Hizmet Ödülleri’’ne ise Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu, Prof. Dr. Şerif Mardin ile Nevzat Kaya lâyık görüldü.
ÖDÜLLER
Hikâye: ‘Muhtemel Menkıbeler’ ile Mehmet Harmancı
Şiir: ‘Gerekli Açıklama’ ile Hayriye Ünal
Roman: ‘Lâl’ ile Ayşe Kara
Deneme: ‘Ejderha ve Kelebek’ ile Ali Ural
Fikir: ‘Darbe Yargısının Sonu’ ile Osman Can
Araştırma: ‘İkinci Parti’ ile Cemil Koçak
İnceleme: ‘Osmanlı Romanının İmkânları Üzerine’ ile Şeyda Başlı
Dil: ‘Türkçenin Derin Yapısı’ ile Efrasiyap Gemalmaz
Edebi tenkit: ‘Dirim Kurgu’ ile Murat Üstübal
Biyografi: ‘Tarihin Alacakaranlığında’ ile Ali Birinci
Tiyatro: ‘Kerbela’ ile Ali Berktay
Çocuk edebiyatı: Birdirbir Dergisi
Basın fikir: Star’dan Mahir Kaynak
Basın fıkra: Yeni Akit’ten Mustafa Özcan
Basın röportaj: Zaman’dan Salih Zengin
Dergi yayıncılığı: Türk Edebiyatı Dergisi
Elektronik yayıncılık: Haber Kültür
Televizyon programı: ‘Ömür Dediğin’ (TRT)
Sinema: ‘Bal’ filmiyle Semih Kaplanoğlu
Televizyon belgeseli: ‘Ali Adnan’ (TRT)
Halk kültürü: ‘Diaspora, Kimlik ve Müzik’ eseriyle İlhan Ersoy
Şehir kitapları: İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı
Kamu yayıncılığı: Mardin Valiliği
Özel yayıncılık: Okur Kitaplığı.
TÜRKİYE Yazarlar Birliğinin (TYB) ‘’2010 Yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri’’, törenle sahiplerine verildi. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, çok sayıda yazan insan olmasını arzu ettiklerini söyledi. Kula, ‘’Her yazılı ürün ortaya çıktıktan sonra yaratıldığı kültürün ve dilin taşıyıcıdır’’ diyerek, bunun da bir milleti, tarihte kalıcı hale getiren önemli yollardan biri olduğunu kaydetti.
Türkiye’de edebi eser üretiminde memnun edici düzeye gelindiğini, geçen yıl 570 romanın yayımlandığını ifade eden Kula, bu romanların yazarlarının çoğunun genç olduğunu, bunun gelecekte daha fazla eserin ortaya çıkacağı anlamına geldiğini vurguladı. Kula, Türkiye’de okuma kültürü haritasını çıkardıklarını dile getirerek, buna göre kişi başına düşen kitap okuma sayısının yılda 7.2 olduğunu aktardı. Bunun ileriye doğru gidildiğinin bir göstergesi olduğunu belirten Kula, ancak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yapılması gerekenlerin olduğunu söyledi. Kula, Türk toplumunun ilk sırada edebiyat eserleri okuduğunu, bunu dinî, tarihî ve eğitim kitaplarının izlediğini aktararak, en çok kitap okuyan iki ilin de Erzurum ve Erzincan olduğunu kaydetti. Edebiyatı teşvik konusunda edebiyat müze kütüphanelerinin açıldığını anlatan Kula, Türkiye’nin edebiyat kültürü haritasını ve edebiyatı teşvik programını da uygulamaya koymayı planladıklarını belirtti.
Kula, Orhan Pamuk’un uluslar arası alanda ödül almasının Türk edebiyatının dünyadaki tanınırlığına ivme kazandırdığına işaret ederek, Türk edebiyatı eserlerinin 50 ülkede 42 dilde yayımlandığını sözlerine ekledi. TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz da birliğin kültür ve düşünce hayatına örnek çalışmalarla katkı sağlamayı sürdürdüğünü belirtti. Yavuz, birliğin bu yıl 33. kuruluş yıl dönümünü kutladığını hatırlatarak, birliğin bu süre içerisinde faaliyetleri ve çalışmalarıyla Türkiye’de kültür-sanat ve edebiyat alanında yapmış olduğu çalışmalarla diğer sivil toplum kuruluşlarına öncülük ettiğini kaydetti. İstanbul / aa