Askerliğin bir meslek olarak yapılması ve silah altında olanların gerçek anlamda işinin ehli yani profesyonel kişiler olması gerektiği her zaman ifade edilen bir durumdur. Türkiye’nin ve dünyanın geldiği nokta bunu bir bakıma mecburi hale getirmiştir.
Herkes görüyor ki yaşı dolduğu için silah altına alınan erlerle terörle mücadele de zor. Bu bakımdan ‘bedelli askerlik’ tartışmaları Türkiye’nin gündeminden hiç çıkmıyor. Hatırlanacağı üzere Aralık 2014’de kamuoyunda “Bedelli Askerlik Yasası” olarak bilinen, 6582 sayılı “Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar bu uygulamadan istifade etmişti.
Tahmini olarak 3 milyona yakın kişinin askerlik yaşı geldiği halde askere gitmediği, bu görevi ertelediği ifade ediliyor. Bunların bir kısmı da yeniden ‘bedelli askerlik’ istiyor, bekliyor.
Şunu hemen ifade edelim ki askerliğimizi bilfiil yaptığımız gibi şu an silah altında olan bir asker babasıyız. Buna rağmen adil bir ‘bedelli uygulaması’nın çıkarılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. En başta ifade ettiğimiz üzere askerliğin mümkün olduğunca tam profesyonel olarak yapılmasını arzu ediyoruz. Çünkü kısa süreli ‘er’ askerlerle terörle mücadele netice vermiyor. Askere gitmeyenlerden alınacak paralarla askere gidecek olan profesyonel askerlerin ihtiyaçları karşılanamaz mı? Adalet, herkesin mutlaka silah altına alınması mıdır yoksa uygun kişilerin uygun işlerde istihdamı mıdır? Türkiye mutlak surette uzun dönemli planlar yaparak askerlik meselesini profesyonelleştirmek durumundadır. Zaten bu yönde bir gidiş var. Terörle mücadele eden askerlerin çoğunluğunun uzmanlardan meydana gelmesi buna bir delil değil mi?
Acaba profesyonel askerliği teşvik ederek ve geliştirerek isşizliğe de bir çare bulmak mümkün olmaz mı? Zaten işsizlik artmış durumda. Bu zor şartlar altında okulunu bitiren ve bir şekilde iş bulun gençlerin askere gitmek için işlerini terk etmek mecburiyetinde kalması da ciddi bir problem değil mi? Gidip döndüğünde aynı işi bulabilecek mi?
Türkiye bu meseleye kalıcı bir çare bulmak için çalışmak durumunda. Mutlaka adalet olsun, mutlaka parası olmayan da parası yok diye mağdur olmasın; ama insanları memnun edecek bir orta yol bulunsun. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bu görevi çalışarak yapmak gibi alternatifler de gündeme taşınamaz mı? Dünyada bu uygulamaları yapan ülkeler olduğuna göre Türkiye niye yapmasın, niye yapamasın? Hatta, zor bilinen bazı mesleklere gençlerin teşvik edilmesi için o meslekleri seçenlere pozitif ayrımcılık yapılsa iyi olmaz mı?
Her yeni uygulamanın kendine göre iyi yönleri ve mahzurları olabilir. Bedelli askerlik uygulamasına da böyle bakılabilir. Uzun dönem için bu meseleyi halletmenin yolu bu mesleği profesyonellere havale etmek gibi görünüyor. Nasıl ki ihtiyaç duyulan sayıda öğretmen istihdam ediliyorsa, ihtiyaç duyulan sayıda mesleği sadece askerlik olan gençler de bulunur bulunsun.
Türkiye bu meseleyi gündemine almalı ve çare bulmalı vesselam.
***
Konuyla ilgili içerikler:
Okumak için tıklayınız:
Bedelli askerlik istiyorlar