"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Koalisyonlar şekil mi değiştirdi?

Faruk ÇAKIR
21 Nisan 2017, Cuma
Geride bıraktığımız 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği referandumundan çıkan mesajlar değişik yorumlara sebep oluyor ve muhtemelen önümüzdeki aylarda da bu yorumlar devam edecek. Böyle olması da tabiîdir, çünkü netice itibarıyla ‘bıçak sırtı’ bir tablo ortaya çıktı.

Yeniden ifade etmek isteriz ki önemli olan uygulamadır. İsimlerin ya da resimlerin değişmesiyle hakikat değişmez. Dünyanın en iyi kanun maddelerine rağmen ülkeleri kötü yönetmek mümkün iken, nisbeten ‘kötü kanun maddeleri’ne rağmen bunları iyi yorumlayarak milletin memnun olacağı bir sistemi kurmak, devam ettirmek mümkündür. Burada idarecinin mahareti ortaya çıkar. Yoksa, “Yok kanun, yap kanun” anlayışıyla her şeyi kanun maddelerinden ibaret saymak insanı yanıltır. Düşünün ki 12 Eylül 1980 darbesinin dayattığı 1982 ‘kötü’ anayasasına rağmen Türkiye’nin iyi idare edildiği yıllar ya da aylar olmuştur. Hiç kimse bu tesbitten, ilk gününden itibaren itiraz ettiğimiz ve değişmesini istediğimiz anayasaya bir pay çıkarmaya kalkmasın.

16 Nisan 2017 referandumu ile getirilen anayasa değişikliği de 1982 anayasasının ruhunu, özünü değiştirmiş olmuyor. Dolayısıyla bu değişiklik sonunda darbecilerin anayasası ortadan kalkmadı. Yeni anayasa yapılsın talebini dillendirdiğimiz her defasında, “12 Eylül darbecilerinin hazırladığı 1982 anayasasını aratmayan bir anayasa yapılsın” dediğimize tarih şahittir. Değişiklikler mutlaka daha iyi yönde olursa bir anlam ifade eder. Yoksa sadece maddeler yenilenmiş ve köhne anlayış kalmış olur.

Referandum sürecine girilirken propagandası yapılan bir nokta vardı. Buna göre Türkiye koalisyon dönemlerinden çok çekmişti ve yeni sistemde koalisyonlar sona erecek, tarihe gömülecekti. Acaba bu mümkün oldu mu?

Elbette tek başına iktidarlar daha hızlı hareket eder ve koalisyonlar da tartışmalarla sürer. Ancak iyi niyetle kurulan ve Türkiye’ye hizmet veren koalisyonlar da olmuştur. Aynı şekilde tek başına iktidar olduğu halde milletin taleplerine kulak tıkayan hükümetlere de şahit olundu. Bu noktada yine insan ve iyi niyet meselesine gelmiş oluruz.

Peki, koalisyonlar gerçekten tarihe karıştı mı? ‘Karışsın ya da karışmasın’ tartışması bir yana, Türkiye’nin tablosu koalisyonların isim ve resim değiştirerek devam ettiğini ve bundan sonra da bir şekilde gündemde olacağını gösteriyor. Referanduma gidilirken iki parti ortak çalışma yaparak fiilen koalisyon kurmuş olmadı mı? Ve bu koalisyon normal seçimlerde yüzde 61 oy almışken referandumda ancak yüzde 51.4 oy alabildi. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde de benzer gayri resmî koalisyonların kurulacağı yorumları yapılıyor. 

Ankara’daki havayı yansıtmaya çalışan gazeteci Muharrem Sarıkaya şöyle demiş: “Referandum, yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı’nın seçilecek olması nedeniyle de ittifakları zorunlu hale getirdi. Bundan böyle de ittifaksız, koalisyonsuz sandık olmayacak.” (Habertürk, 17 Nisan 2017)

Hani, koalisyonlar sona eriyordu? Demek ki isimlerin ve resimlerin değişmesiyle hakikat değişmiyor. Ve bir iş yapılacaksa Türkiye’nin siyasî tablosu göz önünde bulundurulmak mecburiyetinde. Aksi halde isim ve resimlerle uğraşarak günleri heba etme tehlikesiyle karşı karşıya kalırız...

Okunma Sayısı: 2440
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • merdan

    21.4.2017 02:37:47

    Marifet çürük limondan limonata yapabilmektir.marifetsizlik bir takım elbise kumaşından don bile dikememektir.Halis niyet her şeyin rengini değiştirir.Süper tesbit Faruk Bey

  • osman

    21.4.2017 02:33:51

    Ameller niyetlere göredir.Halis niyet ilahi rızadır.Hakkın hatırını ali tutan halka ,müslümana,kısacası insana zulüm etmez.Şu anda ülkede en fazla zulme uğrayanlar alnı secdeli,ibadetinde Hakka kul olmaya çalışanlardır.İftiralarla yargılanıp cadı avına maruz kalanlardır.yaşadıklarımıza bakalım Hakka mı yoksa şahsi çıkarlara mı hizmet ediyor.gerisi lafı güzaf

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı