"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kölelik bitmemiş miydi?

Faruk ÇAKIR
09 Haziran 2016, Perşembe
Kölelik, bir insanın başka birinin malı ve mülkü olması olarak tarif edilir.

Bu anlayışın sona ermesi kolay olmamış. Köle sahibi olan efendiler, ellerindeki bu imkânın sona ermesini istememişler. Ama nihayetinde 1800’lerin başında kölelik kanunlarla yasaklanmış. 

Günümüzdeki Birleşmiş Milletler’in temeli kabul edilen ve 1920 yılında kurulan Milletler Cemiyeti ise ancak 1926 yılında bütün dünyada köleliği yasaklayan bir karar alabilmiş.

“Dünya çapında yaklaşık 46 milyon kişi köle olarak yaşıyor” şeklinde bir haberi 2016 yılında okuyunca şaşırmaz mısınız? 

Özgür Yürü Vakfı (Walk Free Foundation) 167 ülkeyi kapsayan Küresel Kölelik Endeksi yayımlamış. Rapora göre dünya çapında yaklaşık 46 milyon kişi köle olarak yaşıyor. 24 farklı kriter üzerinden bu ülkelerde yaşayanların savunmasızlığı ve köleleştirilmeleri analiz edildi. Araştırma sonucunda, köle olarak doğan veya modern kölelik kapsamına giren borç köleliği ve diğer kölelik şartlarında zorla çalıştırılanların 2014’te 35.8 milyon olan insan sayısının yüzde 30 artarak 45.8 milyona çıktığı tesbit edildi. Bu artışta savaş ve kuraklık-kıtlık sebepleriyle insanların yurtlarından olması, göç dalgaları başlatmasının önemli rol oynadığı kaydedildi. 1.3 milyar nüfuslu Hindistan 18.4 milyon köle ile listede ilk sırada yer alıyor. Hindistan’ı 3.4 milyon köle ile Çin ve 2.1 milyon köle ile Pakistan takip ediyor.

Köleliğin en yoğun olduğu ülke Kuzey Kore’nin 25 milyonluk nüfusunun yüzde 4.4’ü yani her 20 kişiden biri köle. Kölelerin üçte ikisi Asya’da yaşıyor. En az köle Avrupa’da gibi gözükse de yaşlı kıt’aya göç, zorla çalıştırma ve cinsel istismara zemin hazırlanıyor.

Tabiî ki bahsedilen kölelik, ‘modern’ olanı. Raporda insan ticareti, çocuk ticareti, borç işçiliği, zorla çalıştırılma, zorla evlendirilme ve çocuk istismarı ‘modern kölelik’ olarak tanımlanmış. (AA, 31 Mayıs 2016)

Artık filmlerde kalan eski model kölelik yerine, yeni model, modern kölelik şekillerinin devam ediyor olması dünyanın çare bulması gereken büyük problemlerinden biridir. Toplamda 46 milyon kişiden bahsediliyor ki bir araya gelse orta büyüklükte bir devlet olur. Rakamların doğru olmadığı ileri sürülse ve 10 milyon modern köle olduğu söylense, bu rakam normal karşılanabilir mi?

Modern kölelik tarifi içine alınmayan, ama gerçekte en büyük kölelik olan nefis ve şeytan köleliğini de ayrıca incelemek icap eder. 46 milyon modern köle varsa, acaba kaç milyon nefis ve şeytanın kölesi var?

Eğer nefis ve şeytanın kölelerini azaltmayı hedef alan bir çalışma yapılırsa, uzun dönemde modern kölelik de sona erer. Başkasına insan hakkı tanımayan ve modern köleliği devam ettiren anlayış, nefis ve şeytanın kölesi olan anlayış değil mi? Gerçek anlamda hür olan, ama Abdullah olduğunu unutmayan bir insan başkalarının kendisine kul ve köle olmasını talep edebilir mi?

O halde kölelik anlayışını dünya sınırları dışına atmak için bütün insanları nefsin ve şeytanın kulu ve kölesi olma halinden uzat tutacak faaliyetlere hız vermek lâzım. Ancak bu yolla kölelik biter, insanlar Abdullah/ Allah’ın kulu olduğunu idrak eder.

Okunma Sayısı: 1813
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı