Gazete, dergi ve kitap yayını noktasında iyi bir imtihan veren Yeni Asya’nın öncüsü olan İttihad gazetesinin kuruluşunun 50. yılını okuyucularımızla birlikte kutluyoruz.
İlk sayısı 24 Ekim 1967’de yayınlanan İttihad, yayınlandığı müddetçe güzel hizmetlere imza atmış ve bayrağı Yeni Asya’ya devretmiştir.
Bilindiği gibi Yeni Asya 21 Şubat 1970’de günlük olarak yayınlanmaya başlamış ve İttihad’da başlayan “Risale-i Nur’u âleme tanıtma” hedefi hep devam etmiş ve inşâallah kıyamete kadar da bu gayeyi sürdürmeye niyetlidir.
O günleri yaşayanların ifadelerine göre İttihad, Risale-i Nur eserlerine yapılan hücumları dizginlemek ve İslâmın temel değerlerini müdâfaa için yayın hayatına başlamıştır. Ancak devam eden yıllarda haftalık bir gazetenin bu ihtiyacı karşılaması zorlaşınca yeni bir isimle ve günlük olarak gazete neşredilmesi gerektiği hususunda kanaatler ortaya konuluyor ve Yeni Asya bu maksatla yayın hayatına başlıyor. Dolayısıyla Yeni Asya günlük bir gazete olarak 1970’de yayınlanmaya başlamış olsa da, yayın hayatını İttihad’ın neşredilmeye başlandığı ilk güne (24 Ekim 1967) dayandırmak mümkündür.
Yeni Asya, İttihad’ı daha yakından tanımak isteyenler için çok güzel bir ek hazırlamış durumda. 56 sayfalık ve tabloid boyda hazırlanan özel ek incelendiğinde görülecektir ki İttihad günün şartlarına göre en güzel ve en cesur bir şekilde yayın hayatını sürdürmüş ve bu bayrağı Yeni Asya’ya devretmiştir.
“İttihad 50. Yıl Özel Sayısı” incelendiğinde bir şey daha görülür: Aradan geçen yarım asra rağmen Türkiye’nin çözüm bekleyen çok sayıda temel meselesi vardır. İslâm âleminin içinde bulunduğu keşmekeş ve ihtilâf hastalığı 50 yıl önce İttihad’ın sayfalarında konu edilirken bugün de aynı dertlere Yeni Asya sayfalarında çare aranıyor. İttihad’ın ilk sayısındaki manşeti şöyledir: “İslâm Birliği heyeti Mekke’de toplandı.” Haberde, Kudüs meselesinin derhal ele alındığı belirtilmiş. Aradan 50 yıl geçtiği hâlde Kudüs meselesinin halledilememiş bir mesele olarak İslâm dünyasının gündeminde yer alması nasıl izah edilecek?
İttihad, bir başka hafta da “Halkın sesini dinleyiniz!” manşetiyle çıkmış. Dün de, bugün de ve muhtemelen yarın da aynı dertlerle karşı karşıya kalacağız. İdarecilerimiz halkın, milletin, işin ehli olan uzmanların sesini, teklifini, tavsiyesini dinleme nezaketini gösteremiyorlar. Bir başka manşette ise, “Çıkar yol kanun devletidir” (19 Mart 1968) denilmiş. 26 Mayıs 1970 tarihli manşette ise anarşiyi durduracak 5 esas şöyle sıralanmış: “1- Hürmet, 2- Merhamet, 3- Haramdan çekinmek, 4- Emniyet, 5- İtaat etmek.” İttihad, gazetecilik adı altında inançlara hücum eden o günkü medyaya da itiraz etmiş ve “İslâmî esaslara saygılı olun” demiştir. (1 Aralık 1970)
İttihad’ın hemen her sayısında yaptığı bir vazife de dine, dindarlara ve Risale-i Nur eserlerine olan hücumlara cevap vermesi olmuştur. “Hakikî bir Müslüman anarşiye taraftar olmaz” diyerek Müslümanlara gelen hücumları def ederken, her sayısında Risale-i Nur’da yer alan iman hakikatlerini dünyaya ilân etmiştir. “Husûmetin vakti bitti! Muhabbet, uhuvvet, sevmek İslâmiyetin mizâcıdır, râbıtasıdır” diyerek önemli prensipleri manşetine taşıyan İttihad, Risale-i Nur okuyanların töhmet altına alınmasına da hep karşı çıkmış ve sayfalarını Risale-i Nur eserlerini okuyanların beraat haberleriyle süslemiştir.
İttihad gazetesi, Nur Talebelerinin “matbuât lisanı”nı vaktinde ve zamanında keşfettiklerine ve icra safhasına koyduklarına en önemli delil. İnşâallah İttihad’ın başlattığı bayrağı devralan Yeni Asya, okuyucularının hâlis duâları sayesinde neşriyatını kıyamete kadar devam ettirirecektir. Duâlarımız bu yönde...