"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Geriye gidiş” raporu

Faruk ÇAKIR
20 Şubat 2016, Cumartesi
Ülkeler arasındaki ilişkilerin ‘menfaat’e dayandığı herkesin bildiği bir konu. ‘Menfaat’ değil de, ‘hak, hukuk ve adalet’ adına hareket edilmiş olsa; şahit olduğumuz pek çok yanlış sona ermiş olabilirdi.

Dünyanın başındaki musîbetler arasında yer alan yolsuzluk, açlık ve sefaletler de bu sebeple devam etmiyor mu? Mevcut haliyle dünyamız; 7 değil, belki de 17 milyar insanın yaşamasına müsait. Fakat adaletli bir paylaşma olmadığı için bir yanda insanlar ‘çok yemek’ sebebiyle hasta oluyor, öte yanda ekmek ve su bulamamak ölüm sebebi oluyor. Problemin temelinde her şeye menfaat penceresinden bakmak yatmıyor mu?

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu taslağı da ‘menfaat’ penceresinden bakmanın çıkış yolu olmadığını hatırlatıyor. Rapor taslağında Türkiye’deki temel hak ve özgürlükler alanındaki reform sürecinin gerilediğine dikkat çekilmiş. Raporda ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye raporunu seçim sonrasına ertelemesi için “hatalı bir karardı” ifadeleri de yer almış.

Basın toplantısında taslak raporu açıklayan Hollandalı AP milletvekili ve Türkiye raportörü Katı Piri, Avrupa Birliği’ne bu yönde tenkitler yöneltip, “Avrupa Birliği sadece mülteci krizinin çözümüyle ilgileniyor. Bu raporda Türkiye’de olup bitenleri görmezden gelemeyeceğimizi işaret etmek istedim” demiş. Piri, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki herhangi bir reformun kaydedilmediğini de belirtirken, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi temel haklar alanında geriye bile gidildiğini de hatırlatmış.

Raporda, Avrupa Birliği’ni muhatap alan eleştiriler de dikkat çekici. Türkiye ya da Ortadoğu söz konusu olduğunda sadece mültecilerle ilgilenmesi AB’nin de hadiselere ‘menfaat penceresi’nden baktığını akla getirir. Mülteciler, Suriye’den yola çıkıp ölümü de göze alarak Avrupa Birliği üyesi ülkelere doğru harekete geçmeseydi bu mesele Avrupa’yı idare edenlerin gündemine gelebilir miydi? 

Dünyanın gündemini meşgul eden Suriye meselesine, işin en başında ‘menfaat penceresi’nden bakılmamış olsaydı bu kadar kan ve gözyaşı akar mıydı? Aynı şekilde Irak, Afganistan ve Libya bu hallere düşer miydi?

Avrupa Parlamentosunun hazırladığı taslak rapor, başta AB yöneticileri olmak üzere bütün dünya idarecilerinin uyanmasına vesile olmalı. Artık hadiselere menfaat penceresinden bakmayı bir kenara bırakmalı ve hak, hukuk ve adalet penceresi tercih edilmeli. Dünya bu gerçeğin farkına varırsa bundan sonra ne Suriye, ne Irak, ne Libya, ne de yeni Afganistan hadiselere yaşanmaz. 

Rapor taslağında Türkiye’deki temel hak ve özgürlükler alanındaki reform sürecinin gerilediğine de dikkat çekilmiş ki en önemli nokta bu olsa gerek. Bütün dünya temel hak ve hürriyetler noktasında “ileri” gitsin de sadece Türkiye bi “geriye” gitsin? Bu noktada ileriye değil, geriye düştüğümüzün bir delili de, ‘reform paketleri’nin hazırlanmadığı ve açıklanmadığı gerçeğidir. Düzenli olarak hazırlanan ve açıklanan “AB uyum ve reform paketleri” hepten unutuldu. 

Türkiye olarak bir an önce; hak, hukuk ve adalet yoluna revan olmamız lâzım. Milletin gerçek menfaati bu noktadadır. İnşallah “ileri gidiş raporları”nın açıklandığına da şahit oluruz.

Okunma Sayısı: 1501
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı