"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hedefler unutuldu mu?

Faruk ÇAKIR
05 Nisan 2016, Salı
Türkiye’yi idare edenler, cumhuriyetin ilanının 100. yılı için bazı hedefler ortaya koyup, çalışmalar yapıldığını açıklamıştı.

Son aylarda bu mesele unutuldu gibi.  Bazı işadamları da bu gidişle ortaya konulan hedeflere ulaşılmasının zor, hatta imkânsız olduğunu ifade ediyor.

Elbette, millet menfaatine atılacak her adımın takdir edilmesi lazım. İdarecilere düşen, verdikleri sözlere sahip çıkmak ve gereğin yapmak olmalı. 

Verilen sözleri ve ortaya konulan hedefleri kısaca ve özetle hatırlamakta fayda var. İşte, 2023’te ulaşılması düşünülen hedeflerin bazıları:

*Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek. *Kişi başına düşen milli geliri 20 bin doların üzerine çıkarmak. *500 milyar dolarlık ihracat yapmak. *Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak. *Dünya çapında turizm kentleri oluşturmak. *Ekonomik sıkıntılardan tamamen uzaklaşmak. *Gelir dağılımını daha adil bir hale getirmek. *Demokrasi ve hukuk ilkelerini tam işler hale getirmek. *Cari açığı kapatarak cari fazla vermek. *İşsizliği çok düşük mertebelere çekmek. *Yoksulluk sınırının altındaki nüfusu azaltmak. *Çok yüksek insani gelişme kategorisine çıkmak. *Avrupa Birliği’ne tam üye olmak. *İstanbul’u dünyanın önemli finans şehirlerinden biri yapmak. *Tüm nesli tehdit ve tehlike altında olan endemik, gösterge türlerin korunmasını sağlamak. *Yenilenebilir enerji kaynaklarını en az yüzde 30 seviyesine çıkarmak. *Türkiye’nin kıyılarını dünyanın en temiz kıyıları arasına taşıyacak etkin bir çevre yönetim sistemi kurmak. *Kent içi ulaşım sistemlerini AB standartlarına uyumlu hale getirmek.

*Raylı sistemlerde yerli sanayiyi teşvik etmek. *Kent içi trafikte enerji dostu, çevreye duyarlı doğalgaz-hibrit araç kullanmak, deniz-iç suyolu ulaşımını *Toplu taşımayla entegre edip iyileştirmek. *Kentlere özgün otopark yönetim sistemi kurmak. *Yerli imalat olarak en az 2 tip uluslararası bilinirliği olan tek-çift motor pervaneli ve çift motorlu hafif jet uçağı üretmek. *Bilişimin hacmini 160 milyar dolara çıkarmak. *Türkiye’nin ilk savaş uçağını tamamlamak. *Tüm sulanabilir arazilerin sulanmasını sağlamak. *Enerji köprüsü haline gelmek. *Petrol ve doğalgaz aramalarını artırıp enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak. 

Ortaya konulan hedeflerin bir kısmı bu şekilde sıralanmış. Bu hedeflerin bir kısmı için para gerekirken, bazı hedefler için paradan önce kararlılık ve irade lazım. Mesela, demokrasi ve hukuk kurallarını tam olarak işler hale getirmek daha çok siyasi irade meselesidir. Elbette bu işler için para da lazım, ama önce kararlılık ve irade gerekir. 

Hedeflerin ortaya konulması çok doğru. “Büyük Türkiye” olmak istiyorsak, hak, hukuk ve adalet yolunda ilerlemek durumundayız. Peki, ortaya konulan bu hedeflere ulaşmak için samimi olarak adımlar atılıyor mu? Mesela, hedefler arasında yer alan “Avrupa Birliği’ne tam üye olmak” siyasetçilerin ve idarecilerin gündeminde olması gerektiği kadar yer aldı mı? “Bize Ankara Kriterleri yeter” anlayışı, bu hedefe engel olmaz mı?

Doğru ve millet menfaatine olan hedefleri ilan etmek yetmez, gereği için samimi ve kararlı adımlar mutlaka atılmalı. Türkiye, hedeflerini unutmamalı.

Okunma Sayısı: 2454
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı