"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Geçim iyice zorlaştı

20 Mart 2024, Çarşamba 23:13
NG Araştırma’nın anketine göre Türkiye genelinde vatandaşların artan fiyatlar karşısında belinin büküldüğü ve geçimin iyice zorlaştığı ortaya çıktı.

Aslan Özdemir - İstanbul

NG Araştırma halkın bakış açısından geçim şartlarını değerlendiren bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi. 20 Şubat – 11 Mart 2024 tarihleri arasında 18 yaş üzeri 1737 kişinin katılımıyla Türkiye genelinde yapılan kamuoyu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre, ev kiralarındaki artış katılımcıların %68’ini olumsuz yönde etkilerken, faturalardaki (elektrik, doğalgaz, su) artış ise katılımcıların %88’ini olumsuz yönde etkiledi. Benzin fiyatlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilenenlerin oranı %87. Ayrıca, katılımcıların %92’si gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz yönde etkilendiklerini belirtti. her 3 kiracıdan 2’si: ev kirası beklediğinden çok fazla. 10 kişiden 8’i birikim yapamıyor. Aylık gelirinin, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyenlerin oranı yaklaşık olarak her 2 kişiden 1’i. Her 3 kişiden 1’i, tek kişinin bile asgari maaşla geçinemeyeceğini, her 3 kişiden 2’si ise iki kişinin geçinemeyeceğini yani yeni bir hanede yeni bir aile kurulamayacağını belirtti.

Fiyat artışları vatandaşı zorluyor

Emeklilerin %86’sı, yapılan zammın beklediğinden az olduğunu belirtti. 2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düştü. Her 10 kişiden 6’sı yapılan asgari ücret zammın beklediğinden az olduğunu belirtirken, 3’ü ise beklediği oranda bir zam olduğunu belirtti. Katılımcıların %37’si asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. %26’sı 1 kişi derken, 2 kişi diyenlerin oranı %16. 4 kişilik bir ailenin geçinebileceğini belirtenlerin oranı ise %7. Ayrıca 5 veya daha fazla kişinin geçinebileceğini belirtenlerin toplam oranı ise %4. Yaklaşık olarak oranladığımızda her 3 kişiden 1’i, tek kişinin bile asgari maaşla geçinemeyeceğini belirtti. Ev kiralarındaki artış katılımcıların %68’ini olumsuz yönde etkilerken, faturalardaki (elektrik, doğalgaz, su) artış ise katılımcıların %88’ini olumsuz yönde etkiledi. Fiyat artışlarından olumsuz etkilenmeyen oldukça azınlık bir kesim var. Benzin fiyatlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilenenlerin oranı ise %87. Ayrıca, katılımcıların %92’si gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz yönde etkilendiklerini belirtti.

Okunma Sayısı: 755
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Seyit Battal arslan

    21.3.2024 19:05:10

    Yorumumun Devamı; Varlık icinde yokluk yaşamak en büyük zulumdur İnsanlarimizin doya,doya eve ekmek götürmez hale gelmesi zulumdur ( en çok durumu düşükler) Arkadaş bir ara 2 liraya linan ekmek şimdi 15 lira Bu tarım ülkesinde bu zulüm değilde beceriksizlik değilde nedir

  • Seyit Battal arslan

    21.3.2024 18:57:47

    Ben 67 yaşından fazla emeklli bir öğretmenim 60. 70...80…90..2000 kusaklarini yaşadım böyle bir devir görmedim yaşamadım Şimdi insanlarimuz VARLİK içinde YOKLUK yaşıyoruz Her şey var ama alamuyoruz alalamiyoruz Artık en acil olan ekmeği bile istediği kadar alamıyor 2 lira olan SİMDi. 15 lira Yani düşük maaslilar Artık doyasıya ekmek goturremiyor BU ZUlUMDUR , YONET

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı