"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güneşe göz kapamak

Faruk ÇAKIR
24 Haziran 2015, Çarşamba
Kimselerin itiraz etmediği bir gerçek var: Kim ki güneşe gözünü kapar, karanlıkta kalır.

Hatta bu meseleyi izah eden çok güzel bir ‘vecize’ de ekseriyetin ezberindedir: “İslâmiyet güneş gibidir, üflemekle sönmez. Gündüz gibidir; göz yummakla gece olmaz. Gözünü kapayan, yalnız kendine gece yapar.” (Münâzarât, s. 44)

Manevî güneşlere gözlerini kapayanlar olduğu gibi, dünyamızı ısıtan maddî güneşe de hem gözünü hem de kulağını kapayanlar var. Aynı şekilde, manevî güneşlere gözünü kapayanlar zarar ettiği gibi, dünyamızın etrafında döndüğü maddî güneşe gözünü kapayanlar da zarar ve hatta iflâs ediyor.

Bilindiği üzere enerji, ülkelerin en çok ihtiyaç duyduğu kaynakların başında gelir. Meselâ, Türkiye’yi idare edenler her fırsatta, “Petrolümüz yok. Milyarlarca dolar para vererek dışarıdan ithal ediyoruz. Bu sebeple belimiz doğrulmuyor. Petrolümüz olsa, bizde de benzin 1 lira olurdu” derler. Bir yönüyle haklıdırlar, ama şundan da emin olalım ki; eldeki imkânları değerlendirmeyi bilemeyenler, petrolümüz de olsa onu israf etmeyi başarırdı!

Evet, Suudi Arabistan gibi petrolümüz yok. Ancak, var olan güneş imkânını kullanabiliyor muyuz? Konunun ehli olan uzmanları dinleyince, büyük bir imkâna sahip olduğumuz, ancak bundan istifade edemediğimiz anlaşılıyor. Aynı şekilde, sahip olduğumuz rüzgâr enerjisinden de olması gerektiği kadar istifade ettiğimiz söylenemez. Bu tablo, petrolümüz de olsa istifade noktasında elimizden geleni yapamayacağımızı akla getiriyor.

Peki, ülkemizin sahip olduğu güneş enerjisi zenginliğinin farkında mıyız? Bakınız, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) Türkiye Bölümü Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, 790 kilometrekare alana uygulanacak güneş panelleri ile Türkiye’nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamanın mümkün olduğunu ifade etmiş. Bayraktar, Türkiye’nin güneşten elektrik enerjisi üretim potansiyelinin en az 500 bin megavat olduğunu belirterek, bunun, ülkenin yenilenebilir enerji kaynakları içinde erişilebilir en yüksek potansiyel olduğunu hatırlatmış. Aynı açıklamadan Türkiye’nin toplam kurulu elektrik enerjisi gücünün 71 bin 430 megavat olduğunu da öğreniyoruz. Bayraktar, haklı olarak; “Türkiye, güneş enerjisi açısından zengin ancak bu potansiyeli henüz yeterince kullanamıyoruz” da demiş. (AA, 21 Haziran 2015)

Türkiye güneşten elektrik enerjisi elde etmek bakımından arzu edilen seviyede değil. Bu anlamdaki haber ve yorumlar zaman zaman dile getirilse de, sözler ve temenniler yatırıma dönüşmüyor. Daha önce de bazı uzmanlar, Tuz Gölü büyüklüğünde kurulacak güneş panelleri ile Türkiye’nin elektrik enerjisinin karşılanabileceğini ifade etmişlerdi. Aynı şey dünya için de geçerli. Bir uzman, Suudi Arabistan’ın yüzölçümü büyüklüğünde kurulacak bir güneş enerjisi paneli ile dünyanın enerji ihtiyacının karşılanmasının mümkün olduğunu ifade etmişti.

Denilebilir ki, “Bu durumu ‘uzman’lar biliyor da, Türkiye’yi idare edenler bilmiyor mu?” Elbette biliyorlar, ama bilmek yetmiyor. Uzun süreli ve pahalı bir yatırım olan güneş enerjisi panellerine yeteri kadar para ayrılmıyor. Elbette uzmanların da bu noktada kabahati vardır. Yaptıkları tesbitleri daha müşahhas hale getirmiyorlar. Meselâ bu açıklamada, böyle bir yatırımın tahmini olarak kaç milyar dolara ya da liraya mal olabileceği bilgisi yok.

Tahminlere göre Türkiye, güneş panelleri için her yıl 5 milyar dolar ayırsa 10 yılda çok fazla mesafe alır ve enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulabiliriz. “Çok para” diyenler olabilir. Devletteki israf göz önüne alınırsa, israf musluğunu kısarak bu parayı ayırmak mümkün olur. Bu para “Büyük Türkiye” için çerez parasıdır!

Okunma Sayısı: 1633
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı