15 Temmuz sonrası yapılan soruşturmalarda delil sayılan şifreli haberleşme programı ‘ByLock’ için hazırlanan kullanıcı listeleri dolayısıyla mağduriyet yaşayan Öğretmen Ş. K., MillÎ Eğitim Bakanlığı yetkililerinin bile ‘ByLock’ listelerinin yanlış olduğunu söylediğini belirtti.
‘Bylock’ kullandıkları iddiasıyla açığa alınan, hakkında soruşturma başlatılan bazı kişiler, programı yüklememelerine karşın adlarının listede yer aldığını öne sürüyor. Medyascope’un haberine göre iddialar özellikle 2014’ün ağustos, eylül ve ekim aylarında Bylock kullanmakla suçlananlara ait. Çoğu memur olan şikayetçiler, ‘Bylock’ kullandıklarına dair verinin erişim sağlayıcı kayıtlarından değil, operatörler veya ‘FETÖ’ ilişkisi yüzünden kapatılan Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı’nın (TİB) raporları üzerinden elde edildiğini savunuyor.
‘ByLock yoktur’ belgesi aldı
Kütahya Simav’da rehberlik öğretmeni olarak görev yapan Munise İnan Demir ‘ByLock’ kullancısı olduğu iddiasıyla 13 Ekim 2016 tarihinde açığa alındı ve 7 Şubat 2017’de de ihraç edildi. 2013’ten bu yana kullandığı telefonunu adli bilişim uzmanı Koray Peksayar’a inceleten Demir, ‘Bylock’ bulgusuna rastlanmadığına dair belge aldı. Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında 11 Nisan 2017’de gözaltına alınan Demir şunları söyledi: “Gözünüzü kapatıp hayal edin, bir gün hiç suçunuz yokken terörist listelerinde isminiz yayınlanıp itibarınızdan, mesleğinizden, gelirinizden oluyorsunuz. Ardından terör zanlısı olarak adli işlem görüyorsunuz. Ne kadar dayanırım bilemiyorum. Öncelikli olarak iade-i itibar peşindeyim. Vatan haini muamelesi görmek çok canımı yakıyor.”
AKP İl Başkanı: Mağduriyetinize inanıyorum
İstanbul’da öğretmenlik yapan Ş.K. da 14 Ekim 2016’da açığa alındı, 15 Haziran 2017’de gözaltına alınarak altı gün sorgulandı. ByLock’u 15 Temmuz’dan sonra duyduğunu savunan Ş.K., Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin bile ‘Bylock’ listelerinin yanlış olduğunu söylediğini anlattı. AKP’li olduğunu dile getiren Ş.K. şöyle konuştu: “AK Parti İstanbul İl Başkanlığına gittik, mağduriyetinize inanıyorum cevabı aldık ancak oradan da hiçbir dönüş olmadı. Ankara’da AK Parti milletvekillerinden randevu talep ettik, hiçbiri kabul etmedi. Ankara’da sadece CHP’li Yıldırım Kaya bizi kabul etti, insanın başına her şey geliyormuş.”
Google onayladı: ByLock yok
KHK ile ihraç edilen İngilizce öğretmeni Buket Aslan ise Bylock suçlamasının ardından Google Play Store’a başvurup, programı indirmediğine dair onay aldı. Google’dan gelen e-postayı mahkemeye de sunduğunu anlatan Aslan, adının listede yer almasıyla ilgili GSM operatörü Avea’yı suçladı. Soruşturma listesinde kızlık soyadı Durmuş’un geçtiğini belirten Aslan “Bu soyadı sadece Avea kayıtlarında geçiyordu, başka hiçbir resmi kurumda bu soyadı geçmiyor. Operasyonun Avea operatörü üzerinden gerçekleştiğine eminim” dedi.
‘TKP’ye oy vermiş biri olarak nasıl cemaatçi olmuşum, meraktayım’
Eski bakan Mehmet Müezzinoğlu’na elindeki belgeleri teslim ettiği sırada bakanın korumasının kendisine “Avea mı kullanıyorsunuz?” dediğini aktaran Aslan “Şimdiye dek tüm seçimlerde TKP’ye oy vermiş biri olarak nasıl cemaatçi olmuşum, kime ne yazmışım, ben de çok meraktayım” diye konuştu.