"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Danıştay’dan önemli karar

Faruk ÇAKIR
10 Nisan 2016, Pazar
Uzun yıllar kanunsuz ve keyfi bir şekilde uygulanan başörtüsü yasağının millet vicdanında açtığı yaraları saymakla bitiremeyiz.

“İki iki daha dört” ettiği halde, yasakçılar bunu inkâr etti. Hukukun üstün olduğu hiçbir ülkede uygulanmayan bu keyfi yasak, şükür ki son yıllarda sona erdi. Olması gereken buydu. Yanlış olan ise yasağın keyfi bir şekilde devam ettirilmesiydi.

Ortaöğretimde okuyan öğrencilerin de istemeleri halinde başörtüsü takma hakkına itiraz edenler olmuştu. Onlara göre bu uygulama, başörtüsü takmayanlara ‘baskı’ anlamına gelirdi. Tabiî bu iddialar yıllardan beri değişik kademelerde dile getiriliyor. 

Bu husustaki itirazı değerlendiren Danıştay 8. Dairesi, ortaöğretimdeki başörtüsü serbestiyetini iptal isteğini hukuka aykırı bulmuş, isteği reddetmiş ve isteyen öğrencinin başını örtmesini ‘insan ve inanç hakkı’ kabul etmiş. Danıştay 8. Dairesinin ilgili karar hakkındakı gerekçesi çok uzun, çok önemli ve örnek bir karar. İnşallah bundan sonraki hukukî safhalarda aksi bir kararı ortaya çıkmaz, temennimiz bu.

Danıştay 8. Dairesi, ortaöğretimde başörtüsü serbestisi getiren Millî Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinin ilgili hükmünün iptal istemini oy birliğiyle reddederken, gerekçede Anayasa’nın 2, 5, 12, 13, 14, 24 ve 42. maddelerine yer verilmiş. Bu durum, şu anlama da gelir: Bazen ‘kötü’ kanun maddeleri bile ‘iyi’ kararlara istinad noktası olabilir! 

İlân edildiği günden itibaren 1982 anayasasına itiraz ediliyor ve ediyoruz. Ancak, makul yorumlarla ‘iyi’ kararlar vermek de mümkün. Danıştay’ın son kararı buna güzel bir örnek. 

Gerekçede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “düşünce ve vicdan özgürlüğü” başlıklı 9. maddesine ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 18. maddesine de atıfta bulunulmuş. 

Gerekçede hatırlatılan bir nokta da, kız öğrencilerden isteyenlerin başörtüsü takarak, isteyenlerin de başı açık olarak okula gidebileceği meselesidir. Yani, başı açık olarak okula gidene ‘yasak’ isteyen yok. 

Yasakçıların uzun yıllar yanlış yorumladığı bir konu da ‘laklik’ meselesidir. Onlara göre laiklik, başörtüsü yasağına izin verir. Tam aksine! Laiklik, din özgürlüğünü engelleyen bir madde olarak yorumlanamaz, yorumlanmamalı. 

“Başörtüsünün büyük bir toplumsal kabul gördüğü” de kaydedilen karar gerekçesinde dikkat çekilen çok önemli bir ayrıntı da şu: “Toplumumuzda kız çocuklarının yaygın olarak başörtüsü yasağı nedeniyle anne ve babaları tarafından okula gönderilmedikleri bilinmektedir. Dâvâ konusu düzenlemeyle getirilen başörtüsü engelinin kaldırılması ile bu sorunun da önüne geçilebileceğinden, daha açık bir ifadeyle okula gitmeme ve okulu terk etme oranı azalacağından bu yönüyle dâvâ konusu düzenlemenin kamu yararına uygun olduğu anlaşılmaktadır.” (AA, 8 Nisan 2016)

Bu önemli kararın yeni kararlarla desteklenmisi ve başörtüsü yasağının bir daha Türkiye’yi meşgul etmemesi en büyük temennimiz. 

Okunma Sayısı: 1947
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı