Suriye’deki çatışmalar yüz binlerce çocuğu eğitimden yoksun bırakıyor. UNICEF değerlendirmesine göre okul altyapısı ciddi hasar görmüş durumda ve okula devam giderek düşüyor.
UNICEF RAPORUNDAN ÖNEMLİ NOKTALAR
* İdlib’de 772 (mevcut okulların yüzde 50’si), Halep’te 300 ve Deraa’da 300 olmak üzere en az 2 bin 400 okul hasar gördü veya yıkıldı.
* Bin 500’den fazla okul yerlerinden olan kişiler için barınak olarak kullanılıyor.
* 110’dan fazla öğretmen ve diğer eğitim
personeli çatışmalarda öldü ve daha çok sayıda eğitimci de işe gidemiyor.
* Halep’te okula devam eden çocuk oranı yüzde 6’ya kadar düştü.
* Kimi okullar silâhlı kuvvetler ve çatışmalarda yer alan gruplar tarafından kullanılıyor.
Suriye’de bir nesil eğitimsiz kaldı
UNICEF tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Suriye krizi ikinci yılını doldururken giderek tırmanan şiddet, yüz binlerce çocuğun eğitimini tehdit ediyor. Ülkedeki okulların beşte biri ya doğrudan doğruya fiziksel hasar görmüş ya da yerlerinden olan kişilerin barındırılması amacıyla kullanılıyor. Çatışmaların en fazla yoğunlaştığı şehirlerde bazı çocuklar daha şimdiden iki ders yılını kaybetmiş durumda. UNICEF Suriye Temsilcisi Youssouf Abdel-Jelil konuya ilişkin olarak, “Suriye’deki eğitim sistemi şiddetin etkilerinden büyük zarar görmektedir. Bir zamanlar okullarının kalitesiyle gurur duyan Suriye şimdi yıllar boyu sergilenen çabalarla elde edilen kazanımların tersine dönüşüne şahitlik etmektedir” ifadelerini kullanıyor. UNICEF tarafından Aralık 2012’de yapılan eğitimle ilgili değerlendirmeye göre bugün pek çok ana baba güvenliklerinden endişe ettikleri için çocuklarını okula göndermekte isteksiz.
BAZI BÖLGELERDE 100 KİŞİLİK SINIFLAR VAR
UNICEF’in değerlendirmesine göre çatışmaların özellikle şiddetli geçtiği İdlib, Halep ve Deraa’daki okullar durumdan en fazla etkilenenler. Bunun sonucunda çocuklar çoğu kez derslere giremiyor, bazen de yalnızca haftada iki gün okula gidiyor. Yerlerinden olan çok sayıda ailenin bulunduğu yörelerde ise sınıflar aşırı kalabalıklaştı ve 100 kişilik sınıflar görülüyor. Abdel-Jelil, “Okulda olmak çocuklara güvenlik ve korunma hissi veriyor, aileler de çocuklarının geleceği konusundaki umutlarını yitirmemiş oluyor. Bu nedenledir ki görüştüğümüz birçok ana baba eğitimi tereddütsüz birinci öncelikleri olarak görüyor” diye konuşuyor.
GEREKLİ KAYNAKLAR HENÜZ SAĞLANAMADI
Suriye içinde çocukların öğrenme ihtiyaçlarının karşılanması adına UNICEF Humus, Deraa, Şam’ın kırsal kesimleri, Tartus, Lazkiye, Hama ve Kuneytra’da 170’ten fazla okul kulübünü destekliyor. Bu kulüpler sayesinde yaklaşık 40 bin çocuk büyük ihtiyaç duydukları telafi eğitimi alabiliyor. UNICEF ayrıca öğretim ve öğrenim malzemeleri dağıtıyor, hasar gören okulları onarıyor. Ne var ki, kulüplerin Mayıs ayı sonuna kadar açık tutulabilmesi için ek 1 milyon dolara ihtiyaç var. Kaynak yetersizliği sebebiyle acilen ihtiyaç duyulan prefabrik sınıfların temini, öğrenim mekânlarının onarımı ve rehabilitasyonu, öğretim ve öğrenim malzemeleri sağlanması gibi çalışmalar da aksıyor. Genel olarak ele alındığında 2013’ün ilk altı ayında Suriye’de gerçekleştireceği eğitim programları için UNICEF’in 20 milyon dolara ihtiyacı var ve şu ana kadar bunun sadece 3 milyonu sağlanabilmiş durumda.