Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya, Suriye’de ateşkes konusunda anlaştığını duyurdu.
Bayramın ilk günü (12 Eylül 2016) başlayacak olan ateşkesin bozulmaması ve nihayetinde ülkeye barış getirmesini temenni ve dua ettiğimizi en başta ifade edelim.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsviçre’nin Cenevre şehrinde bir otelde ateşkes konusundaki görüşmelerinin ardından ortak açıklama yapmışlar. Kerry, bilmana; Suriye’de şiddetin azaltılması ve acıların hafifletilmesini temenni ettiklerini söylemiş.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ateşkesin 7 gün uygulanmasının ardından ABD ile bir uygulama merkezi kuracaklarını aktarmış. Lavrov, “Rusya hava kuvvetleri ve ABD hava kuvvetlerinin Suriye’deki teröristlere karşı birlikte hava saldırısı düzenlemesi konusunda anlaştık. Saldırıların yapılacağı yerlerin koordinatları konusunda da anlaşmaya vardık” sözünü de ilave etmiş.
Ateşkes anlaşmasının ne getirip ne götüreceğini bilemeyiz. Ancak her hal ve şartta ateşkesin, barışın savaştan bin kat iyi olduğunu bilmek lazım. Dolayısıyla varılan anlaşmanın uygulanmasını, bozulmamasını ve sonrasında da barışın sağlanmasını arzu ederiz ve öyle de olmalıdır.
Dünya şartları öyle bir noktaya gelmiş ki, komşumuz Suriye’deki savaşa da barışa da okyanuslar ötesindeki ABD ve ‘rakibi’ Rusya birlikte karar veriyor. Biz de burada, “Bizden habersiz kuş uçmaz, kervan geçmez” diye övünüyoruz.
Her fırsatta ifade edildiği üzere en kötü barış, en ‘iyi’ savaştan daha iyidir. Mesela, geçmiş yıllarda Bosna konusunda yapılan ‘Dayton Barış Anlaşması’ da pek çok noktada ciddi eleştiriler aldı. Haklı eleştirilerdi. Fakat anlaşma sağlanmamış olsa Bosna’da kan akmaya devam edebilirdi. Savaş sona erdi ve sonrasındaki sıkıntılar zamanla ortadan kalkmaya başladı.
Muhtemelen Suriye için de böyle tartışmalar yapılacaktır. ABD ve Rusya arasındaki anlaşmanın ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılmış değil. ABD ve Rusya’nın kimleri ve ne ölçüde bombalayacağı, bu bombalamanın barışı getirip getirmeyeceği bilinmeyen konular arasında. Aynı zamanda Türkiye’nin konumu ve dahli de tartışma konusu olabilir.
Şubat 2016 tarihinde de bu ölçüde olmasa da bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı. ABD ve Rusya’nın öncülüğünde oluşturulan ve Birleşmiş Milletler’in desteklediği geçici ateşkes anlaşması sağlıklı olarak uygulanamadı. O tarihteki ‘geçici çatışmasızlık anlaşması’ Suriye yönetimini ve birçok muhalif grubu içine alıyordu.
Amerika ve Rusya’nın güç dengesi savaşına sahne olan Suriye’nin bir an önce huzura ve barışa kavuşması en büyük temennimiz. ABD ve Rusya arasındaki ‘kavga’nın faturasını ne Suriye ne de bölge ülkeleri ödememeli.
Kurban Bayramında (yarın) başlayacak ateşkesin bozulmamasını ve Suriye’de kalıcı barışın tesis edilmesi için bayram günlerinde de dua edelim.