"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dine zarar veren dindarlar

Faruk ÇAKIR
04 Mayıs 2015, Pazartesi
Dinin icaplarını yerine getiren bir insanın, bilerek dindarlara zarar vermesi pek mümkün değil.

Ancak iyilik zannıyla, böyle hatalara düşüldüğü de bir gerçek. “Dine hizmet edeceğim” diye yola çıkan bazı siyasetçiler, son tahlilde yaptıkları ile geniş kitlelere, mütedeyyin insanlara zarar vermiştir. 

Bu tesbitin en çarpıcı örneği, 28 Şubat 1997 öncesi ve sonrasında yaşananlardır. Nitekim, 28 Şubat süreci sonrası ‘aklı başına gelen’ pek çok mütedeyyin insan, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ya da siyasetçi; “30 yıllık birikim heba oldu” mealinde değerlendirmeler yapmıştır, bunun şahitleriyiz.

Artvin’de düzenlenen bir konferansta konuşan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadim Macit, mütedeyyin insanların düştüğü bu hataya yeniden dikkatleri çekmiş. “Siyasal İslâm Rüzgârı” konusunda değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Macit, “Siyaseti iman yaparsanız, gündelik siyasî nedenlerle sizden olan insan mü’min olur, sizden olmayan kâfir olur. Türkiye’de en büyük sıkıntı budur” demiş. 

Irkçılık tehdit ve tehlikesine dikkat çeken Prof. Dr. Macit “Esas ırkçılık kendi kavmine, kendi aşiretine, zulm üzerine yardım etmektir” ifadesini kullanmış. Müslümanın özgür, bağımsız, hür insan olduğunu da ifade eden Macit, “İnsan günah işledi diye insanları dışlarsanız, tahrik ederseniz, onu hayat hakkından kaçırırsanız, o zaman toplum üzerine din üzerinden baskı icra edersiniz. Baskı her türlü özgür insanı ve benliği öldürür, münafık eder” şeklinde konuşmuş. (Cihan bülteni, 3 Mayıs 2015)

Bu mesele çok önemlidir. Çünkü söz konusu olan mukaddesler, herkesin, hepimizin ortak malıdır. Bediüzzaman’ın ifadesiyle, “Hakikat-i İslâmiye bütün siyâsâtın fevkindedir. Bütün siyasetler ona hizmetkâr olabilir. Hiçbir siyasetin haddi değil ki, İslâmiyeti kendine âlet etsin.” (Hutbe-i Şamiye, s. 62)

Bu prensibe uyulmadığı için cemiyette ciddî sıkıntılar yaşanıyor. Dini siyasete alet etmek, aynı zamanda “işi ehline ver” emir ve tavsiyesini de inkâr anlamına gelmez mi? Hani, sarhoş adam, sarhoş olmadığı vakitlerde güzel saat tamiri yapıyorsa bozuk saatlerin tamir işi ona havale edilecekti? Türkiye, “iş”leri ehline vermediği için büyük sıkıntılar çekti ve çekmeye de devam ediyor. Bu temel prensipler dikkate alınmaz ve yanlışta ısrar edilirse başka sıkıntılar çekmemiz de ihtimal dahilindedir. 

İşi ehline vermemek, işlerin içinden çıkılmaz hale gelmesine sebep olduğu gibi, tenkitlerin de topyekûn Müslümanlara ve mütedeyyin insanlara yönelmesine sebep oluyor. Hemen her gün karşılaşıldığı üzere, dindar kimlikli insanların yaptığı hatalar, yanlışlar, haksızlıklar, adaletsizlikler; mukaddes İslâmiyete mal edilmeye çalışılıyor. Elbette, kişilerin işlediği hataları İslâma mal etmeye çalışanların kabahati vardır, ama buna vesile olanların da hiç suçu yok mu? 

Maalesef, “Yanlış işler de yapıyorlar, ama güzel Kur’ân okuyorlar” kıyaslaması yapanlara dahi rastlıyoruz. Bu, kökten yanlış bir kıyas değil mi? Asr-ı Saadet’te vazifeler taksim edilirken kişilerin ‘işinin ehli’ olması aranmamış mıydı? Ne zamandan beri “ehil olmak” sonlara atıldı?

Yaşanan siyasî ve sosyal hadiseler geç de olsa temel meselelerin anlaşılmasına vesile oluyor. Bir yılda, on yılda, hatta 40 yılda anlatılması zor meseleleri; bazen bir günde yaşanan hadise tefsir etmiş oluyor. Türkiye yine böyle bir dönemden geçiyor.

En büyük müfessir, zamandır. Hükmünü ortaya koyduğunda hiç kimse itiraz edemez ve edemeyecek...

Okunma Sayısı: 3002
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Dogruer

    8.5.2015 03:47:17

    Garip talebe ye Kendi kendini ele veriyorsun. 'Üstad alırken -fena ve fani bir adam- diye belirterek alıyor. Yazar (Sn Çakır) belirtmiş mi? Belirtmemiş? Sen bizahmet Google da bir araştırma yap. Sonra bana cevap ver.

  • Şevket Paksoy

    4.5.2015 20:54:28

    Evet, zaman en büyük müfessirdir hükmünü izhar etse itiraz olunmaz.. Yüreğinize sağlık...

  • Ali Vefalı

    4.5.2015 17:42:55

    Güzel tesbit; Türkiye de işler, son yıllarda ehline verilmediği için, ülke ve islami değerler çok zarar gördü ve şiddetli şekilde de görmeye devam ediyor. Onarılması çok zor ve zaman alacak. Bu vahim zararları yapanları ve kasıtlı şekilde destekleyenleri Allaha havale ediyoruz.

  • garip talebe

    4.5.2015 17:19:33

    Fena ve fani adamlar baki ve guzel sozleri olabilir.Ustad Tevfik Fikret'ten alinti yapmamis mi?! Sozun dogruluguna bakin birazda.

  • Ali

    4.5.2015 12:31:47

    Muhterem Cevat Çakir kardeş, http://www.internethaber.com/taraf-yazari-miroglu-cileden-cikti-394259h.htm adresini tıklarsanız Nadim Macit 'in ilginç fikirlerini bulabilir siniz? Bu zata göre "Türkiye'de yaşayan herkes Türk'tür." . Kendisi Kamu -Sen in favori konuşmacısıdır. Keşke alıntı yaptığınız zatın diğer görüşlerini de dikkate alsaydınız. Okuyucuları bilgilendirirken mesuliyet altında kaldığınızı müsamahanıza binaen arzederim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı