"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakir İzzetbegoviç’in penceresinden

Faruk ÇAKIR
12 Ağustos 2016, Cuma
Dünyada yaşanan hadiseler, “doğru İslâmiyeti ve İslâmiyete lâyık doğruluğu” bütün dünyanın gündemine taşıyor.

Bir yandan “İslâm korkusu” yayılmak istenirken, öte yandan bu korkuya çare olarak İslâmın doğru öğrenilmesi, öğretilmesi ve yaşanması gerektiği hatırlatılıyor.

Hatırlanacağı üzere “doğru İslâmiyet ve İslâmiyete lâyık doğruluk” kavramı Risale-i Nur’da yer alan orıjinal tesbitlerden biridir. Bediüzzaman Hazretleri, “Eğer biz doğru İslâmiyeti ve İslâmiyete lâyık doğruluğu ve istikameti göstersek, bundan sonra onlardan fevc fevc dahil olacaklardır” demektedir. (Eski Said Dönemi Eserleri, Münâzarât, s. 259)

Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç de İstanbul’da düzenlenen “13. İslâm Zirvesi”ne katıldıktan sonra verdiği bir röportajda, “İslâm’ı gerçek manasıyla öğrenen yeni nesil önümüzdeki bölünmeleri aşacak ve İslâm’ı dünya gücü haline getirecektir” ifadelerini kullanmış. (Konuşan: Nil Gülsüm, Yeni Şafak, 25 Nisan 2016)

Bakir İzzetbegoviç’in bazı tesbitlerini özetleyerek paylaşmakta fayda var:

l Müslüman dünyası özellikle terör ve yaşanan silâhlı çatışmalar gibi ciddî sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenler Müslüman ülkelerde birlik, dayanışma ve uzlaşmanın sağlanmasıdır. Son dönemde ortaya çıkan olumsuz görüşler ancak ve ancak İslâm dünyasının birleşmesi ve ortak hareket etmesiyle durdurulabilir. 

l İslâm Organizasyonunun barış, güvenlik, terörle mücadele, insan hakları, gelişim, fakirlik, kadın, aile ve çocuk hakları, eğitim, bilim ve teknoloji ve kültür gibi konularda ilgili ülkelerde iyileştirmeye odaklanması son derece önemlidir.

l Avrupa’da 20 milyondan fazla Müslüman yaşamaktadır. Avrupa’nın “Hıristiyan kıt’ası” olarak adlandırılması ve İslâm’ı yabancılaştırması tamamen bir yanılgıdır: İslâm, ne Avrupa’da ne de kıt’anın ruhunda yabancıdır. Aslında tam tersi: günümüzde “Avrupa ruhu” olarak adlandırdığımız şey aslında İslâm’ın tüm kimlik ve kültürlere olan etkisini göstermektedir. Dinden felsefeye, san’at, siyaset, ekonomi, ülke birlikleri, bilim ve zanaat hepsi İslâm’ın etkisi altında kalmış ve gelişmiştir. 

l [Soru: İslamofobiye karşı tutumunuz nedir?] Son 50 yılda Müslüman nüfus iki kat artarken, ekonomik güçleri de 10 kat artmıştır. Bunların arasında en önemli olan ise eğitimli Müslümanların sayısının da 100 kat artmış olduğu gerçeğidir. Bu dönemde çatışmalar olacak, İslâm karşıtı güçler kurulacak, yabancı düşmanlığı ile İslamofobi artacak ve inkâr duygusu hakim olacaktır, ama bunların hepsi zamanla düzelecek ve kaybolacaktır. Bunun kesinlikle böyle olacağını düşünüyorum, çünkü Müslümanlar Batıya iki önemli değeri getirmektedir: Genç nüfus ve modern insanlığın mücadele ettiği hastalıklara çare. Müslümanlar ya ekolojik ve ahlâkî düşüş ve tüketiciliğe karşı çıkacak ya da Müslüman olmaktan vazgeçecektir.

l [Soru: Birlik için ne yapılmalı?] Bu yolda, birliği bozan şeyler en başta kibirli ve bencil olmaktır, aynı zamanda yanılgı ve önyargılar ile cahillikte bizi bu değerden uzaklaştırmaktadır. İslâm’ı gerçek manasıyla öğrenen yeni nesil önümüzdeki bölünmeleri aşacak ve İslâm’ı dünya gücü haline getirecektir.

Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in bu tesbitleri üzerinde ciddiyetle durulmalı. Birliği bozan sebeplerin başında kibirli ve bencil olmanın sayılması ve buna cahilliğin de ilâve edilmesi ne kadar isabetli, değil mi? Ayrıca, “Müslümanlar ya ahlâkî düşüş ve tüketiciliğe karşı çıkacak ya da Müslüman olmaktan vazgeçecektir” tesbiti sarsıcı değil mi?

Okunma Sayısı: 2817
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı