"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İftar dâvetleri

14 Ağustos 2011, Pazar
ÇOCUKLUĞUMUN RAMAZANLARI EKREM KILIÇ
Kasabanın mahalleleri çoğu kârgîr, iki katlı, damları kiremitli müstakil evlerden meydana gelirdi. Yapı malzemesi olarak ağaç iskeletin üzerine çakılmış tahtaların içine doldurulan tuğla, kerpiç veya molozlar kullanılırdı. Bir kısım zengin evlerinin yığma tuğladan inşa edildiği de görülürdü. Tamamen toprak kerpiçten yapılmış yığma evler ise tek katlı olurdu. Tatlı kireçle sıvalı evler, ekseriyetle beyaz idi. Alt katta taş döşeli bir giriş, tuvalet, ahır, samanlık, anbar bulunur; arka kapı bahçeye açılırdı. Alt kattan yukarı bir merdivenle çıkılır, geniş bir sofaya girilirdi. Sofanın etrafında sıralanan odalardan biri hem oturma odası, hem mutfak idi. Üst katta ayrıca bir abdesthâne ve helâ yer alırdı. Diğer odalardan biri misafirler için, öbürleri evde yaşayanların yatıp kalktıkları, bir bakıma husûsî bir mekân idi.
Pederşâhî âile yapısının devam ettiği kasabada, varsa evin evli erkek çocukları bu husûsî odalarda ikamet ederlerdi. Bütün odalarda bir duvarda ortada şömine, sağ ve solundaki boşluklarda birer dolap içine gizlenmiş raflar ile geceleri yere serilen yatak – yorganın toplanıp konulduğu yüklükler yer alırdı. Yüklüğün alt bölmesi, bir tahta kapağın kaldırılması ile küçük bir ”gusulhâne” hâline gelirdi. Böylece evli çiftler, ihtiyaç hâlinde, ocakta ısınan bir güğüm içindeki su ile orada yıkanabilirlerdi.
Kış mevsiminde âile fertleri iyice bir temizlenmek için çarşı hamamına giderlerse de yaz mevsiminde bu gusulhânelerde yıkanır; gençler ve çocuklarsa serinlemek için ırmakta veya kasabanın içinden geçen, epey tehlikeli akmakta olan kanalda “çimerlerdi.”
Ramazanda her evin kendine göre, iftar dâvetleri olurdu. Bu iş çok yakın akrabalar arasında olmuyorsa, mutfakta kadın ve çocuklara, misâfir odasında erkeklere olmak üzere iki sofra hazırlanması sûretiyle icrâ edilirdi. Bu sofralarda imkân dâhilinde en iyi ikram yapılırdı. Evin çocukları ile misâfir çocukları iftar sofralarını daha gürültülü hâle getirmekte gecikmezlerdi. Kadınlar, bu yaramazlardan kurtulmak için erkeklerin yanına gönderirlerse de beyler bu manevrayı çabucak savuşturarak yaramazları öbür odaya kovarlardı.
Okunma Sayısı: 957
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı