"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

YAYINLARA DEVLET TEKELİ ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

22 Haziran 2014, Pazar
RİSALE-İ NUR’A DEVLET TEKELİ ÖNGÖREN MADDENİN TORBA YASAYA KONULMAK İSTENMESİ, ULUSLARARASI YAZARLAR BİRLİĞİNİN DE TEPKİSİNİ ÇEKTİ: “HÜKÜMETİN BÖYLE BİRŞEYE HAKKI YOK.”
DİĞER YAZARLARI DA ETKİLER
Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi  Başkanı Tarık Günersel: “Böyle birşey olamaz. Hükümetin böyle bir hakkı yoktur. Bu düzenleme uluslararası hukuka aykırıdır. Diğer yazar ve şairleri de etkiler.”
 
 
BU MADDE SIKINTIYI ARTTIRIR
Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk: “Yayıncılıkta, uluslararası kabul görmüş kriter ve anlaşmalar vardır. Bu tür maddeler onlara aykırılık teşkil eder ve sıkıntıları arttırır.”
 
‘BAKAN’A GÖRE DEĞİŞİR!
Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk ise böyle bir maddenin yasalaşması durumunda yaşanacak sorunları şöyle anlattı: “Yayıncılar olarak bu türlü maddeleri biz tehlikeli buluyoruz çünkü bugün Said Nursî ile ilgili bir düzenleme yapılır, yarın bir başka bakan döneminde de başka yazarlar için bu maddeler uygulamaya alınır. Çünkü sübjektif düzenlemedir bunlar. Yayıncılıkta, uluslararası kabul görmüş kriterler ve anlaşmalar
vardır. Bu tür maddeler uluslararası yayıncılık kriterlerine de aykırılık teşkil eder. Biz, öksüz eserlerle ilgili düzenleme beklerken bu türlü maddelerin torba yasaya konulmak istenmesi sıkıntıları artırır.” Kocatürk, böyle bir düzenlemenin başta Nâzım Hakmet, Aziz Nesin. Sabahattin Ali, Musa Anter olmak üzere çok sayıda yazar ve şairi de aynı ketegoriye sokabileceğine ilişkin kaygı taşıdıklarını da belirtti.
 
 
YAYINLARA DEVLET TEKELİ  ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının Risale-i Nur’lara bandrol vermeme uygulaması sürerken, Meclis gündemindeki “torba yasa”ya eklemlenmek istenen “memleket kültürü için önemi haiz görülen eserlerin basım ve yayın hakkının kamuya mal edilmesini” öngören düzenlemeye itirazlar giderek artıyor. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, düzenleme Nâzım Hikmet, Musa Anter, Sabahattin Ali, Aziz Nesin gibi yazar ve şairlerin eserlerinin de aynı kategoriye gireceği kaygısına sebep oldu! Yayımcılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, söz konusu düzenlemenin yasalaşması durumunda bakanlığın yayıncılığı “tekeline alabileceğine” ve bunun da “uluslararası yasalara aykırı olduğuna” dikkat çekiyor. Bakanlık ise, yayıncılıktaki asıl sorunun “mirasçıları olmayan yayınlarda” yaşandığını, dolayısıyla düzenlemenin bu konumdaki yayınlar için getirilmek istendiğini belirtiyor. 
 
YAYINCILAR KAYGILI
Kültür ve Turizm Bakanlığının Bediüzzaman Said Nursî’nin eserleri ile ilgili yapmayı tasarladığı kanunî düzenleme, yayıncılar arasında da kaygıya sebep oldu. Bakanlık, Said Nursî’nin “Risalei Nur’da Vesvese Bahsi” isimli eserine bandrol vermemesinin ardından Meclis’te görüşülen “vergi ve taşeron” torba yasa paketine bu konuda bir madde eklemek için harekete geçmişti. Söz konusu madde “Bakanlar Kurulu kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip Said Nursi’nin “Risalei Nur” adlı kitabına bandrol vermeme uygulaması devam ederken Nâzım Hikmet, Musa Anter, Sabahattin Ali, Aziz Nesin gibi yazar ve şairlerin eserlerinin de aynı kategoriye gireceği kaygısına bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir” hükmünü öngörüyor.
 
DİĞER YAZAR VE ŞAİRLERİ DE ETKİLER
Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Türkiye Yazarlar Birliği gibi sivil toplum örgütlerinin ise söz konusu düzenlemeye itirazları var. PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel, “Böyle bir şey olamaz. Hükümetin böyle bir hakkı yoktur. Bu düzenleme uluslararası hukuka aykırıdır. Bu düzenleme diğer yazarları ya da şairleri de etkiler” ifadelerini kullandı.
Okunma Sayısı: 1747
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Aliercan

    22.6.2014 13:03:00

    Insallah bu konuya herkes hassasiyetle yaklasip gerekli musbet tepkiyi veriri ve konun tasarisi gundemden kalkar

  • Yasemin Adıgüzel

    22.6.2014 12:45:00

    Nur cemaatlerinden değilim.Lakin Nur eserlerine yapılan bu baskıyı doğru bulmuyorum.Fakat çevremdeki nur cemaatlerinden arkadaşlarımla bu durumu konuştuğumda onlar bu tutuma tepki göstermedikleri gibi bu durumla ilgili hükümete toz kondurmadıklarını da gördüm..Anlayamıyorum.   

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı