"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Halkı okuyamayan neyi okur?

Faruk ÇAKIR
18 Haziran 2017, Pazar
Eğitim sistemindeki sıkıntılara ‘içeriden’ sayılabilecek ciddî eleştiriler geliyor.

Türkiye’yi idare edenler açılan yeni üniversite sayısı ya da bütçeden eğitime ayrılan para üzerinden övünmeyi tercih etse de eğitim sisteminden arzu edilen neticenin alınamadığı dile getiriliyor. 

Aynı zamanda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesi olan yazar Prof. Dr. Yusuf Kaplan, verdiği bir röportajda eğitim sistemiyle ilgili ciddî eleştiriler yapmış. “Son dönemde muhafazakâr kesime yakın birçok yeni üniversite açıldı. Bunlardan beklentin var mı?” şeklindeki bir soru üzerine Prof. Dr. Kaplan şöyle demiş: “Beklentim yok, çünkü eğitim Cumhuriyet tarihinin en berbat dönemini yaşıyor. Rezalet. Bunu zaten açıkça söylüyorum. Üniversiteler resmen çöktü. Bu kadar üniversite açılmasının da bir anlamı yok. Bu durum yalnızca Avrupa Birliği’ndeki istatistiki bir şeyi karşılar. Ne kadar diploman varsa o kadar cahilin olacak! Bu, Türkiye’nin intiharıdır. Burada Batı’da üretilen kültürün posasını tüketmeyi marifet zannediyoruz. Bana fizik, metafizik, bilim, san’at alanında Batı’daki düşünürlerle rekabet edecek, yarışacak ürünler, adamlar çıkarın, sizi o zaman baş tacı edeyim.”

Muhtemelen başkaları tarafından da kabul görebilecek böyle bir tesbit sonrası eğitimi, üniversiteleri, okulları, müfredatı başarılı bulmak mümkün olur mu? 

Zaman zaman yazılarıyla da tartışmalara sebep olan (Prof. Dr.) Yusuf Kaplan’ın siyaset ve sosyal hayatla ilgili tesbitleri, eleştirileri de var. Bir kısmını şöylece özetlemek mümkün: 

*(Soru: AKP kendi dünya görüşleri doğrultusunda bir dönüşüm yapabildi mi?) Hayır, aksine şu an dönüşmüş durumdalar. Siyasî iktidar dışındaki bütün diğer iktidar biçimleri tarafından dönüştürüldüler. (...) Yani kabaca halkı okuduğunu söyleyebiliriz, ama dünyayı ve Türkiye’deki yerleşik iktidar biçimlerini doğru okuyamadı. Hatta şimdi halkı da okuyamıyor.

*Bu toplumun İslâmcıları olarak biz iktidar olmadan önce hakikatin izini daha iyi sürüyorduk. İktidar olunca bitti. Bir şekilde iktidara talip olmayacaktık. Ya da iktidar olabilirdik, ama merkeze talip olmayacaktık.

*İktidar dönüştürdü. İnsanların gözünü kör etti. (...) Siyasî iktidar, iktidar olduğunu zannediyor. Tayyip Bey, kültürel açıdan böyle bir durum olmadığını itiraf etti. Kültürde iktidar değilseniz, iktidar olamazsınız. 

*İçinde yaşadığımız çağı tanımıyoruz. (...) Herkesin sorunu bu. Dünyada ne olup bittiğini bilmiyoruz. Türkiye’deki entelijansiyanın sorunu da bu. (...) Yaşadığımız çağı tanımadan bir yolculuk yapamazsınız. Türkiye’den, AK Parti’den böyle bir şey beklemek zaten şu anda saçma olur.

*Mısır politikasını, Suriye politikasını çatır çatır eleştirdim. “Türkiye’yi Cehenneme sürüklüyorsunuz” dedim. Eğitim çökmüş, medya yerlerde sürünüyor. Gençlik nereye gidiyor, belli değil. Ben partici değilim. Parti araçtır. Ben bir aracın peşinden koşturamam. Benim derdim hakikattir. 

*Türkiye’de şu an seyreden manzara iyi değil. Türkiye’yi zor durumda bırakacak tutuklamalara kalkışılmaması gerekiyor. Berbat bir kamplaşma var. (...) Meselâ hain oluyor. Bu hainlik o kadar kolay değil. Bu berbat bir ortam... (Konuşan: Kübra Par, Habertürk, 11 Haziran 2017)

İlkokuldan son okula kadar eğitimi iyi olmayan bir memlekette başka şeyler iyi olur mu? Ya da ‘halkı okuyamayan’ idareciler başka neyi okuyabilirler ki?

Dert hepimizindir. Çareyi de birlikte arayalım ve bulalım.

Okunma Sayısı: 3413
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • nafi

    18.6.2017 15:37:14

    bizim millet kitap okumayı araştırmayı sevmiyor diyanet okul en büyük engel ailede kitapların yasaklandığı ülkede iran bile türkiyeden fazla kitap okuyor türkiyeye ben elimden gelse yılın en cahili ödülü verirdim televizyonda hocalar dalga geçer gibi abdest öğretiyor televizyon dizi yarışma programları kitap okumaya sevketmiyor türk toplumu afrika ülkeden daha cahil çoğu insanın dini bilgisi tarih bilgisi yok

  • Özcan ERKİŞ

    18.6.2017 10:41:46

    Sayın Çakır, haklı ve hakikatli sözler ve tesbitler. Güzel ve baki bir sözü, fani ve fena bir adam da söylese kabul edilir. Sn.Prof'un sözleri de öyle. "Dönüşen iktidar...Tek derdi 'iktidar' olmak olan bir siyaset...Dünyadan bihaber, yaşadığı çağı ve halkı tanımayan iktidar... Eğitim ve kültür politikası çökmüş bir iktidar..hakeza" Yani 15 yıllık ülkeyi tek başına idare eden Siyasal İslamcı iktidarın 'karnesini' yazmış sn.Prof. Bizim bir şeyler ilave etmemiş hiç lüzum kalmamış.Yalnız şu kadarını ilave etmek isterim. Çağını ve halkı okuyamayan iktidar, "HALKIN CANINA OKUMUŞTUR!" vesselam.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı